Bir midye tam olgunluğa 18 ayda ulaşıyor. Kış aylarında yavruyu topluyoruz, onları ekim yapıyoruz. İlk bahardan sonra da kış ayları başına kadar hasadımız sürüyor."
Su yosunlarıyla beslenirler. Mavi midye (Mytilus edulis): iki parçalı mavimsi siyah bir kabuğu vardır. Boyları 5–20 cm'dir. Yaşam süreleri 15'yıla yakın olabilir. 40 m'yi bulan derinliklerde yaşarlar.
Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur.
İzmir Körfezi'nde midyeler Eylülden Mayıs- Hazirana kadar döl verebilmektedirler. Fakat en yoğun döl verimi Eylül-Ekim ve Mart-Nisan aylarında olmaktadır. Midyeler döllerini bıraktıktan sonra 1 ay içinde kendini tekrar toplayarak yeni döl üretmektedir.
"Türkiye'de midye en güzel Marmara Denizi'nde yetişir"
Midye, özellik olarak denizi filtre eden bir canlı aynı zamanda. Midye, denizin içinde fosfor, azot gibi maddeleri alır ve yenilebilir hale getirir.
İlgili 25 soru bulundu
Girişim uzmanlarına göre üretimi basit, pazarlama derdi yok ve karlı bir iş. Midye çiftlikleri için pahalı teknoloji, ithal makine, özel cihazlar gerekmiyor. Yıllık bin ton kapasiteli bir midye çiftliğinin kurulum maliyeti 3-5 milyon TL arasında değişiyor. Yıllık ciro ise 4 milyon TL olarak hesaplanıyor.
Ağır metaller kirli sularda birikir. Midye içine çektiği parçacıklardan sindiremediklerini tekrar dışarıya atar, denizden çıkarıldıktan sonra kısa sürede ölür ve çok çabuk bozulur.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
İslam hukukçuları bu hususta farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir.
Bir midye tam olgunluğa 18 ayda ulaşıyor.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Uzmanlar ise uyarıyor, "Denetimsiz toplanan midyeyi tüketmeyin" diyor. İstanbul'da iskele demirleri, köprü kolonları ve teknelerin altları gibi denizin içerisinde bulunan metallerin üzerine yapışmış haldeyken toplanan midyeler, sağlığı tehdit ediyor. İstanbul'da midye avcılığı yasak.
Midye, omurgasız canlılar arasında yer alan bir deniz ürünüdür. Siyah sert bir kabuğa sahiptir.
Midyeler su kolonundan alg, bakteri, fitoplankton ve diğer küçük partikülleri süzerek beslenirler. Sırasıyla balıklar, sürüngenler, amfibiler, kuşlar ve memeliler tarafından avlanırlar.
Hanefi mezhebi midye yemenin haram olduğunu kabul etmektedir. Çünkü midye balık görünümünde olan bir canlı değildir. Bu sebeple bu canlıyı yemek doğru değildir.
Midyenin ağır metal içeriği yüksek olduğu için sağlık açısından zararlı bir besin olduğunu ifade eden Diyetisyen Deniz Zünbülcan, "Midyeyi çok fazla kişi severek ve çok fazla sayıda tüketiyor. Aslında sağlık için oldukça zararlı bir besin. Çünkü ağır metal içeriği oldukça yüksek.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Tüketimde aşırıya kaçılması kolesterol, kan şekerinde dengesizlik ve kilo artışına neden olabilirken, midyenin sürekli ve aşırı tüketimi ayrıca ağır metal içeriği sebebiyle zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara, böbrek, karaciğer yetmezliklerine yol açabiliyor.
Midye genelde bahar başlangıcı ve kış aylarında tüketildiğinde daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ülkemizde daha çok ege bölgesinde üretilmektedir. Ayrıca sokak kültürlerimiz arasında da önemli yer tutan bir üründür.
Türkiye'nin en önemli midye üretim merkezlerinden olan Balıkesir Erdek'te 18 ay önce halatlara ekilen midyelerin hasadı başladı.
Midye, denizde yaşayan ve omurgasız olan bir canlıdır. Kabuklu yapısı ile dikkat çeken bu deniz ürününün sahip olduğu kabuk oldukça serttir. Denizde ve tatlı sularda yaşayabilen bir canlıdır.
Kurulmuş olan midye çiftliğimiz İzmir ili, Urla İlçesi, Balıklıova beldesi, İnceburun mevkiinde hayata geçti. 100.00*200.00m ölçülerinde 20.000m2 alanımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı İzmir İl Müdürlüğünden kiralanmıştır. 300 ton üretim için yalnızca tesisin kurulacağı 200m*100m=200m2'lik kısmını ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri