Kayseri'nin en lezzetli yemekleri arasında bulunan
Kayseri, meşhur pastırması ve sucuğuyla Türkiye'nin şarküteri başkenti. Mantısı da ayrı meşhur. Bunların yanında daha az bilinen ama yemeden dönmeyin diyeceğimiz Develi cıvıklısı ve yağlama gibi yöresel yemekleri de var.
9. Kayseri Mantısı
Eski zamanlarda gelinlik kızların marifetini ölçmek için mantıyı nasıl yaptığına bakılır, bir kaşığa 40 mantı sığdıran kızın gelin olmaya hazır olduğu düşünülürdü. Günümüzde bu adet geride kalsa da mantının eşsiz tarifi nesilden nesile aktarılmayı sürdürüyora devam ediyor.
Bunlar; altın kesesi, yoğurt tatlısı, düğümlü tatlı, aside tatlısı, nevizene tatlısı ve elde kesme kadayıf tatlısıdır.
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında "Develi Cıvıklısı" patentini almıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Pırtımpırt (Pırtınpırt, pırtımpıt veya kirtimburt), Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir ev yemeğidir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak (ıspanak, pazı) yemeklerinden ayırır.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapılan ve geçen yıl tescillenen "Luzine tatlısı", ramazan ayında vezgeçilmez tatlılar arasında sofralardaki yerini alıyor.
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Akıtma arasına ceviz sarılarak şerbetlendirilip ikram edilir. İki çeşidi vardır. Sarma şıllık, krep benzeri bir hamur olan akıtmanın içine ceviz ya da nadiren fıstık sarılıp üstüne çok ince şerbet dökülerek yapılır.
Bursa çatal tatlısı (cennet künkü) Bursa ilimize özgü yöresel tatlı çeşitidir. Çatal tatlısının hamuru (diğer malzemelerle birlikte) meşe odun külünden elde edilen, kül suyu kullanılarak yoğurulur.
Mantı adı anıldığında akla ilk gelen ilin Kayseri olması, mantının orijininin Kayseri ili olduğunun bir göstergesidir ve tüm Anadolu'ya Kayseri ilinden yayılmıştır. Bu bağlamda Kayseri mantısının ününü duymayan kalmamıştır.
Kayseri mantısının diğer etli mantılardan farkı, büküm şekli ve boyutunun küçük oluşudur. Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirilir. Bu nedenle yufkası tam kare olarak kesilir ve içi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır.
Kayseri'de 2020 yılında üretim bakımından en fazla üretilen tarla ürünü 1.230.646 ton ile şekerpancarıdır. Yüzölçüm bakımından en fazla Alana ekilen tarım ürünü ise 1.847.517 dekar ile buğdaydır. Buğdayın üretim miktarı ise 2020 yılında 438.486 ton olarak gerçekleşmiştir.
Kayseri ilinde yetiştirilen başlıca ürünler buğday, arpa, şeker pancarı, patates, çavdar, elma, soğan, baklagiller, üzüm ve ayçiçeğidir. Ayrıca ilde yaygın olarak sebze ve meyve üretimi de yapılır. Hayvansal ürün elde etmeye yönelik olarak yetiştirilen başlıca hayvanlar koyun ve sığırdır.
Uzun yolda götürebileceğiniz türde malzeme veya özelliktedir. Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
Ustaların tarifine göre sur tatlısının yapılışı ise şöyle: Kenger sakızı ve özel irmiğe keçi sütünden yapılmış dondurma ilave ediliyor. Önce irmik ve kenger sakızı harmanlanıp fırına atılıyor. Fırından çıkardıktan sonra dondurmaya sarılıyor. Üstü sıcak içi buz gibi hoş bir lezzet.
Kasefe ( Erzincan Yöresi )
Hasuda tatlısı, un, tereyağı, şeker, su ve pekmez ile yapılan yumuşak kıvamlı, hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Bu tatlının özelliği ılık olarak tüketilmesidir. Hasuda tatlısı, Tokat yöresine ait oldukça pratik ve çok lezzetli bir tatlıdır.
Toz şeker kaplamalı, çıtır ve eritilmiş çikolata ile servis edilen İspanya'nın gözde çiroz tatlısı (churros) tarifini sizinle paylaştık. Evde kolayca yapabileceğiniz haliyle, hızlıca hazırlayabilirsiniz. Farklı tatlı tarifi arayanlar için mükemmel bir seçim olan churros tarifi için malzemeleri paylaşıyoruz.
Yoğurma kabına un su şeker maya alınıp yoğurulur durun tepsisine yuvarlak Şekil verilerek konur 300 derece ısıtılmış bir Fırında 1 saat pişirilir. Pişdikden sonra bir tepside içi ufak ufak çıkarılır. üzerine Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı eritilip dökülür. Afiyet olsun enfes bir yöresel tat.
Zülbiye (Sülbiye) Tarifi Nasıl Yapılır? 1 gece önceden nohutları ıslatın ve ertesi sabah nohutları haşlayıp süzün. Yemeği yapacağınız zaman (iftardan 2,5 saat önce) tereyağını tencerede eritin (yağ miktarı sizde). Eriyen yağa etleri ekleyip, etlerin renkleri değişene ve et kendini tencereden kurtarana kadar bekleyin.
Bir çorba kaşığı domates salçası, bir kaşık suyla ezilip tencereye eklenir. Asma yaprağı, nohut ve gendime ilave edilip karıştırılır. Üzerine çıkacak kadar su eklenip kapağı kapalı olarak pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri