Esmer pirinç, yulaf ezmesi, tatlı patates, brokoli, bezelye, enginar ve tam tahıllı ekmek gibi tahıllı ve lifli gıdalar tüketmek mide asidinin emilmesine yardımcı olarak mide yanması şikayetlerinizi azaltacaktır.
Özellikle stres, yağlı, baharatlı, asitli ve kafeinli yiyecekler, alkol ve sigara tüketimi mide ekşimesini tetikleyebilir. Uzun süreli mide ekşimesi ciddi sorunlara yol açabilir. Kalıcı mide yanması yemek borusuna hasar verebilir. Kanama, iltihaplanma veya yutma güçlüğüne yol açabilir.
Mide yanmasında tıbbi tedavisinde, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan antasitler, mide asidini azaltabilen H2 reseptör antagonistleri (H2RA), ya da lansoprazol veya omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri reçetelenir.
İlgili 18 soru bulundu
Özellikle mide yanması ve ekşimesi problemlerinde, mideyi rahatlatmak için maden suyu tercih edilmelidir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu mide yanması yaşandığı anda birkaç yudum süt içmenin rahatsızlık hissini hızlıca geçireceğini söylemektedir. Ağrı geçtikten sonra tekrar ederse yine birkaç yudum süt içebilirsiniz, aynı rahatlatıcı etki olacaktır.
Mide Yanması Nedir? Mide yanması; hastaların genel anlamda karnın sol üst kısmı veya göbek deliğinin hemen üst kısmında yanma, ekşime veya batma şeklinde hissettiği ağrı şekline verilen isimdir. Yanma şikayeti bazı vakalarda göğüs veya boynu da etkileyebilir ve göğüs ağrısı ya da karın ağrısı ile karıştırılabilir.
Reflü genellikle mideden ağza acı veya ekşi sıvı gelmesi ile kendisini gösterir. Bu nedenle halk arasında çoğunlukla mide ekşimesi veya mide yanması şeklinde tarif edilir.
Muz, kavun, armut ve şeftali gibi meyveleri sıkça tüketirseniz sindirim sisteminizin rahat ve hızlı biçimde çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. İyileştirici özelliklere sahip olan aloe vera bitkisini kullanabilirsiniz. Bitkinin jelini su ile karıştırarak içebilirsiniz. Mide ekşimesi sorununu azaltmada etkilidir.
Her kadın kendisinde hangi içecek ve yiyeceklerin en fazla mide ekşimesine neden olduğunu bularak bunlardan geçici olarak uzak durmalıdır. Bunlar tatlı, sıcak veya çok yağlı yemekler olabilir. Örneğin, kahve genellikle mide ekşimesine neden olur.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Halk arasında mide ekşimesi olarak bilinen reflü hastalığı, asitli mide özsuyunun yemek borusuna geri kaçmasıyla ortaya çıkmaktadır. Yemeğin ağza gelme hissiyle beraber gaz sıkışması hali reflü hastalarında çok sık görülmektedir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) nedeniyle bağırsakta hareketlilik ortaya çıkmaktadır.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Mide fesadı, genellikle bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Eğer bu tür belirtiler yaşıyorsanız ve mide fesadını düşünüyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmelisiniz. Tanı ve tedavi için bir doktorun önerilerini takip etmek önemlidir.
Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Elma sirkesi: Elma sirkesinin mide yanması ve ekşimesine iyi geldiği bilinmektedir. 3 çay kaşığı elma sirkesi bir bardak suyla seyreltilerek yemekten önce veya yatmadan önce içilebilir. Ancak öncelikle doktorunuza danışarak tüketmeniz gerektiğini unutmayın.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri