Bu durum, sindirim sisteminin hassas denge ve fonksiyonlarını etkileyerek kişilere rahatsızlık verir. Mide üşütmesinin belirtileri arasında mide ağrısı, şişkinlik, gaz problemleri ve bulantı gibi semptomlar yer alır. Ancak çoğu durumda mide üşütmesi evde uygulanabilecek basit yöntemlerle geliştirilebilir.
Mide üşütmesine karın bölgesine konulan sıcak su uygulanması iyi gelmektedir. Sıcak su torbası şikayetleri azaltmaktadır. MİDE ÜŞÜTMESİNDE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMEMELİ? -Genel olarak süt ürünleri, lifli yiyecekler ve yağlı ya da baharatlı besinlerden kaçının.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
İshal ve kusma nedeniyle kaybedilen su ve elektrolit için spor içecekleri içerek dengeyi geri sağlamak. Kafein, alkol, nikotin, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak. Nane veya zencefil gibi rahatlatıcı bitki çayları içerek mideyi sakinleştirmek. Karın bölgesine sıcak su torbası koymak şikayetleri azaltır.
Mide üşütmesi, genellikle enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek veya su tüketimi yoluyla bulaşır 1. Bu enfeksiyon, mide bulantısı, kusma, karın krampları, sulu ishal ve bazen ateş gibi sindirim sistemi semptomlarına neden olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
İshal, kusmadan sonra veya beraber başlayabilir. Hafif vakalarda ishal genellikle 3-4 gün içinde düzelebilir. Ancak bazı durumlarda ishal bir haftadan daha uzun sürebilir. Halsizlik, yorgunluk ve karın ağrısı gibi genel semptomlar da enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak birkaç gün içinde hafifler.
Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Bağırsak Enfeksiyonu belirtileri arasında diyare, kusma ve karın ağrısını vardır. Dehidrasyon yani susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesidir, bu nedenle kaybedilen sıvının geri kazanılması önemlidir. Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
Mide üşütmesi belirtileri, virüs vücuda alındıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Semptomlar genelde birkaç gün içerisinde düzelirken bazı kişilerde iyileşme 10 güne kadar uzayabilir. Belirtiler bazı kişilerde hafifken bazılarında şiddetli semptomlar görülebilir.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Midenin üst bölgesindeki gerilmeyle yemek borusu ile mide bileşkesinde geçici gevşeme olur. Böylece yutulmuş hava dışarı çıkar. Hava yemek borusuna girdiğinde gerilmeye neden olur. Böylece yemek borusunun üst kısmı gevşer ve gaz yutağa doğru kaçarak ağız yolu ile atılır (geğirme).
Gaz Sancısı: Gaz sancısı, bağırsaklardaki gazın hareket etmeye çalışırken neden olduğu kramp tarzındaki ağrılardır. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinde hissedilir, ancak bazen sırt veya bel bölgesine de yayılabilir. Gaz sancıları şiddetli veya hafif olabilir ve genellikle gazın hareketi sonucu ortaya çıkar.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Mide ağrısının yoğun olarak hissedildiği yer midenin bulunduğu üst karın bölgesidir. Üst karın bölgesinde hissedilen ağrı; göğüs kemiklerinin altında kalbin de bulunduğu alana yayılabilir. Mide ağrısına eşlik eden yanma, sıkışma ve gaz hissi nedeniyle bazı durumlarda mide ağrısı yemek borusuna doğru yayılabilir.
Üst Karın Ağrısı: Mide kanseri genellikle mide veya mide girişi yakınlarında başlar, bu nedenle üst karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Sırt Ağrısı: Mide kanseri ilerledikçe, sırt bölgesinde ağrı hissedilebilir.
Mide üşütmesine iyi gelen yöntemler başlıca; zencefil, papatya çayı ve nane limon çayıdır. Bunlar dışında sakinleştirici etkili bitki çayı da tüketebilirsiniz.
Kustuktan sonra mideyi yatıştırmak için hafif ve kolay sindirilen yiyecekler tercih edilmelidir. Beyaz pirinç, haşlanmış tavuk, yoğurt, muz, elma püresi veya ekmek gibi yiyecekler sindirimi kolaylaştırabilir. Ayrıca, yavaşça yemek yemek ve baharatlı, yağlı veya ağır yiyeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir.
İshal veya kabızlık: Mide üşütmesi, bağırsakların etkilenmesiyle ishal veya kabızlık şeklinde sindirim sorunlarına yol açabilir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Bunlar lahana turşusu ve yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunur. Yemek yedikten sonra yürüyüşe çıkmak, bağırsaklarda oluşan gazın hareketini kolaylaştırabilir. Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri