Ülkemizde çok sık tüketilen midye aslında oldukça besleyicidir. Doymamış yağ ve Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan midye etinin sadece 100 gramı bile yüklü miktarda vitamin deposudur. Midye barındırdığı selenyum ile tiroid bezlerine fayda sağlar.
- Bol miktarda aminoasit barındırdığı için önemli bir protein kaynağıdır. - Bol miktarda yine A vitamini içerir ve bu vitamin kaynağını destekler. - Mineral açıdan magnezyum ve selenyum zengini olduğunu söylemek mümkündür. - İçerdiği omega-3 yağları ile beraber cilt sağlığını korur.
Aslında sağlık için oldukça zararlı bir besin. Çünkü ağır metal içeriği oldukça yüksek. Denizlerin dibinde yaşıyor ve ağır metal dediğimiz arsenik, kadminyum gibi metaller de denizlerin diplerinde bulunuyor. Bu nedenle de midye gibi kabuklu canlılarda bulunmuş oluyor.
Tüketimde aşırıya kaçılması kolesterol, kan şekerinde dengesizlik ve kilo artışına neden olabilirken, midyenin sürekli ve aşırı tüketimi ayrıca ağır metal içeriği sebebiyle zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara, böbrek, karaciğer yetmezliklerine yol açabiliyor.
Midyenin içerisindeki C vitamini, vücuttaki günlük ihtiyacı karşılamak için yeterlidir. C vitamini kan akışını düzenler ve damar duvarını güçlendirir. B12 vitamini ise vücutta gerçekleşen faaliyetler için olmazsa olmazlardandır. Dinç ve enerjik olmanızı sağlayan vitamindir.
İlgili 25 soru bulundu
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı; “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasında, şunlar ifade edildi: "Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Buna göre 100 gram midye 86 kcal kalori vardır ve 3,6 gram karbonhidrat içerir. Bunun yanı sıra 100 gram yani bir porsiyonluk midye 14,7 gram protein, 1,0 gram yağ, 65,0 miligram kolesterol, 54,0 IU A vitamini, 204,0 miligram potasyum, 44,0 miligram kalsiyum ve 3,3 miligram demir içerir.
İstanbul'da iskele demirleri, köprü kolonları ve teknelerin altları gibi denizin içerisinde bulunan metallerin üzerine yapışmış haldeyken toplanan midyeler, sağlığı tehdit ediyor. İstanbul'da midye avcılığı yasak. Bakanlığın belirlediği yerlerde ruhsatlı tekne ve kişiler tarafından midyelerin toplanması gerekiyor.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Gün içinde en çok 2 tane midye tüketilmesi de sağlıklı bir porsiyon olur.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Midye genelde bahar başlangıcı ve kış aylarında tüketildiğinde daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ülkemizde daha çok ege bölgesinde üretilmektedir. Ayrıca sokak kültürlerimiz arasında da önemli yer tutan bir üründür.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetvada "Balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal değildir" dedi.
Üretilmiş veya avlanmış veya toplanmış midyeler kesinlikle imha edilir.
-Kansızlığa iyi gelir. Aşırıya kaçılmadan tüketilen midye vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin gereksinimini sağlar. En çok da B-12 ve C vitamini yönünden zengindir. Ruhsal ve zihinsel yönden iyileşme sağlayan B-12 aynı zamanda sinir hücrelerine fayda sağlar ve vücudun demir ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Midye dolma ve midye tava kilo aldırabilir
“İç pilavlı midye dolma ya da midye tava gibi kalorisi yükseltilmiş midye, bir öğünde ya da atıştırmalık olarak tüketildiğinde, kalori ihtiyacının çokça fazlasını almış olursunuz. Bu nedenle midye dolma ve midye tava, kilo alma nedenlerinizden biri haline dönüşebilir.”
midyenin adet görmesinin sonuçlarından biri de, midyenin yalnızca haziran, temmuz ve ağustos aylarında yenmesidir. tavsiye edilen budur diyelim. tıpkı balıklarda olduğu gibi midye yemenin mevsimi vardır. bu yüzden 1 haziran'ı görmeden yemeyin, 1 eylül'ü gördüğünüzde de midyeyi bir dahaki hazirana kadar unutun.
Günde 60 bin kadar midye satıyorum.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
Ağır metaller kirli sularda birikir. Midye içine çektiği parçacıklardan sindiremediklerini tekrar dışarıya atar, denizden çıkarıldıktan sonra kısa sürede ölür ve çok çabuk bozulur.
Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri