Erik, limon, elma, kivi, mandalina gibi meyveler de bağırsakları iyi çalıştırır. Brokoli, lahana, kabak, biber bağırsak çalıştıran sebzeler arasında bulunur.
Yemekleri küçük lokma ile ve ağzınızda tamamen öğütene kadar çiğneyin. Yemek miktarını azaltıp yemek süresini uzun tutun. Süt ve brokoli gibi laktozdan zengin gıdaların şikayetlerinizi artırıp artırmadığını test edin. Vücut fonksiyonlarını sürekli çalışır tutmak için, hareketli bir yaşam tarzını benimseyin.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
İlgili 29 soru bulundu
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Vücut suyunun %10 gibi bir oranda azalması kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle özellikle yeterli sıvı alımı çok büyük önem taşımaktadır. Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir.
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır. Bu besinler, mide ve sindirim sistemini destekleyerek rahatlamasını sağlar.
Mide tembelliği tedavisi nasıl sağlanır? Mide tembelliğinin cerrahi bir müdahalesi bulunmamaktadır. Ancak hekimin uygun gördüğü ilaçlar ve diyet beslenme şeklinin uygulanması psikolojik ve fiziksel olarak olumlu etkilerle sonuçlanacaktır.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Gastroparezi (mide tembelliği) nedir? Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği denir. Mide tembelliği hazımsızlık, şişkinlik, doygunluk hissi, acıkmama ile kendini belli eder ve kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Sıvı tüketimi : Günde 2,5 litre / 12 bardak su içmek vücut sistemini ferahlatır ve bağırsaklardaki herhangi bir yiyeceği hazmetmeye yardımcı olur. Sıcak içecekler : Çay ya da kahve gibi sıcak içeceklerin, idrar söktürücü etkisi vardır. idrar üretimini arttırır.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
Mide felcinin geliştiği durumlarda ise mide sindirdiği besinleri ince bağırsağa gönderemez, besinler midede durup fermante oldukça bakteriler üremeye başlar. Sindirilmeyen bazı besinler katılaşarak mide girişini kapatır. Hastanın mide bulantısı ve kusma şikayeti hissetmesi bu sebeptendir.
Sindirim: Vücuda giren herhangi bir besinin tam olarak sindirilmesi 24 saat sürüyor. Yağ oranı yükseldikçe sindirim süresi de artıyor. 600 kalorilik bir kızartma yemeğinin sadece mideden ince bağırsağa geçme süresi iki ila üç saat sürüyor. Kalan 20 saatte ise kalın bağırsakta işleniyor.
Hazımsızlık genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), ülserler veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bir problemin, kendi başına bir durumdan ziyade bir belirtisidir. Dispepsi olarak da adlandırılan bu durum, üst batıda kalıcı veya tekrarlayan ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri