Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Tarhana çorba, mercimek çorba, domates çorba, işkembe çorba vb. tüketmeyiniz. Çiğ sebze tüketmeyiniz. İyi pişirilmiş havuç, ıspanak, taze fasulye, pancar, bezelye, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, bamya, domates ve taze böğrülce dışındaki sebzeleri tüketmeyiniz. Sigaradan uzak durunuz.
İş hayatındaki yoğun stresin gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Koray Tuncer, "Stresli bir günün akşamında ılık bir çorba içmek veya az yağlı bir sebze yemeği yemek mideyi rahatlatır" diyor. Memorial İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü'nden Uzm.
Mide üşütmesine hangi çorba iyi gelir sorusunun yanıtı tavuk çorbasıdır. Başka hastalıklar için de önerilen bir çorbadır. Tavuk çorbası vitamin, antioksidan ve protein kaynağı olduğu için mide üşütmesine iyi gelir.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
İlgili 26 soru bulundu
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Reflüye İyi Gelen Çorbalar
Reflüyü geçiren çorbalar arasında kemik suyu, et suyu, köy tavuğu, brokoli, yayla, domates, mercimek, tarhana ve ezogelin çorbası bulunuyor. Yukarıda saymış olduğumuz çorbalar midenizi rahatlatarak reflüye iyi gelmektedir.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Mercimek çorbasının fazla tüketimi, midedeki gaz miktarını arttırır ve çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Mercimek sindirilmesi zor bir besin olduğu için, beraberinde su tüketimi midede şişlik yaratır. Çok sık tüketiminde mide gazı oluşur. Bunun sonucunda kişide mide gazı, mide yanması sorunları ortaya çıkar.
Gastrite iyi gelen yiyecekler ve içecekler arasında;
Hindistan cevizi yağı Balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler. Tarhana, ev yapımı yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler bulunur.
Kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, bulgur gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir. İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur.
Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketi. Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata.
Mide ve vücut yorgunluğunun meydana gelmesinde zeytin çekirdeklerinin hazmının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının giderilmesinde oldukça etkili özelliklere sahiptir.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Mide yanmasına ve ekşimesine ne iyi gelir, ne yersem midemdeki yanma geçer diye merak edenler için son önerimiz patatesten yana. Patatesi haşlayarak püre yapabilir veya patatesin haşlama suyunu oda sıcaklığına geldikten sonra içebilirsiniz. Özellikle çiğ patates suyu mide sorunları yaşayanlar için birebirdir.
Mide dostu olarak bilinen tarhana çorbası hem lezzetli hem de çok sağlıklıdır. Tüketilmesi durumunda mide asidi önemli ölçüde dengelenir. Mide sağlığı açısından önem teşkil eden tarhana çorbasını tüketerek sindirim sistemine de olumlu etki edebilirsiniz.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır.
Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır.
Ayak üstü atıştırmak yerine, oturarak düzenli yemekler yenmelidir. Öğle ve akşam öğünlerinde gaz yapmayacak çorbalar, iyi pişirilmiş ve gaz yapmayan sebzeler, ızgara, haşlama, fırında pişirilmiş gıdalar, buğulama, az yağlı makarna ve pilav tüketilmesi hastalara faydalı olacaktır.
Mide sorunlarına iyi geliyor
Mide suyunu emen leblebi, bu özelliğiyle mide yanması başta olmak üzere birçok mide rahatsızlığına iyi geliyor. Reflü üzerinde dahi hafifletici etkileri olduğu biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri