Beceriler. 21. Yüzyıl Becerileri Ortaklığı, öğrenme yeterliliklerini İngilizce karşılığı 4 C's olan dört başlık altında, İşbirliği (Collaboration), İletişim (Communication), Eleştirel Düşünme (Critical Thinking) ve Yaratıcılık(Creativity) olarak sunmaktadır.
Uzmanlar 21. yy insanını: “Kişisel ve sosyal alanda kendini geliştirmiş, araştırma ve bilgi edinme becerilerine sahip, yaratıcı ve yeniliğe açık fark yaratan bireyler” olarak tanımlamaktadır. Hayata atılırken artık üniversite mezunu olmanın, dil bilmenin, bilgisayar kullanabiliyor olmanın bir ayrıcalığı yoktur.
Bu yeterlilikler arasında okuryazarlık, aritmetik, bilim ve yabancı diller ile eleştirel düşünme, problem çözme, öğrenmeyi öğrenme, dijital yeterlilik, girişimcilik gibi enine becerilerde yer almaktadır.
Wagner (2010) ise 21. yüzyıl becerilerini, 21. yüzyıla hazırlanma ve bu yüzyılda hayatta kalma becerileri olarak isimlendirmiş ve bu becerileri yedi kategoride gruplamıştır: eleştirel düşünme ve problem çözme, iş birliği ve liderlik, çeviklik ve uyarlanabilirlik, inisiyatif alma ve girişimcilik, etkili sözlü ve yazılı ...
İlgili 35 soru bulundu
). 21. yüzyıl becerileri bu çalışmalarda; eleştirel düşünme, yaratıcılık, iş birliği, iletişim, bilgi okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, tekno- loji okuryazarlığı, esneklik, liderlik, girişim, verimlilik ve sosyal beceriler şeklinde ifade edilmiştir.
Çocukların 21. yüzyıl becerilerini edinmeleri için en etkili yöntem kodlama, robotik, maker, STEM alanlarında eğitim almalıdır. Çocuklar bu sayede takım çalışması, üretme, keşfetme, problem çözme, icat çıkarma gibi birçok gelişime katkı sağlayacak beceriyi edinir.
Eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim, iş birliği, bilgi ve teknoloji okuryazarlığı, esneklik ve uyum sağlayabilme, küresel yetkinlikler ve finansal okuryazarlık temel 21. yüzyıl becerileri olarak tanımlanmaktadır.
Problemlerin bu karmaşık yapıları ile baş edebilmek ve ilgili durumlarına adapte olabilmek için 21. yüzyıl becerilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu beceriler bilgiye dayalı olmamaları bakımından geleneksel akademik becerilerden ayrılır. Aynı zamanda bu beceriler sürekli değişim halindedir.
Diğer yandan öğrenci, yeni süreçte dar ve sınırlı düşünen öğrenci tipinden çıkıp, mevcut bilgilerden başka bir yere ulaşabilen, keşfeden ve eldeki bilgilerin ötesine gitmeyi hedefleyen “entelektüel öğrenci” tipine kavuşmalıdır.
21. yüzyıl, Gregoryen takvime göre 1 Ocak 2001 – 31 Aralık 2100 tarihleri arasına karşılık gelen zaman dilimidir.
Yüzyıl ise şu şekilde yazılır. Örneğin; 21. Yüzyıl = XX. yüzyıl. Ya da 18. yüzyıl = XVIII. yüzyıl gibi.
Öğrenme becerileri içerisinde; eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık yer alır. Esneklik, inisiyatif, sosyal beceriler, üretkenlik, liderlik yaşam becerileri olarak tanımlanır.
Almanya'da yapılan bir araştırmada akıllı cep telefonları içinde bulunduğumuz yüzyılın en anlamlı icadı olarak tanımlandı. Görüşlerine başvurulan katılımcıların yüzde 45'i 21. yüzyılın en anlamlı icadı olarak akıllı telefon olarak bilinen Smartphone'ları gösterdi.
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
Yuval Noah Harari; 21. Yüzyıl İçin 21 Ders adlı eserinde gerçekleşmesi muhtemel teorileri ve değişimle başa çıkabilmeyi, tarihin öğrettikleri ve geleceğe dair çalışmalar ışığında anlatıyor.
"Bilgi çağı" ya da "dijital çağ" olarak adlandırılan 21. yüzyıl, teknolojik yenilikleri insanlığın hizmetine sunmakla kalmamış, farklı disiplinlerde yeni bilimsel yöntemlerin gelişmesine de imkân tanımıştır.
Dünya Sağlık Örgütü bu temel yaşam becerilerini “karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünce, iletişim, kişilerarası ilişkiler, eleştirel düşünme, öz farkındalık, empati, duygularla başa çıkma, stresle baş etme” olmak üzere on başlık altında toplamıştır (WHO, 2007).
Çalışmanın bu kısmında (1) görsel okuryazarlık (visual literacy)”, (2) “medya okuryazarlığı (media literacy)”, (3) bilgi okurya- zarlığı (information literacy) ve (4) e-okuryazarlık başlıkları altında top- lanan 21. yüzyıl okuryazarlık modelleri olarak adlandırabileceğimiz okuryazarlıklardan kısaca bahsedilecektir.
21.Yüzyıl'a bütün dünya vatandaşları olarak bizler 'Milenyum çağı' derken, yıllar içinde (yani son 12 yıl) Amerika'da birçok platformda bu çağ 'Dijital Çağ' olarak adlandırılmaya başladı. Teknoloji de, sanki çağa ayak uydurmak istercesine her geçen gün gelişmeye başladı.
21. yüzyıl eğitimini tanımlayacak olursak, onun esnek, yaratıcı, mücadeleci, karmaşık olan; yeni imkanları sunduğu kadar bir o kadar da fazla problemlere sahip ve son derece hızlı değişen bir dünyayı hedef alan bir eğitim anlayışı olduğunu söyleyebiliriz.
Bunlar; büyük ve küçük kasların kullanımını gerektiren beceriler, el göz koordinasyonu, hareketleri taklit etme, görsel dikkat ve basit emirleri anlamadır. Bu becerileri gerçekleştiren çocukların öz bakım ve günlük yaşam becerilerini öğrenmeleri daha kolay olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri