Domates Nerelerde Yetişir? Yerde ve sırık üzerinde yetiştirilen domates Türkiye'de; Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Domates sıcak iklimleri sever. Yetiştirirken bol güneş ve su ihtiyacı bulunur.
Bitki 30-35 cm boylandığında bitkinin kuzeyine ve 10 cm uzağına sırık dikilir. Bölgemizde sırık domates yaklaşık 2 metre boylandığından buna uygun sırık boyu seçilir. Bu dikilen sırığa bitki gövdesi dipten 3. Yaprağın altından rafya (Bağlama ipi) ile gevşekçe bağlanır.
Sıcak havalarda kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılır.
Toprak isteği: Domates seçici olmamakla beraber süzek, humus ve organik maddece zengin, su tutma kabiliyeti iyi, tınlı topraklardan hoşlanır. Kumlu-tınlı topraklarda erkencilik gösterir.
Böylece sırık domateslerin boylanması 2-5 m'ye kadar devam eder. Domates de çimlenmeyle beraber oluşan kökçük uzayarak kazık kökü oluşturur. Kazık kök uzamaya devam ederken üzerinde yan kökler oluşur uygun koşullarda kökler 1,5-5 m ye uzayabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Domates Nerelerde Yetişir? Yerde ve sırık üzerinde yetiştirilen domates Türkiye'de; Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Domates sıcak iklimleri sever. Yetiştirirken bol güneş ve su ihtiyacı bulunur.
Ortalama olarak domates bitkisi dikimden 7-12 hafta sonra meyveler hasada hazır duruma gelir. Bütün domates bitkilerinin %60-70'inin meyveleri olgunlaştığında hasada başlanabilir.
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyürler. Güneş ışığı, bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Açık Alanda Domates Yetiştiriciliğinde Verim
Açık alanda sırık domates yetiştiriciliğinde verim hektar başına ortalama olarak 60-100 tondur.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Urfa'nın Karaali Mahallesi'nde jeotermal seracılıkta çalışan ziraat mühendisi Mustafa Keskiner, gübre ücretlerinin yükseldiğini belirterek “Topraksız yetişen domates, gübresiz yetişemez” dedi.
Indeterminate (Sırık) – Bu kategorideki domateslerin gelişmesi sürekli olarak devam eder. Bitkiler çiçek salkımları arasında sabit sayıda yapraklara sahiptir. Bu çeşitler ağırlıklı olarak seralarda kullanılır zira açık tarlada yetiştirilirse, herek ile desteğe ihtiyaçları olacaktır.
Mücadelesi için kültürel önlemlerden nemlendirme ve kükürt uygulaması başarı sağlar. Rüzgar giren kısımların kapatılması ve bitkinin rüzgara maruz bırakılmaması da çok önemli bir etkendir. Kimyasal mücadele de Abamectin, Spiromesifen, Spirotetramat ve diğer bazı preparatlar kullanılabilir.
Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 °C, optimum 20-29 °C, maksimum 36 °C toprak sıcaklığı olması gerekir. Fide yetiştiriciliğinde genel olarak (torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır.
Domates düzenli sulama isteyen bir bitkidir. İdeal olanı toprak kuruduğunda domates fidelerinin sulanmasıdır. Havanın durumuna bağlı olarak haftada iki defa sulanması yeterli olacaktır.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir.
Dönüm verimi 30-40 ton.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Uç alma domates bitkisinde büyümeyi durdurmak için yapılır.Tepesi alınan bitkilerde meyve İrileşmesi ve daha çabuk olgunlaşma sağlanır. Tek mahsul ve ilkbaharlarda hasat haziran ayı ortası veya sonunda biter. Bu yetiştiricilikler için tepe alınması hasada son verilecek tarihten 8-10 hafta önce yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri