Bozulmuş ya da gevşemiş olan mide ve özefagus arasındaki kapakçık “Laparoskopik Fundoplikasyon Ameliyatları” ışığında yeniden oluşturulmakta ve güçlendirilmektedir. Bu ameliyat sonrasında ülsere neden olan kapakçık düzeltilmekte ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçışı önlenmektedir.
Cengiz Pata, reflüye ameliyatsız çözüm sağlayan yöntem hakkında bilgi verdi. ''Hasta genç ve mide kapakçığındaki açıklık 3 cm altında ise yemek borusunun alt ucuna özel bir elektrik akımı (radyofrekans) verilmesi ile cerrahi bir girişime gerek kalmadan reflüyü 30 dakikada tedavi etmek mümkün” diyen Prof.
Öncelikle ilaç tedavisiyle başlanır. Ancak bazı kişilerde ilaç tedavisine rağmen şikayetler devam edebilmektedir. Bu durumda mide kapakçığı gevşekliğinin giderilmesi amacıyla; Cerrahi Müdahale (Fundiplikasyon tedavisi) ve Radyokfrekans Ablasyon (Stretta) olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmaktadır.
Bu tek taraflı çalışması gereken kontrol kapağı bozulursa su kesildiğinde depodaki su şebekeye kaçar. İşte yemek borusu alt uç kapağının fonksiyonu bozulduğunda da sadece yemek borusundan gelen gıdanın mideye geçmesine izin veren kapak çift yönlü çalışmaya başlar ve midedeki sıvı geri yemek borusuna kaçar.
Ancak yemek borusu sfinkterinin tamamen kapanmaması veya sürekli açık kalması mide içeriğinin yemek borusuna ve ağza kaçması durumu görülebilir. Bu durum boğaz ve göğüs ağrıları, mide ekşimesi veya yanması, ağza ekşi tat gelmesi gibi semptomlara yol açabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer, yemek borusuyla mide giriş bölümü arasında bulunan izafi kapakçık gevşek olur ve tam kapanmazsa mide içindeki asit, safra ve muhteviyat yemek borusuna kaçarak şikayetlere neden olur.
Bozulmuş ya da gevşemiş olan mide ve özefagus arasındaki kapakçık “Laparoskopik Fundoplikasyon Ameliyatları” ışığında yeniden oluşturulmakta ve güçlendirilmektedir. Bu ameliyat sonrasında ülsere neden olan kapakçık düzeltilmekte ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçışı önlenmektedir.
Yaklaşık 1-1,5 saat süren, hastanın ertesi gün ağızdan beslenmeye başlayıp aynı gün ya da ertesi gün evine gönderilebildiği ve 7 gün içinde de işbaşı yapabildiği bir işlemdir. Laparoskopik ameliyatların tüm avantajlarından (daha az ağrı, daha kısa yatış süresi ve ameliyat sonrası riskinin olmaması gibi) yararlanılır.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Cengiz Pata, "Reflü hastalığı çok sık görülen bir hastalık ve toplumun neredeyse yüzde 25'ini etkiliyor. Bizim bu kronik hastalığı ilaçlarla kesin tedavi etme şansımız yok.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
İlaç tedavisinden fayda göremeyen ve ameliyat olacak kadar reflüsü ilerlememiş hastalarda ameliyat olmadan, endoskopik yöntemle tedavi olabilme avantajını sunmaktadır. Ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.
Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar. Genellikle basit hayat tarzı değişikleri ve ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzun süreli hastalıkta yemek borusunun alt kısmında asidin oluşturduğu hasarın endoskopik olarak tetkik ve takip edilmesi önerilir.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Vedat Göral, 'İnsan midesi çok esnek bir organ olup, yapısı gereği genişleme kabiliyetine sahiptir. Az ve açlık düzeyinde beslenildiğinde de mide zaten genişleyemez ve normal büyüklükte kalır, ancak daha sonraları oluşan mide tembelliği nedeni ile de küçülür.
Yerli susamdan imal edilmesi yüksek yağ oranına sahip olması açısından son derece önemlidir. Her sabah aç karına alacağınız 2 yemek kaşığı tahin bu hastalıkların önüne geçerken, aynı zamanda ileride oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşıda koruyucu bir etki sağlar.
İşlem hastaların büyük bir ekseriyetinde sorunsuz atlatılır. Anatomik komşulukları nedeniyle yemek borusu, mide, karaciğer ve dalak gibi organlar işlem alanında yer alır. Ameliyatta bu organlarda yaralanma, kanama riski oldukça nadirdir. Deneyimli serilerde %1'in altındadır.
Genel olarak literatürde yüzde on oranında onuncu yıla geldiğinde nüks bildirilmiştir. Bu hastalar genellikle ağır dediğimiz yemek borusuna ciddi sorunlar olan hastalar ve kısalmış yemek borusu olan hastalardır. Eğer böyle bir durum yoksa reflü cerrahisi son derece başarılı bir cerrahidir.
Reflü hastalarının %17-34'ünde görülür. Bu hasarlı dokulardan kan sızması olursa hasta bize ağıza kan gelmesi veya siyah zift gibi dışkılama yakınmasıyla başvurabilir.
Kapakçığın görevi, midedeki gıdaların ve çeşitli asitlerin yeniden yemek borusuna ve oradan da ağıza geri kaçmasını önlemektir. Kapakçıkta herhangi bir nedenle oluşan gevşeklik gıdaların istenildiği gibi midede hapsedilmesini engeller.
Normal olarak yemek borusunun alt ucundaki alt özefagus sfinkteri dediğimiz kastan oluşmuş kapak benzeri bir yapı vardır. Bu yapı asidin yemek borusuna geri kaçmasını önleyerek midenin içinde kalmasını sağlar.
Reflü'nün oluşumunda pek çok faktör olmakla birlikte bunlardan en önemlisi yemek borusu ile mide arasında bulunan sfinkter (mide kapakçığı) adı verilen yapının gevşek olmasıdır. Bu sfinkter (kapakçık), mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen temel yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri