Özofagusun kısa olması veya diafragmadaki boşluğun genişlemesi sonucu karnın içinde olması gereken mide, yukarıya göğüs boşluğuna doğru kayar. Bu duruma hiatus hernisi (mide fıtığı) denir. 3 tip hiatal herni vardır: Sliding (kayıcı) tip: Midenin kardia denen başlangıç bölgesi göğüs boşluğuna doğru kayar.
Hiatal hernisi olan kişilerde ise çok sık şikâyetler olduğu için günlük yaşamı olumsuz etkileyerek, hayat kalitesini bozabilir. Çoğu durumda, hiatal herni hiçbir belirtiye neden olmaz. Hiatal hernisi olan kişilerde olan şikayetler başka hastalıklarda da görülebileceği için iyi sorgulamak gerekir.
Mide fıtığı mide ile yemek borusu arasındaki kasların erimesi ve güçsüz kalması sonucu midenin yemek borusuna doğru kayması ile karakterize olan bir hastalık çeşididir. Mide fıtığına sebep olan bazı faktörler vardır ve bunlar nedenleri arasında sayılabilir.
Mide Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Teşhis edildiğinde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Fıtık büyüdükçe şikayetler artış gösterir ve tedavi süreci de zorlu geçer. Ve mide asidinin yemek borusuna sürekli teması, yemek borusu kanseri riskini doğurabilir.
İlgili 17 soru bulundu
- Öğün sayısı arttırılmalı, azar azar ve sık sık beslenilmeli- dir. - Yemekten hemen sonra yatılmamalıdır (özellikle yüksek yağlı ve kalorili). - Konstipasyondan kaçınılmalı, her gün en az 6-8 bardak su içilmelidir. - Karbonatlı içeceklerden kaçınılmalıdır. - Asitli yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
Hiatal yetmezlik tedavisi cerrahidir ve bu durum ilaçla tedavi edilememektedir. İlaç ve bununla birlikte egzersiz, beslenme gibi yöntemler sorunun ek tedavisidir.
Hastanın düzenli bir diyet uygulayarak mide sağlığını koruması en etkili tedavidir. Mide fıtığı hastalığı teşhisi koyulan hastalar asitli yiyecek ve içeceklerden, kahve, tereyağı ve çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu hastalar yemek yedikten en az 3 saat sonra uyumalıdır.
Gastroenteroloji cerrahisi biriminde; yemek borusu hastalıkları (özefagus kanseri, reflü, hiatal herni, akalazya), mide ve duodenum hastalıkları (kanser, morbid obezite, metabolik cerrahi, her türlü tümör), ince ve kalın bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, crohn hastalığı, kanserler), anüs ve anal kanal ...
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özofagus (yemek borusu) ortalama 38-40 cm'dir ve son 3-4 cm'i karın boşluğunun içindedir. Diafragma göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında yer alan, adeleden oluşmuş ince ama güçlü bir yapıdır.
Mide fıtığı belirtileri nedeni ile doktora başvuran hastaların endoskopik yöntemler ile değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir.
Tanısı basit bir şekilde konulan bir hastalıktır. Endoskopi ile hastanın midesinin filmi çekilerek tanı konur. Hemen ardından hastaya uygun olan tedaviye başlanır. Reflüsü olmayan hastalarda cerrahi işlem ilk seçenek olarak sunulmaz ancak hasta reflüden şikayetçi ise ameliyat olması gerekebilir.
Mide Fıtığı Ameliyatı Riskli Bir İşlem midir? Mide fıtığı ameliyatı sıklıkla gerçekleşir. olumlu sonuç alınır. Her ameliyatta çok küçük de olsa bir risk bulunur. Ameliyat sonrasında düzenli olarak sağlıklı beslenmek gerekir.
Aşağıdaki genelde egzersizler mide fıtığı için güvenli kabul edilir: Yürüyüş Jogging.
Dev mide fıtığı bazen midede ciddi kanamalara neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen dev mide fıtıkları kanama gibi ciddi sorunlara yol açtığı bazı durumlarda acil müdahale gerektirebilir. Hastalarda KOAH, astım ve reflüye bağlı şikayetler artabilmektedir.
Mide Fıtığının Belirtileri Nelerdir? Geğirme, şişkinlik veya rahatsızlık hissi, karın ağrısı, göğüs ağrısı, şiddetli vakalarda burna acı gelmesi, öksürme, geniz akıntısı ve nefes darlığı mide fıtığının bazı belirtileridir.
Şayet mide fıtığı, mide kaslarına baskı olmasından kaynaklanıyorsa, öksürme, kusma, tuvalet ihtiyacını giderirken ıkınma, ağır eşyaları kaldırırken midede kramp benzeri bir his uyanması gibi belirtiler ortaya çıkar.
Mide Ağrısı Sırta Vurur Mu? Bazen mide ağrısı sırt bölgesine yayılabilir veya sırt ağrısı ile birlikte görülebilir. Bu, mide ağrısının altta yatan nedenine ve kişinin anatomisine bağlı olarak değişebilir. Özellikle mide ülserleri veya reflü hastalığı gibi durumlarda sırt ağrısı mide ağrısının bir belirtisi olabilir.
Proteinler, kas dokusunun yenilenmesi ve onarılmasında önemli rol oynar ve bu nedenle, bel fıtığı tedavisinde protein tüketimi önemlidir. Protein içeren yiyecekler arasında et, tavuk, balık, kurubaklagiller ve yoğurt gibi gıdalar bulunur.
Herni, halk arasında bilinen adıyla fıtık, organın yerinde durmasını sağlayan doku ya da kasların doğal boşluğunda dışa doğru kayması, yerinden çıkması, protrüze olmasıdır.
Fıtık tanısı nasıl konulur? Fizik muayene genellikle tanı koymak için yeterlidir. Bazen fıtık elle hissedilmeyecek kadar küçük olabilir veya aşırı kilolu hastalarda muayene tanı koydurucu olmayabilir. Böyle durumlarda ultrasonografi, BT (bilgisayarlı tomografi) gibi testlere başvurulması gerekebilir.
Karın ve göğüs boşluğunu birbirinden ayıran ve diafragma adını verdiğimiz kastan oluşmuş bir yapı vardır. Yemek borusu göğüs boşluğundan karın karın boşluğuna bu yapıda bulunan hiatus adını verdiğimiz bir açıklıktan geçer. Burasının genişliği ancak yemek borusunun geçişine izin verecek kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri