Çok yağlı, yağda pişirilmiş veya yiyecekler tüketilmesi. Çok fazla alkol, kafein, gazlı içecekler veya şekerleme türü ürünlerin tüketilmesi. Sigara kullanılması, Anksiyete veya kaygı gibi psikolojik sorunların varlığı ile bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler ve demir takviyelerinin kullanılması sayılabilir.
Hazımsızlık genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), ülserler veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bir problemin, kendi başına bir durumdan ziyade bir belirtisidir. Dispepsi olarak da adlandırılan bu durum, üst batıda kalıcı veya tekrarlayan ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır.
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır. Bu besinler, mide ve sindirim sistemini destekleyerek rahatlamasını sağlar.
Dispepsi (hazımsızlık), çoğu zaman yemek yemeye bağlı olarak gelişse de bazı durumlarda enfeksiyonlar veya kullanılan birtakım ilaçlara bağlı şekilde de ortaya çıkabilen karnın üst bölgesindeki ağrı ve şişkinlik hissidir.
İlgili 20 soru bulundu
Normal şartlar arasında hafif hazımsızlık genellikle endişelenecek bir durum değildir. Ancak bireyde görülen rahatsızlık iki haftadan fazla devam ederse birey mutlaka doktora danışmalıdır.
Uzun süren ve ağrıya neden olan hazımsızlık bulunuyorsa, herhangi bir sağlık kuruluşunda muayene olmak gerekir. Hazımsızlık hastalık olarak belirtilen bir durum değildir. Genellikle bazı etkenlerden dolayı oluşabilir ve kendiliğinden geçebilir. Hazımsızlık herhangi bir hastalığın semptomu olarak biliniyor.
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden ikisidir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Mide tembelliği ya da tıptaki ismi ile gastroparezi, midenizin normal bir şekilde gıda maddesini boşaltamayacağı bir durumdur. Hasarlı bir vagus siniri, mide ve bağırsaktaki kasların işleyişini engelleyerek, yiyeceklerin sindirim sistemine doğru ilerlemesini önler.
Hazımsızlık, yemeklerden sonra 1-2 saat içerisinde geçebilir ya da daha uzun saatler devam ederek kişiye rahatsızlık vermeye devam edebilir. Özellikle dışarıda yenilen yemeklerden sonra görülen şişkinlik, günün tadını kaçırabilir.
Mide ağrıları hazımsızlık, irritabl bağırsak sendromu, enfeksiyon, fazla ve hızlı yemek yeme gibi nedenlerden dolayı görülebilir. Çoğu zaman mide ağrıları kendiliğinden geçerken bazıları şiddetlenmekte ve uzun süre geçmemektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka hastanelerin dahiliye bölümüne başvurulması gerekir.
Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Mide şişkinliğinin en önemli nedeni sindirim sistemindeki aşırı katı, sıvı veya gazın ortaya çıkmasıdır. Bununla birlikte, bazı insanlarda ise şişkinliğe sadece hastanın artmış hassasiyetinin de neden olduğu düşünülmektedir. Şişkinlik karın ağrısına, rahatsızlığa ve midede dolgunluk hissine yol açar.
Mide, genişleyebilen bir organ olduğu için, mide kanseri sinsice ilerler ve genellikle belirti vermez, belirti verse bile bu bulgular kansere özgü belirtiler değildir. Mide kanserinin belirtileri kanser ilerledikçe ortaya çıkmaktadır.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
Diyet: Füme ve tütsülenmiş gıdaları fazla tüketenlerde, tuzlanmış balık, et ve salamura sebze tüketenlerde mide kanseri daha sık görülmektedir. Kurutulmuş etlerde bol miktarda nitrat bulunur. Çok sebze meyve yemek mide kanseri için koruyucudur. Sigara kullanımı: Mide kanseri riski sigara kullananlarda iki katına çıkar.
Mide kanseri çoğunlukla 55-60 yaşından sonra ortaya çıksa da gençlerde de görülebilir. Rahatsızlık sırasında görülen belirtiler başka rahatsızlıklarla benzerlikler gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri