İşlem sırasında hastanın bağırsaklarının açılması için verilen gaz, işlem sonrasında hastanın ağrı hissetmesine neden olabilir. Bağırsaklardaki gaz dışarı atılana kadar bir süre ağrı hissetmesi normaldir.
Gastroskopi (endoskopi) işlemi hafif uyutularak yapıldığı için hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez, ağrı duymaz. Bu nedenle hastaların bu işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Endoskopiden korkuyorum. Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Endoskopi sonrasında mide bulantısı, boğaz ağrısı olabilir. Bu şikayetler endoskopiden birkaç saat sonra geçecektir. Ancak işlemden sonra şiddetli bir mide yanması, karın ağrısı, nefes almakta zorluk, kan gelmesi gibi bir durum olursa mutlaka hekime danışmak gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Tanısal amaçlı endoskopi, zor veya ciddi tehlikeleri olan bir işlem değildir. İşleminin zorlukları, anestezi ile yapıldığında ortadan kalkmaktadır. Bu işlem için uygulanan sedoanaljezi, ameliyatlarda uygulanan anesteziye göre daha yüzeysel ve kısa süreli olmaktadır.
Endoskopi işlemi sırasında verilen sedasyon ve anestezi kişide dikkat dağınıklığına ya da bilinç bulanıklığına yol açabileceği için yanınızda size refakat edecek biriyle gelmeniz iyi olacaktır.
Hasta anesteziden çabuk uyanır ama ilacın etkisi bir kaç saat devam edebilmektedir. Hasta işlemden sonra en az yarım saat dinlenmelidir. Hastanın yanında gelen sorumlu bir yetişkin eşliğinde eve gitmesine izin verilir ancak hasta araç kullanamaz. Endoskopi hangi durumlarda yapılır?
Olağan üstü bir durum olmadıkça endoskopi ve kolonoskopi yarım saat içinde tamamlanmakta, hasta işlemden sonra 5-10 dakika içinde uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
İşlem sonrasında hastanın hastaneye yatması gerekmez, ancak kendine gelmesi için bir saat civarı hastanede beklemesi önerilir.
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur. Kahve ve hazır meyve suları gibi içeceklerin tüketiminde de çok dikkatli olunması gerekmektedir.
İşlem sırasında mide ve kalınbağırsağın incelenebilmesi için mutlaka aç olmaları gerekmektedir. Endoskopi işlemi hem hastanın rahat etmesi, hem de doktorun çalışabilmesi açısından genellikle anestezi altında yapılan bir işlemdir. Bu yüzden endoskopi öncesi hastalara sedasyon uygulaması yapılıyor.
8-10 milimetre kalınlığında son derece yumuşak bir boru yemek borusundan mideye ve onikiparmak barsağına görülerek yönlendirilip ulaşır. Aşağı yukarı uzunluğu 110-120 santim arasında olan cihazın ucunda kamera ve geçtiği bölgeleri bir televizyon ekranına yansıtılır.
En çok merak edilen konular içerisinde endoskopinin nasıl uygulandığı geliyor. Bu yöntem genel olarak birçok hastada bayıltma veya uyutma üzerinden gerçekleştirilir. Yani genel anestezi altında yapılır ve hasta bayıltılır.
Oysa bizimde uyguladığımız üzere uyutularak yapılan endoskopide hasta hiçbir şey fark etmemekte, sadece uyumaktadır.Bu uykunun verdiği rahatlık sayesinde hekim hiçbir sorun yaşamadan gırtlaktan aşağıya geçebilmektedir.Yani uyutularak yapılan endoskopide cihazı yutma kabusu yoktur.
Isparta'da, Ramazan Gök (54) mide rahatsızlığı nedeniyle gittiği hastanede yapılan endoskopi sırasında fenalaşarak hayatını kaybetti.
Endoskopi Sonrası Ne Yenir? Hastalar endoskopiden en az 2 saat sonra sağlıklı beslenme kurallarına dikkat ederek sulu besinler tüketmeye başlayabilir. Bu işlem sonrasında en az 4 – 5 saat midede şişkinlik ve gaz gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
2023 endoskopi fiyatları 2022 endoskopi ücretleri ile paralel bir çerçevede karşımıza çıkar. Güncel olarak uygulanan endoskopi cüretleri 600 TL ile 1000 TL aralığında karşımıza çıkar. Güncel endoskopi ücretleri ne kadar? Endoskopi ücretleri 600-1000 TL arasında karşımıza çıkar.
Endoskopi işlemi sırasında hangi giysileri tercih edebilirim? İşlem öncesinde ve sonrasında bol giysiler giyebilirsiniz, işlem sırasında ise tıbbi bir önlük tercih edebilirsiniz. Endoskopi ne kadar sürer? İşlem süresi olası durumların haricinde 10-30 dakika arasında değişir.
Anormal olarak değerlendirilebilecek bir sonuç kişinin bakteriyel bir enfeksiyon, mide kanseri veya iflamasyonu olup olmadığını bize gösterir. Normal sonuçlarda ise acil bir problem olmadığını anlayabiliriz.
Bazı durumlarda size antibiyotik de verilmesi gerekebilir. İşlem Sırasında Neler Olur? İşlem sırasında genellikle hastaya sedasyon veya anestezi uygulaması gerekmez. İşlem çok kısa sürer (10 dakikadan az).
Yeni doğandan itibaren her yaş bebeğe ve çocuğa endoskopi yapılabilir. Erişkinlerden farklı olan tek şey endiskasyonlardır.
Bu nedenle özellikle alt sindirim sistemine yapılacak olan endoskopi uygulamaları anestezi sonrası ayılma süresi ile birlikte 1 saati aşabilir. Üst sindirim sistemi endoskopileri ise hastanın genel sağlık durumuna göre yaklaşık 30-40 dakika içerisinde sonlandırılır.
Mideye uygulanan endoskopiye gastroskopi adı verilmektedir. Gastroskopi için, hastanın ağzından ya da burnundan kateter ya da sonda adı verilen bir hortum yutturulur. Bu hortumun ucundaki kamera vasıtasıyla mide içi incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri