Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
GAZ GİDERİCİ KİMYON ÇAYI TARİFİ
Çayı hazırlamak için ilk olarak cezveye iki bardak suyu koyun ve üzerine kimyonu ekleyin. Karışımı orta seviye ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra ocağı ve cezvenin üzerini kapatarak 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Su sarı renk aldığı zaman çayınız içmeye hazırdır.
İlgili 39 soru bulundu
Yine bir bardak su ve bir tatlı kaşığı rezenemizi cezveye alarak 7-8 dakika demliyoruz. Tohumlarını süzdükten sonra içiyoruz. Günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Bu iki yöntemle siz de gaz ve şişkinlik problemlerinizden kurtulacaksınız.
Sancı halinde iken 1 bardak sıcak suyun içine 1 tutam kimyon atıp 10 dakika demlendirdikten sonra elde ettiğiniz bu çayı süzerek yemeklerin ardından içebilir, dilerseniz sütün içine 1 çay kaşığı kadar karıştırıp içebilirsiniz. Her türlü kullanımında gaz sancılarının hafiflemesini sağlayacaktır.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Bağırsak gazı ortaya çıktığında papatya ve zencefil çayıyla problem en az seviyeye indirilebilir. Diğer bitkilerden çay yapıp içmek sindirimi kolaylaştırdığından gaz problemlerini de ortadan kaldırabilir. Gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Hemen her derde devam doğal malzemelerden olan sirke gaz sancısı sorunu söz konusu olduğunda da uzmanlığını konuşturuyor desek yeri. 1 su bardağı ılık suyun içine yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesi ilave edip içerseniz gaz sancısına bağlı karın bölgesinde oluşan ağrıların azaldığını fark edeceksiniz.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Kimyonun faydalarını sıralayacak olursak; Etkili bir iştah açıcıdır. Serbest radikallere karşı etkili antioksidan içeriği ile bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele etmesine yardımcıdır. Gaz giderici özelliği bulunmaktadır.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır. Bu çayları günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.
Bu durum beslenmeden, hareketsizlikten, sinir, stres ve az su tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Doktorunuzla birlikte sizde gaz yapabilecek ürünleri teşhis edip bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz. Bu ürünleri tüketmemeye, tüketmeniz gerekiyorsa da tabağınızın küçük bir kısmında bulundurmaya özen gösterin.
Soda da mide şişkinliğini ve mide gazını ortadan kaldıran en doğal etmenlerden biridir. Soda tedavisi özellikle mide şişkinliği geçirilmesi açısından bilinen en bilindik tedavi seçenekleri arasındadır.
Zencefil çayından sonra nane çayı da yine aynı şekilde gaz sancısına karşı iyi bir bitki çayıdır. Nane midedeki fazla gazın dağılmasını sağlayacak ve kişinin rahatlamasını sağlayacaktır. Papatya çayı da yine aynı şekilde mide gazının önüne geçer.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
Günde 2 defa 1 bardak melisa çayı ya da rezene, nane, papatya veya anason çayları da tüketilebilir. Mide şişkinliğiniz farklı bir tıbbi nedenden kaynaklanmıyorsa bir fincan sıcak suya demlenen bir çay kaşığı yeşil çay da iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Gaz çıkaramama nedeniyle oluşan gaz sancısı, genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak sürekli hava yutan insanlarda bu sorun hava yutma alışkanlığı tekrarlandığı sürece devam edebilir.
Karbonat mide gazını alan ve mide gazına iyi gelen besinlerden biridir. Karbonat vücudun tüm alkali seviyesini dengeler. Gaz sancılarını dindirir. 1 bardak suyun içine yarım çay kaşığı kadar karbonat ilave ederek içebilirsiniz.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Sindirim ağızda başlar. Yemeklerinizi yavaş yiyip, bol çiğnediğinizde mideye düşen görev azalır. Yemeklerinizi ılık tercih ediniz, çok sıcak – çok soğuk besinler tüketmeyiniz. Acılı, baharatlı, naneli yemeklerden uzak durunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri