Midye dolması, kara veya mavi midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma. Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara Bölgelerinin bazı illerinde yapılır. Özellikle İzmir ilinde meşhurdur. Genellikle bu işi Mardinliler yapmaktadır.
Osmanlı mutfağına ait bir lezzet olan midye dolma, hayvanlar aleminde yumuşakçaların “Bivalvia” -“Midyeler” sınıfında yer alan deniz ürünlerinin içerisine baharatlı iç pilav konularak doldurulması ile elde edilen ve çok beğenilen bir Türk sokak lezzetidir.
Tarihte Osmanlı Mutfağında atıştırmalık olarak karşımıza çıkan midye dolmanın, o zaman ki adıyla "Midyayi dolma ",Osmanlı'ya Bizans döneminde Ermeniler tarafından geçtiği tahmin edilmektedir. Osmanlı halkı arasında Ermeni mezesi olarakta bilinen midye dolma sokak lezzeti olarak günümüze kadar gelmiştir.
Yoksulluk ve yıllardır yaşanan savaş nedeniyle köyleri boşaltılan, göç eden Mardinlilerin yoksul kesiminin Ermenilerle tanışmaları sonucu midyeci olurlar. Mardinlilere midye dolma işinde Ermenilerden sonra kıyı kesimine Mardin ve civarından göç eden Süryanilerin de katkısı unutulmamalıdır.
MARDİNLİ MİDYECİLER
Mardin'de deniz yok ama Türkiye'nin dört bir köşesinde nerede bir seyyar midye tezgahı görseniz sahibi %98 Mardinlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Osmanlı'da midye Dolmacıların genel olarak Ermeni kökenli oldukları yazmaktadır. Hatta halk arasında bu lezzet Ermeni mezesi olarak da bilinmiştir. Bu lezzet genel olarak camekan içerisinde tencerelerde Çingeneler ve Ermeniler tarafından satılmıştır.
İslam hukukçuları bu hususta farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında "Türk yemeği" olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.
Türkler ile gelmiştir, Farslar ile Yunanlar bir ara içli dışlıydı onların olsa büyük ihtimal Yunancadan geçerdi Farsçaya. Doğu mutfağının özellikle Siirt mutfağının bir yemeğidir dolma ve sarma.
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
Bir istiridye türü olan midyenin tadı ise, hafif tuzlu bir lezzete sahiptir.
Midyeler güzelce temizlendikten sonra özel bir iç pilav hazırlanır. İç pilavın olmazsa olmaz baharatları arasında yenibahar vardır; tabii siz kendi damak zevkinize göre baharatları ayarlayabilirsiniz. Temizlenen midyelerin içine iç pilav azar azar eklendikten sonra kabuklar kapatılır.
Yani may, june, july, august (mayıs, haziran, temmuz, ağustos) aylarında denizlerde üreyen zehirli yosun türlerinin bulaştığı midyeler bağırsak rahatsızlıklarına yol açar, daha ağır durumlar da olabilir. Mayıstan eylüle kadar yenmemesi tavsiye edilen midyeler ülkemizde en çok bu aylarda açık tepsilerde satılır!
iki parçalı kabuğu olan yumuşakçadır. omurgasızlardandır. midye ve istiridye olarak adlandırılırlar. sindirim yapmazlar. omurgasız denildiğine göre böcek değil hayvanlar grubuna girerler. midyeler hayvanlar aleminin yumuşakçalar şubesine ait bir sınıftır.
Midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalar. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu ”midye" olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Tarak ya da deniz tarağı adıyla bilinen türler de bazen «midye» olarak adlandırılır.
Midyeler genellikle pis suların olduğu yerlerde bulunurlar. Kayalık gibi yerlerde bulunan küçük organizmalar ile beslenen Midyelerin içerisinde yüksek miktarda ağır metaller bulunmaktadır. Bunun nedeni ise kirli yerlerde bulunmalarıdır.
Midye Marmara bölgesinde yer almakta olup, Kırklareli iline bağlıdır.
Türkiye'nin önde gelen zincir midyecilerinden Yasin Midye'nin sahibi Yasin Çıvak, “16 yaşımdan beri namaz kılarım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri