[27], 2-3oC'de depolanan midyelerin raf ömrünü 3-4 gün olarak bildirmişlerdir. Araştırmada elde edilen tüm veriler değerlendirildiğinde, streç filmle paketlenen midyelerin 2 gün, su içinde saklanan midyelerin 3 gün içinde tüketilmesinin insan sağlığı açısından daha güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Midyenin Dışına Bakınız
Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda hijyen olduğuna güvenmediğiniz yerlerde, dış kabuğu pis olan midyeler asla tüketilmemelidir.
Midyeyi taze olarak uzun süre saklayabilmenin yöntemi naylon bir torbadan geçer. İstiridye veya midyeyi taze taze uzun süre saklamak isterseniz naylon bir torbanın içine doldurun ve buzluğa yerleştirin.
Gıda zehirlenmesi genellikle karın ağrısı, ishal, bulantı, kusmayla kendini belli eder. Midyenin bunun dışında özel bir durumu var. Bakteriler içeride bekleyip nörotoksin denen bir toksin salgılıyor.
Pişen ve ılıyan midyeleri soğutmak için dolaba koyarız. Soğuduktan sonra limon sıkar afiyetle yeriz.
İlgili 18 soru bulundu
Kabuklu deniz ürünleri pişirildiği gün tüketilmelidir. Midye, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri tekrar ısıtıldığında, mikrodalganın içinde patlayacaklar ve tatları bozulacaktır.
Taze midyeleri kullanmaya hazır olana kadar buzdolabında saklayın. Taze midyeleri satın aldıktan sonra 1-2 gün içinde kullanın. Bazen buzdolabında daha uzun süre bırakabilirsiniz, ancak 1 ila 2 gün güvenli bir penceredir.
özellikle liman bölgeleri. bu bölgelerden toplanan ve akıntıya bolca maruz kalmış midyeler boyut olarak fazladır. bunların bünyesinde çok fazla ağır metal birikir. yani ister temiz olsun ister kirli, büyük midyeleri tüketmeyin. çok fazla süzmüş, çok fazla biriktirmiştir..
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
O nedenle tüketirken mutlaka 3-4 adeti geçilmemeli. Midye, alıp bekletilmeden alındığı gün tüketilmeli.
Midye genelde bahar başlangıcı ve kış aylarında tüketildiğinde daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ülkemizde daha çok ege bölgesinde üretilmektedir. Ayrıca sokak kültürlerimiz arasında da önemli yer tutan bir üründür.
Bir seferde çok fazla midye tüketmek, sağlık açısından oldukça zararlıdır. Midyenin en fazla 10 tane yenilmesi tavsiye edilmektedir.
Baş dönmesi. Baş ağrısı Geçici felç (bacaklar ve kollarda) Kusma, mide bulantısı, ishal.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
İslam hukukçuları bu hususta farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Midyenin Faydaları Nelerdir? Midye içermiş olduğu mineraller ve vitaminler ile beraber önemli bir besin kaynağı olarak ön plana çıkar. Bu doğrultuda lezzetli bir tüketim kaynağı olması ile beraber faydaları üzerinden de ele alınmaktadır. - Bol miktarda aminoasit barındırdığı için önemli bir protein kaynağıdır.
Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur.
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir.
Midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalar. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu ”midye" olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Tarak ya da deniz tarağı adıyla bilinen türler de bazen «midye» olarak adlandırılır.
Türkiye'de en önemli zehirlenme belirtisinin ishal olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şekip Şimşek şu uyarılara dikkat çekti: "Midye tüketildikten 3 ila 6 saat sonra hastalarda ishal ve karın ağrısı şikayeti görülür.
Limon aslında midye dolma için sostan başka bir şey değildir. Pilav ve midye etindeki asiditeyi artırarak daha çok midye dolma yemenizi sağlayan en temel sos, limonun suyudur. Hal böyle olunca “midye dolma aslında sosla yenir!” mantığını da zihinlerimizde oturtmuş oluruz.
Değerli taş sınıfına giren ve yaşayan bir canlı tarafından oluşturulan tek örnek inci olarak kabul edilmektedir. İstiridye, deniztarağı ve bazı midyeler içerisinde inci oluşabilmektedir.
Bir istiridye türü olan midyenin tadı ise, hafif tuzlu bir lezzete sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri