benmari şeklinde yapılırsa sorun olmayacaktır. bardak ya da şişeye konan süt(ağzı kapatılmamalı), içinde su kaynatılan ketıla konup biraz uzunca bir sürede de olsa ısıtılır, hiç bişey olmaz.
Sütü, içmeden önce 30-35ºC ye kadar ısıtabilirsiniz. Isıtma işlemini kaynatmaya dönüştürmüyorsanız ve kısık ateşte 1-2 dakika tutuyorsanız besin öğelerindeki kayıplar oldukça sınırlı olacaktır. Ancak UHT ve pastörize süt hiç ısıtılmadan tüketilebilir.
mikrodalga fırın ile çok pratik bir şekilde yapılabilecek eylemdir. ister kahveye ister içmeye, gerekli ve yeterli miktarda ısıtma için mikrodalga fırını tavsiye ederim.
Yaklaşık 30 ml kadar limon suyunu kettle'a ekleyin, üzerine 500 ml su ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra bir süre karışımı içinde bekletin.
Çay bardağına ya da küçük bir kaba az miktarda süt koyarak dolapta üstü açık şekilde bekletin. Süt kötü kokuları kendine çekme ve hapsetme özelliğine sahiptir.
İlgili 23 soru bulundu
İnekleri ekşi, bayat, uygun olmayan silajlarla beslemek, özellikle papatya ve yabani sarımsak gibi güçlü kokulu bitkileri yedirmek sütün kokmasına sebep olmaktadır. Yem kabını düzenli ve sistematik bir şekilde temizlememek de kokuya davetiye çıkartır.
Süt kaynatmak için en çok tercih edilen tencerelerden biri de çelik tenceredir. Tabanının diğer kısımlarından daha yüksek ısıda olması sebebi ile aslında bu tencere tipi aynı zamanda sütün dibini tutturan en büyük sebeplerden de biridir.
Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.
Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Çiğ sütü sağlığınız açısından mutlaka kaynatarak tüketmenizi öneririz. Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor.
Evet, sütün evde kaynatılması vitamin değerlerinde ciddi kayıplara yol açar. Evde mikrobiyolojik olarak patojen mikroorganizmalardan arındırmak için sütü en az 10-15 dakika kaynatmak gerekir.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Çelik tencereye biraz temiz içme suyu konur, iyice çalkalanır ve dökülür. Bunu yaparsanız sütün altı tutmaz.. Sonra süt tencereye dökülür ve orta derecedeki ateşte kaynamaya bırakılır. Yeni sağılmış sütün, kaynama derecesine geldikten sonra 5-10 dakika karıştırılarak kaynatmaya devam edilmesidir.
Çiğ sütü kaynatmak için bir temiz bir tencerenin içerisine boşaltın. Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın. Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Bozulmaya başlayan sütün kıvamı da giderek yoğunlaşır. Bozuk bir süt çok bekletildiği zaman sütün yoğurt kıvamına geldiği bile görülür. Aynı zamanda bozulan süt, kısık ateşte pişirildiği zaman dibe çöker ya da topaklanma oluşur.
Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır. Yanık yoğurt fazla tüketilmediği taktirde zararlı değildir.
Elinizdeki pastörize sütü de ısıtıp kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kaynatmak gerekli mi diye düşündüğünüz olmuştur. Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Günlük pastörize süt / uzun ömürlü sütü (UHT) içmeden önce kaynatmak gerekir mi? Pastörize ve ambalajlı sütler ısıtmadan içmeye uygundur.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri