Bu nedenle kısa süreli ve düşük doz kullanım tercih edilmeli. Asit baskılayıcı ilaçların reflü hastalığı, gastrit ve ülser tedavisinde 4-8 hafta, Helikobakter pylori tedavisinde ise 14 gün antibiyotik tedavisi ile birlikte kullanılması yeterlidir.
Bu sürenin ne kadar olduğu konusunda bir görüş birliği olmamakla birlikte altı ay ile bir yıldan fazla kullanım süreleri uzun süre olarak değerlendirilebilir.
Mide koruyucu ilaçların uzun yıllar boyunca gereksiz olarak kullanılmasının ciddi yan etkilere Yolaçtığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. 1️⃣uzun Süreli kullanımlardaa atrofik gastrite yol açarak mide kanseri riskini arttırmaktadır. 2️⃣B12, magnezyum gibi vitamin ve mineral eksikliklerini yol açmaktadır.
NEXİUM tedavisi, semptomları hafifleterek tanıyı geciktirebilir. Uzun süreli kullanım Uzun süre tedavi edilen hastalar (özellikle bir yıldan fazla) düzenli kontrol altında tutulmalıdır.
Sürekli NSAİ (Non steroidal antiinflamatuar) ilaç tedavisi gereken hastalardaki NSAİ ilaç ile ilişkili duodenal ve bening gastrik ülser tedavisi: Önerilen doz 4 hafta süreyle günde bir defa 30 mg'dır. Bu süre içinde tam olarak iyileşmeyen hastalarda tedavi süresi 4 hafta daha uzatılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Mide koruyucu bitkisel çözüm önerilerinden biri de nane. Sindirim sistemini destekleyici özelliklere sahip olan nane hazımsızlığa ve bulantıya iyi gelir. Mide koruyucu yerine ne iyi gelir diye araştırmalar yapıyorsanız sabahları bir fincan nane çayı içmenizi öneririz.
Sürekli NSAİİ tedavisi gerektiren hastalarda
Ağrı ve iltihaplanma için kullanılan bir ilacın neden olduğu ülserlerin tedavisinde önerilen doz 4 ile 8 hafta boyunca günde bir kez NEXİUM 20 veya 40 mg'dır.
Bu hastalıklar haricinde mide yanması ve hazımsızlık yakınmaları veya belli ilaçların yan etkilerine karşı verilen mide koruyucu tedavinin 4 haftayı ve 1 sene içinde 3 defa 2 haftayı aşmaması gerekir.
İlacı ortalama 6-8 hafta süreyle veriyoruz. Reflü tedavisinde önemli nokta; tedavi kesildikten sonra hastaların büyük çoğunluğunda şikayetler tekrarlamaktadır.Hastaların %50'inde ilk 3 ay içinde, %80'inde 6 ay içinde şikayetler tekrar ortaya çıkmaktadır.Bu nedenle hastalarda tedaviyi uzun süre vermek gerekmektedir.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kadınlarda daha yaygın görülüyor. Özellikle 50 yaş üstü kadınların risk taşıdığını kaydeden Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Mide asidi azaldığında demir emiliminin bozulmasıyla demir eksikliği ortaya çıkabiliyor. Kansızlık ve saç dökülmesi ile sonuçlanabiliyor. Kalsiyum emiliminde bozulma: Besinlerdeki kalsiyumun barsaklardan emilmesi için de mide asidi gerekli.
Bu ilaçlar tercihen sabah kahvaltıdan 30-60 dakika önce verilmeli, ikinci doz gerekecekse akşam yemek öncesi tedaviye eklenmelidir. Kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bu tedavilerde hekime düşen görev, hastaya gereken en az dozda ilacı vermektir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Mide asidini dengeler
Bikarbonatın sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri yıllardır bilinmektedir. Bu tip maden sularının, bikarbonatın bazik etkisinden dolayı asit fazlalığı ile seyreden mide hastalıklarında mide asidini dengeleyici, şeker hastalığında şeker metabolizmasını düzenleyici görevleri görülmüştür.
Akut gastrit çoğunlukla hazımsızlık, iştahsızlık, siyah renkli dışkılama, kusma, bulantı, midede ağrı ve şişlik hissi hatta kanlı kusma belirtileri ile kendini gösterir. Bu belirtilerin bir haftadan uzun bir süreye yayılması halinde acilen tedavi için hastaneye gidilmesi gereklidir.
Tabletlerinizi gıda ile veya aç karnına alabilirsiniz. Bütün olarak, yarım bardak sıvı ile yutulmalıdır. Tablet ayrıca, yarım bardak su içine konabilir, böylece dağılarak yutulması daha kolay bir hale gelecektir.
Esomeprazol, peptik ülser ve gastroözofajiyel reflü hastalıklarını tedavisinde kullanılan proton pompa inhibitörleri grubundan bir ilaçtır. Ticari adı Astra Zeneca firmasına ait olan Nexium'dur.
Her biri günde iki defa olmak üzere 7 gün süreyle; 20 mg NEXIUM, 1 gram amoksisilin ve 500 mg klaritromisin. NSAİİ kullanımına bağlı gastrik ülserlerin tedavisinde: 4-8 hafta boyunca günde bir defa 20 mg.
Yerli susamdan imal edilmesi yüksek yağ oranına sahip olması açısından son derece önemlidir. Her sabah aç karına alacağınız 2 yemek kaşığı tahin bu hastalıkların önüne geçerken, aynı zamanda ileride oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşıda koruyucu bir etki sağlar.
Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz. Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz.
Midede asit oranı yetersiz olduğunda sindirim işlemi sağlıklı olarak yürütülemez. Bunun sonucunda yemeklerden sonra yaşanan şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması, gaz, geğirme gibi sorunlar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri