Yeterli miktarda soğutucu olmadan, klima optimum sıcaklığına ulaşamaz. Soğutucu akışkan havanın soğutulmasından sorumludur ve sistemin düzgün çalışması için gereklidir. Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur.
Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
Kompresör Çalışmaz
Sistemdeki klima gazı bitmişse veya azalmışsa kompresör kavraması devreye girmez. Gaz basınç sensörü düşük basınç algılarsa, klima kontrol ünitesi, sistemin çalışmasını durdurur.
Klima Gazı Eksik Olursa Ne Olur? Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır.
Klimanın sinyal kablolarında sorun olabilir. Klimanın kurulumu esnasında ısı ayarı doğru yapılmamış olabilir. İç ünitede hava akışının çıktığı kanatçık yukarıya dönük olabilir. Tüm bu sebepler klimanın sıcak hava üfleyememesi, üflese bile fark edilememesi anlamına gelebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Isıtma konumu için mod tuşuna, kumanda ekranında "Güneş" simgesi görünene kadar birkaç kez basın. Aşağı/yukarı ok tuşlarıyla klima sıcaklık derecesini ayarlayın. Klimanızın ön panelinde en sağda bulunan ikinci lamba yanacak. Bu lamba söndükten sonra klima sıcak hava üflemeye başlayacaktır.
Klima bu moda dönüşmek için sistemdeki soğutma döngüsünü tersine çevirerek ters çevrim teknolojisini kullanır. Klima ısıtma modu nasıl çalışır diye baktığımızda detayları adım adım şu şekilde sıralamak mümkündür: Soğutucu adı verilen soğuk bir gaz , harici bir bataryadan geçerek dışarıdaki havanın ısısını emer.
Klimanın aktif halinde olduğu durumda, dış ünitesindeki ince boru alt taraftan incelenmelidir. Borunun alt bölgesinde buzlanma var ise veya herhangi bir karlanma olayı oluşmuş ise, bu demektir ki, klimanın ya gazı eksilmiştir, ya da tamamen bitmiştir.
Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.
Klima gazı, klimaların kullanım sıklığına ve süreye göre değişebilir. Klima gazı yıllar içerisinde azalabilir. Klima gazının azalması veya bitmesi durumunda aracın soğutma işlemini yerine getirmek için motor daha çok çalışır.
Klimanın alacağı gaz miktarına göre ortalama bir klima gaz dolum fiyatı söylemek gerekirse, klimaların klima gazı dolum fiyatı 750 ₺ ile 1950 ₺ arasında, daha büyük klimalar için 1500₺ ile 2500 ₺ arasında değişebilir.
Gaz dolumu yaptırırken güvenilir bir servise gittiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yaklaşık yarım saat süren vakumlama ve gaz dolumu işleminin ardından aracınızın klimasını kontrol ederek yola devam edebilirsiniz.
Klima gazının eksilmesinin ya da tamamen bitmesinin en büyük nedeni sağlıklı montaj yapılamamasıdır. İç ünite ve dış ünite bağlantılarının “rekor” ile birbirine bağlanan kısımları özenle ve çok düzgün sıkılmalıdır. Ara tesisatı dediğimiz gazın taşındığı boruların bakır olması ve hasarsız olması önemlidir.
Klimalar sayesinde ekonomik ısıtma sağlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir.
Motor sıcakken ısıyı en sona alıp düğmeyi çevirmeden klima aktif edilirse ısıtır,haricinde araç soğukken klimayı açmak içeriyi ısıtmaya yardımcı olmaz. Onun sebebi üflenen havanın suyun donma sıcaklığının çok az da olsa üstünde olmasından. Motor çalıştığı gibi soğutma suyunu ısıtmaya başlıyor.
Klima çalışmaya başlayıp iç ünite fanı devreye girdikten yaklaşık 30 dakika sonra sıcak hava üfler ve ortamdaki sıcaklık artmaya başlar. Hava sıcaklığının çok düşük olduğu durumlarda çalışma prensibi gereği ısıtma etkisi azalır. Klimanız istediğiniz derecede ısıtma yapmaz.
Basit bir örnek vermek gerekirse split tipi klimanın gazı dolum fiyatı 800₺ ile 1100₺ arasında, daha büyük klima için 1300₺ ile 1600₺ arasında değişebilir. Çağrı merkezimizi arayarak klima gaz dolumu ile ilgili fiyat alabilirsiniz.
Klimaların kurulumunda ilk yapılacak işlerden biri basınçlandırma ile gaz kaçak tespiti yapılmasıdır. Sabun köpüğü kullanmak ise en bilinen gaz kaçağı bulma yöntemlerinden biridir. suyun sabunla karıştırılıp ortaya çıkarılan köpüğün bağlantı noktalarına sürülmesi ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Örnek vermek gerekirse Arçelik 12,000 btuluk bir klima yaklaşık olarak 1,2 kg gaz kullanabilirken Bu durum Vestel klimalarda 1 kg gaz olabilmektedir.
Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur. Ek olarak, soğutucu akışkanın bitmesi hava akışında önemli bir azalmaya neden olarak ısıtma performansının daha da düşmesine neden olabilir.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Klimaların çoğunlukla serinlemek amacıyla kullanıldığı düşünülse de soğuk havalarda ısınmak için de en avantajlı yöntemler arasında yer alıyor. Özellikle R410 gaz kullanarak çalışan klimalar hem verimli olması hem de çevre dostu olmasıyla öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri