Bu tedavilerde kullanılan antibiyotikler çoğunlukla amoksisilin (AMO) ve klaritromisindir (KLA) (1, 4, 6-28).
Lansoprazol 30 mg, Amoksisilin 1 gr, Klaritromisin 500 mg bulunmaktadır.Bu ilaçlardan sabah ve akşam alınmasını öneriyoruz.Yani sabah 3 tablet, akşam 3 tablet alınmaktadır.Tedavi süresi 14 gündür.
Helikobakter pilorinin tedavisinde, antisekretuvar ajan olarak proton inhibitörü ile iki farklı antibiyotik birlikte kullanılır [6,7]. Tedavide kullanılan ilaç türleri, klaritromisin Page 2 90 [8], amoksisilin [9] ve lansoprazoldür [10].
Toplumda yaygın görülen ve dirençli bir bakteri olan helikobakteri pilori için belirlenmiş tedavi endikasyonları mevcuttur. Her helikobakteri pilori pozitif hastada tedavi endikasyonu olmayabilir. Tedavide çeşitli antibiyotik ve mide ilacı kombinasyonlarını yeterli sürede kullanmak gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir.
Bakterinin antibiyotik direnci nedeniyle, tedavisi 2'li ya da 3'lü antibiyotik tedavisi ve proton pompa inhibitörü, bizmut içeren ilaçlarla yapılabilir. 7 ve 14 günlük seçenekler kullanılabilir. Tamamen tedavi edilebilen bu hastalığın tekrarlama olasılığı da mevcuttur.
Helikobakter Pilori Tedavisi
Mikroorganizmanın ölüp ölmediği ise üre nefes testi, dışkıda antijen taraması gibi girişimsel olmayan yöntemlerle saptanabiliyor. Mide ülseri ve mide lenfoması olan bazı vakalarda helikobakter pilorinin kontrolünün üst gastrointestinal sistem endoskopisiyle yapılması gerekiyor.
Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Tuz tüketimi H.pylori tedavisinde etkinliği arttırmak için kısıtlanmalı. Kahve H.pylori enfeksiyon riskini arttıracağı için tüketilmemeli. İyi yıkanmamış çiğ meyve ve sebze H.pylori bulaşma riski artacağı için iyice yıkanmış olmasına özen gösterilmelidir.
Probiyotikler: genellikle antibiyotiğe dayanıklı bir patojen olan Helicobakter Pylori tedavisinde probiyotikler etkilidir. L.Fermentum, L.Casei ve L.Brevis bu patojenle savaşma da en etkili probiyotikler arasında yer alır.
Helicobacter pylori midede gastrit ve ülseri tetikleyen bir bakteridir. Gastrit ve ülserin çözümlenmesi için öncelikle aynısafa bitkisinin kullanılması gerekir.
Kan tetkiki dışında üre nefes testi olarak isimlendirilen tetkik de helikobakter pilori enfeksiyonunun varlığını ortaya koyabilir. Bu testte üre içeren bir kapsülün yutulmasını takiben 15-20 dakika sonrasında nefes örneği verilir.
Daha uzun zaman geçtikten sonrada hala tanı konup tedavi edilmez ise mide kanserine neden olabilir. Hastalık, ekmek gibi elle dokunulan gıdalar dahil herhangi bir sebeple bu bakterinin yutulması ile başlar.
Helikobacter Pylori Saptama Testleri: -Kan Antikorları : Bir insanın kanında Helicobacter pyloriye karşı oluşan antikorların varlığı saptandığında bu insanın bakteri ile enfekte olduğu veya geçirilmiş bir enfeksiyonunun var olduğu anlamına gelir.
Helikobakteri Tedavisi
Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90'lık kısmında başarı elde edilmesini sağlar. Ancak mikroorganizmanın tamamen yok olup olmadığı da dışkıda antijen taraması ya da üre nefes testi ile tespit edilir.
Helikobakteri Yorgunluk Yapar Mı? Helikobakter pilori bakterisinden kaynaklanan mide enfeksiyonları, mide ve duodenumda yarattığı iltihaplar sonucu belirtiler oluşturabilir. Bu belirtiler arasında yorgunluk, karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, kilo kaybı gibi semptomlar yer alabilir.
Kesin teşhis için en güvenilir metot, endoskopi ile yapılan inceleme ve bu sırada alınan biyopside bakterinin patolojik olarak araştırılmasıdır. Endoskopi yapılması gerekmiyorsa diğer bir yöntem olan Üre-Nefes Testi veya kanda bu bakteriye karşı oluşmuş antikorların saptanmasına yönelik serolojik testler uygulanabilir.
Kekik mide hastalıklarına neden olan bakteriyi öldürüyor
Yapılan çalışmada, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan bu kekik türünün gastrit ve duedonal ülserler, mide kanseri ve mide lenfomasında etken olarak bilinen Helicobacter pylori isimli bakteri üzerinde öldürücü etkisi olduğunu saptadı.
Helicobacter pylori tedavisi mutlaka yapılmalıdır. HP enfeksiyonu tedavisinde özellikle 4'lü terapi oldukça etkilidir. Helicobakter pylori 4'lü tedavi şu içeriklerden oluşur; bizmut tuzu, PPI, metronidazol ve tetrasiklin. Doktorunuza danışarak size uygun tedavi yöntemine hemen başlanmalıdır.
Helikobakter pilori (Heliobacter pylori) midede enfeksiyon oluşturabilen bir bakteri türüdür. Helikobakter pilori midenizdeki dokuya ve ince bağırsağınızın ilk kısmına (duodenum) zarar verebilir. Bu zarar kızarıklık ve ağrıya (iltihaba) neden olabilir.
Buna göre H.pilori kolonizasyonu azaltıldıkça obezite/şişmanlık oranlarının artış gösterdiği belirtilmiştir. Bu sonuçtan hareketle H.pilori tedavisi gören bireylerde kilo artışı olabileceği bilinmeli ve tedavi sürecinde ve sonrasında sağlıklı beslenme ilkeleri benimsenerek kilo alımının önlenmesi hedeflenmelidir.
Kefirin, gastrit, mide ülseri, mide kanseri gibi hastalıklara yol açabileceği düşünülen Helicobacter pylori bakterisine karşı da antimikrobiyal etkinliği desteklediği belirtilmiştir.
Zeytinyağı, mide ülseri ve kansere karşı koruyucudur. Akdeniz diyetinin ana kaynağı olan zeytinyağında bulunan polifenoller, HELICOBACTER PYLORI (H.Pilori) bakterisinin neden olduğu enfeksiyonu önleyebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri