Lezzetli bir kestane pişirmek ve yemek için aldığınız kestanenin kalitesi de önemlidir. Kestanenin boyutu çok küçük olursa, pişerken küçüleceği için alacağınız lezzet de azalacaktır. Bu nedenle iri kestaneleri tercih etmeniz önerilir.
Türkiye'de üretilen kestanenin yaklaşık %70'lik bir kısmının Ege'de yetiştirildiği bilinmektedir. Çünkü iklim şartları ve diğer koşullar açısından oldukça uygundur. Aynı zamanda bu bölgede de en çok Aydın ili ön planda yer almaktadır.
Üretimin %83,50'si Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2018 yılında 2 milyon tonu aşkın kestane üretilmiştir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır.
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
İlgili 16 soru bulundu
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden kestanenin, Lidyalılardan bugüne uzanan hikâyesi... Anadolu, kestanenin anayurdudur. Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı.
Yıllarda meyve vermeye başlamasına rağmen bazı genotiplerin de 7. yılda meyve vermeye başladığını belirtmektedir.
Bursa Kestane Şekeri; kestane meyvesinin kabuklarının soyulması ve şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa'da 1900'lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısında kestane şekeri üretilmeye başlanmıştır.
Ortalama 58-114 adet /kg.'dir.
Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.
kurun yükselmesi ihracatçı firmalara avantaj sağlayarak çiğ kestane fiyatlarında artışa neden oldu. kestane yetişen bölgelerdeki kuraklık da eklenince fiyatlar iyice yükseldi. enflasyona bağlı olarak diğer hammadde, ambalaj malzemeleri, işçilik ücretleri ve nakliye giderleri de arttı.
Özellikle nemli ve sıcak hava koşullarını seven kestane ağacı için Türkiye'de en uygun bölgeler Marmara, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgeleridir. Türkiye'de kestane üretiminin %70'e yakını Ege Bölgesinde olmaktadır. En çok kestane yetiştirilen il ise Aydın olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kestanenin zararları: Aşırı tüketimde hazımsızlık ve ishal gibi problemlere yol açmaktadır. Yüksek tansiyon ve diyabet hastaları, kestaneyi fazla tüketmekten kaçınmalıdır. Kestane damar sertliğine yol açtığı için, damar hastalığı olan kişilerin kesinlikle kullanmaması önerilir.
Kestane kayıngillerden bir ağaçtır. Uzun ve heybetli olan ağaçların meyveleri dikenli bir kapsül içinde çıkar. Kabuk kırıldığında içinden çıkan yemişler çiğ veya pişirilerek tüketilir. Kabuk ve yapraklar da kaynatılarak çay yapılır ve tüketilebilir.
Suda bekletme işlemi 2 saat kadar sürmeli. Eğer suda bekletecek kadar vaktiniz yoksa kilo başına bir çay bardağı kadar su koyarak hemen tavaya da alabilirsiniz. Suda bekletme işlemi sayesinde içi daha yumuşak oluyor.
Üretimin %83'ü Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa. Ayrıca siyah incir, Türkiye'ye ve dünyaya, Bursa'dan yayılarak evlerimize ve sofralarımıza ulaşır.
Kestane, kayıngiller familyasından gelen, dayanıklı yapıya sahip, sonbaharda tüketime hazır hale gelen verimli bir çeşittir. Bilimsel adı castanea sativa olan kestanenin, dünya üzerinde 13 türü bulunmaktadır.
Kuraklığa hassastır. Özellikle sonbahar mevsimi çok kurak geçerse meyvenin dikenli kabuğunun çatlaması durur. Bu nedenle kurak ve sıcak geçen yıllarda ürünün nitelik ve verimini arttırmak için temmuz-ağustos-eylül ayında ağaçların sulanması gerekir. İlk dikim yılında fidanlar toprağın nem durumuna göre 2-3 kez sulanır.
Çiçek döneminde yağan fazla yağış döllenmeyi etkileyeceği için fazla yağışı sevmez. Fazla yağış mantar hastalığı nedeniyle yaprakların dökülmesine yol açar. Aşısızdır, aşılama yapılabilir. Meyve verimi sağlar ancak meyveler küçük ve kabuğu kolay soyulmaz.
Kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda veya kumlu topraklarda yetiştirilir. Kestane ağacı kireçli toprakları sevmez. Ülkemizde de Bursa'da yetiştirilen kestaneler oldukça ünlüdür.
Akdeniz'deki su sıcaklığının artışına bağlı olarak Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'den yaşanan göçler arasında balon ve aslan balığının yanı sıra zehirli bir deniz kestanesi de bulunuyor.
Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri