Türkiye'de bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterlerle il olmaya en yakın ilçeler sıralandı. O iller arasında Mardin'in Midyat ilçesi de yer alıyor.
Foto: Midyat / Rûdaw
Buna göre belirlenen 8 kriteri karşılayan 19 ilçe il olacak. Söz konusu ilçeler arasında Mardin'in Midyat, Hakkari'nin Yüksekova ve Van'ın Erçiş ilçeleri de yer alıyor.
Midyat il olması durumunda yaklaşık 400 bin nüfuslu bir il olma ihtimali ortaya çıkarken, Mardin'in Büyükşehir statüsünü kaybetme riski ortaya çıkıyor.
Alanya, Manavgat ve Fethiye il oluyor.
Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılırken, Cizre ve Yüksekova'nın il olacağı bildirildi. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı da Nuh olacak. Meclis'e gelen torba yasa tasarısında, Yüksekova ve Cizre il oluyor; Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Yasa kabul edilirse Yüksekova, Midyat, Kahta il olacak. Şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek; İnegöl, Alanya, Polatlı,Çorlu, Siverek, Nazilli, Cizre, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş'in aralarında olduğu 24-25 ilçenin olduğu belirtiliyor.
Cizre (Kürtçe: Cizîr), Türkiye'nin Şırnak iline bağlı bir ilçedir.
İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyor. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için kıstaslar arasında. İsmi geçen ilçeler arasında Erciş, Fethiye, İskenderun da var.
Edremit, Balıkesir ilinin batısında, Ege Denizi kıyısındaki ilçedir. Edremit, Balıkesir ilinin üçüncü en büyük ilçesi olup zeytincilik tarımı ve Kazdağları ile bilinir.
Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı ise Nuh olarak değiştiriliyor. Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılırken, Cizre ve Yüksekova'nın il olacağı bildirildi. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı da Nuh olacak.
Günümüzde Estel kesiminde ağırlıklı olarak Araplar yaşarken Midyat kesimde ise Süryaniler ve Kürtler yaşamaktadırlar.
Midyat Kürtleri
Küçük bir Mardin dokusu olan Midyat'ın nüfusu 114.763'tür.İkinci büyük ilçesidir.Midyat'ın %55-60'lık kısmı Kürtlerden geri kalan ise Araplardan oluşmaktadır.Az sayıda Süryani kesim de mevcuttur.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
Midyat nüfusu 2022 yılına göre 120.069. Bu nüfus, 59.939 erkek ve 60.130 kadından oluşmaktadır.
"Midyat 1960 yılında vilayet olacaktı.
Bazı kaynaklara göre, ilçenin adı birçok değişimlerden sonra Farsça, Arapça ve Süryanice karışımından meydana gelmiş 'ayna' anlamına gelmektedir. Başka bir rivayete göre de Midyat, Mağaralar Kenti anlamına gelen “ Matiate “ kelimesinden ismini almıştır.
Bir ilçenin il olması yönetiminin kaymakamlıktan valilik yönetimine geçeceği anlamı taşır. Bu sayede yeni ile polis, asker, nüfus memuru gibi devlet memurları atanır. Bölgede artan nüfusa bağlı olarak evler değerlenir, yeni açılan ticarethane sayısında artış gözlenir. Bu da şehrin ticaret kapasitesini genişletir.
Balıkesir Küçükşehir kalacak! MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, aylar önce '100 il – 1000 ilçe ile güçlü Türkiye' demişti. TBMM'deki grup toplantısında bu projeyi yeniden gündeme getirdi.
Edremit ise Türk nüfus oranının en yüksek olduğu ilçelerin başında gelmektedir. İlçedeki Türk nüfus sahil kenarındaki eski Edremit merkezinde ve sahile yakın yerleşimlerde toplanmıştır. Sahil boyu yerleşimlerin çoğunluğu Türk nüfusun çoğunluk olduğu alanlardır. Buralarda Kürt nüfusu da vardır.
Fethiye, Muğla ilinin 13 ilçesinden birisi ve ilçenin yönetim merkezi olan şehir.
Ankara kulislerinden gelen bilgilere göre Ordu'nun 132 bin nüfuslu ilçesi Ünye il olacak. AK Parti hazırlıklara başladı, 19 ilçe il oluyor...
Erciş'in çeşitli yerlerinde bulunan çivi yazılı kitabelerden anlaşıldığı kadarıyla Urartu Kralları Argişti ve Menua döneminde Erciş'in imar edildiği, Tetuma adında bir şehir kurulduğu ve imar edilen bu şehirde tarıma büyük önem verilerek sulama kanallarının yapıldığı bilinmektedir.
Önceleri Nuh'un Şehri anlamına gelen “Şehr-i Nuh” adı verilen bu kentin adı zamanla değişerek “Şernah”, “Şırnek” ve günümüzde de “Şırnak” halini almıştır. 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur.
Tarihi ve kültürünün yanı sıra mutfağıyla da ön plana çıkan Şırnak'ın Cizre ilçesinde genellikle Ramazan aylarında yapılan bölgenin ilk tescilli tatlısı olan Luzine iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri