Saatler süren kahvaltılar yapmak zorunda değilsiniz ama her sabah kahvaltı yapmalısınız. İki dilim keçi peyniri ve iki dilim tam tahıllı buğday ekmeğiyle karnınızı doyurabilirsiniz. Sade probiyotik yoğurda, tam tahıllı gevrek ve bir avuç çekirdekli siyah üzüm karıştırarak yemek de sağlıklı bir kahvaltı seçeneğidir.
Bu durumda gaza ve şişkinliğe neden olabilecek bazı besinlerden kaçınmak önemlidir. işte gaz yapmayan yiyecekler: Lif oranı yüksek incir, muz, kuru erik gibi meyveleri ve yulafı beslenmenize ekleyebilirsiniz. Bol sıvı tüketimine özen gösterin.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Güne zinde başlanın olmazsa olmazı kahvaltı, sağlıklı bir mide için de önem taşıyor. Sabahları yumurta, domates, zeytin, peynir, bir miktar yeşillik ve biriki dilim tam buğday ekmeği ile yapılan kahvaltı, mideyi güçlendiriyor. Öğlen yemeklerinde et, balık ya da tavuk yenmesi de midenin yükünü hafifletiyor.
Glutensiz ekmek, pirinç ekmeği, yulaf, pirinç ve kinoa da gaz yapmayan tahıllardandır. Hayvansal kaynaklı karbonhidrat içeren kırmızı et, tavuk, balık, hindi ve yumurta da yine vücutta gaz yapmayan, gaz sorunu olanların tercih edeceği besinler arasında yer alan yiyeceklerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Sabah aç karnına kahve, şekerli çay içmek de ağrıları tetikler. Tamamen doğal beslenmenin yanı sıra sabahları mideyi rahatlatacak olan elma sirkesi, muz, elma, papatya çayı, rezene çayı, nane - limon çayı, zencefil çayı içilmesi de ağrıların büyük ölçüde engellenmesine yardımcı olur.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz. Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Yumurtanın gaz yapıcı özelliği konusunda pişmiş ve haşlanmış yumurta arasında ayrım yapılmaktadır. Haşlanmış yumurta pişmiş yumurtaya nazaran daha fazla gaz yapar. Midede şişkinlik gibi sorunlar beraberinde gaz problemini de getirir.
- Et, tavuk ve protein açısından zengin ürünler gaz yapmayacaktır. - Bazen gaz yapabilse de çoğu anneye bulgur hem süt yapmakta hem gaz yapmamaktadır. Öncesinde ufak bir porsiyon ile deneyebilirsiniz.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Tatlı yerine muz, şeftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelere yönelmenin mide asidini, dolayısıyla yanmayı azaltacağını ifade eden uzmanlar, tam tahıllı gıdaların da yanmaları ciddi oranda azalttığını ifade etmektedir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Uzmanlar, öğün başına en az 5 gram kepekli gıda tüketimi öneriyor. Bununla beraber, aşırı lifli gıda tüketimi, şişkinliğin artmasına neden oluyor. Çilek ve yaban mersini, kuru kayısı ve erik de lif içeren meyveler olarak, şişkinliğe karşı etkili ve sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı oluyor.
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Salatalık çok tüketildiği zaman midede şişkinliğe neden olur. Özellikle de hızlı yemek, çok fazla hava yutmaya yol açar. Bu da gaz oluşumunu önemli ölçüde hızlandırır. Aynı zamanda salatalığın içinde yüksek miktarda su bulunduğu için midede şişkinliğe neden olabilir.
Kuruyemiş bünyesinde bulunan yağların sindirimi de bazı bünyeler için güçlük oluşturabilir. Bu nedenle tercih edilecek olan kuruyemişteki yağ miktarı çoksa az miktarda tüketilmesi gerekir. En çok gaz yapan kuruyemişler badem, kaju ve antep fıstığıdır.
Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz ve karnabahar gibi bazı sebzeler, içerdikleri rafinoz nedeniyle en çok gaz yapan yiyecekler arasındadır. Bu besinlerle hazırlanan yemekler bağırsaklarda gaz oluşumuna yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri