Turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli veya yağ oranı yüksek yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Baharatlı yiyecekler ve büyük porsiyonlar da mide yanması şikayetinin kaynağı olabilir.
Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etkisi bulunmaktadır: Mide rahatsızlıklarını önler.
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir.
İlgili 36 soru bulundu
Turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli veya yağ oranı yüksek yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Baharatlı yiyecekler ve büyük porsiyonlar da mide yanması şikayetinin kaynağı olabilir.
Muz : Mideyi seven meyvelerin en başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor. Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Çok iyi bir protein kaynağı olan yumurtanın özellikle de beyaz kısmı, oldukça düşük oranda asit içermektedir. Bundan dolayı, yumurta sarısı mide asidini artırıp mide yanması şikayetini artırırken, yumurta beyazı ise, mide yanmasının önüne geçmektedir.
Turunçgiller ve yeşil elma
Portakal, greyfurt gibi turunçgil meyveleri yüksek oranda asit içerir. Bir bardak portakal ya da yeşil elma suyunu gece içmek midenizde yanma hissi oluşturur. Ancak yeşil elma yerine kırmızı elmayı bütün olarak yerseniz midenize zarar vermez.
Kahve içilmesiyle uyarılan midede asit üretimi sadece mide sorunlarına değil aynı zamanda mide yanmasına da neden olabilir . Özellikle kahve aç karnına alınırsa, kahveden kaynaklanan mide ekşimesi de burada meydana gelebilir.
zencefil tüketmek, zencefil çayı içmek, gıda takviyesi ya da direkt besin olarak meyan kökü kullanmak, yemeklerde elma sirkesi tüketmek, yemek sonrasında kısa süre ile sakız çiğnemek, mide yanması şikayetinin önlenmesinde etkili olabilir.
Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek, bazı mide yanması ataklarını yatıştırabilir. Bunu yapmak için, bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça için. Zencefil: Zencefil yüzyıllarca birçok halk tarafından mide ekşimesi için kullanılmıştır.
Şafak, yanlışları şöyle sıraladı: "Demli çay ve bol kahve tüketmek, uzun süre aç kalmak, sigara içmek, hızlı yemek yemek, acılı-baharatlı yemekler tüketmek ve çok tuzlu gıdalarla beslenmek."
Asitli yiyeceklere yönelmek: Domates, domates sosu, portakal, greyfurt ve limon gibi besinler mide ekşimesini tetikleyebilir. Bunların en büyük özelliği asidik ve hassas midelerde problem çıkarma risklerinin fazla olmasıdır.
Simit ve poğaça gibi unlu mamuller, evde kahvaltı yapmayanların sabahları en çok tükettiği yiyeceklerdir. Yedikten hemen sonra tok hissetmenizi, sağlasa da birçok insan için tüketim sonrası mide yanması sorunu kaçınılmazdır.
Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
bu yanma olayı poğaça hamurundaki hamur mayasından dolayı olur. bünyeye göre fazla yenirse reflü gibi hissetirir, mide asidi ağıza gelip boğazı yakıyormuş gibi hissetirir. poğaçanın midenizi ve yemek borunuzu yakmaması için poğaça ve çayın yanında peynir, reçel, zeytin gibi kahvaltılıklardan tüketin.
USDA Ulusal Besin Veri Tabanı'na göre muz diğer meyvelerden daha düşük miktarda fruktoz içermesine rağmen bazı kişilerde reaksiyona yol açar. Kalıtsal fruktoz intoleransına sahip bu kişilerin bağırsakları da fruktozu parçalayamadığı için karın ağrısı görülür.
Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında, muz, kefir, yulaf, tavuk, yoğurt, patates, kavun, karpuz, brokoli, havuç ve salatalık vardır. Güçlü bir idrar söktürücü olan salatalık, ülser ve reflü gibi mide yanmasına neden olan hastalıklar ile baş etmek için birebirdir.
Nane. Sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran nane mide şişkinliğine en ideal çözümlerden. Kullanımı da oldukça basit. İster nane yapraklarını çiğneyin, isterseniz aktardan aldığınız nane çayından günde 2-3 bardak tüketin, karar sizin.
Çaylar her ne kadar doğrudan mide yanmalarını tedavi etmese de bu sıkıntıların hafiflemesine yardımcı olur. Üstelik mide yanmalarının hafifletilmesine yardımcı olan birden fazla çay çeşidi bulunur. Lipton'un birbirinden lezzetli çay çeşitleri sayesinde ramazan ayınız çok daha rahat geçebilir.
Sabahları aç karnına bir bardak su içmek mideyi rahatlatır. Hamilelik döneminde aşırı mide yanmasından kaçınmak için asitli içecek tüketiminden kaçınılmalıdır.
ZEYTİNYAĞI Sindirimi kolaylaştıran zeytin yağı aynı zamanda mide yanmasını geçirmeye de yardımcı olan doğal bir besindir. Salatalarınıza bol miktarda zeytin yağı ekleyerek midenin yanma şiddetini hafifletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri