Midyenin yanında alınan ayran, yoğurt türü bir besin ise eğer bozuk değilse, kesinlikle koruyucu önleyici etkilidir... Yoğurt kendi proteinlerini feda ederek, kanımızdaki proteinlere bu ağır metallerin tutunması ve zarar vermesini engeller. Böylece
Genel olarak gıda zehirlenmeleri hiçbir şey yapılmasa da bir iki gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte bol bol su içmek gerekiyor.
Bilirsiniz ki süt ürünleri ile deniz ürünlerinin beraber tüketilmesi tavsiye edilmez.
Yani may, june, july, august (mayıs, haziran, temmuz, ağustos) aylarında denizlerde üreyen zehirli yosun türlerinin bulaştığı midyeler bağırsak rahatsızlıklarına yol açar, daha ağır durumlar da olabilir. Mayıstan eylüle kadar yenmemesi tavsiye edilen midyeler ülkemizde en çok bu aylarda açık tepsilerde satılır!
Bir seferde çok fazla midye tüketmek, sağlık açısından oldukça zararlıdır. Midyenin en fazla 10 tane yenilmesi tavsiye edilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer kişi midye tüketecekse mutlaka taze olarak tüketmeli. Vücudun direncine göre midye çok miktarda ya da az miktarda tüketildiğinde de zehirlenmeye neden olabiliyor. Çünkü içindeki ağır metaller kanda bulunan proteinlere bağlanarak halsizlik, kusma ve bulantıya neden oluyor."
Diyanet İşleri Başkanlığı; “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasında, şunlar ifade edildi: "Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Ancak bilinenin aksine MİDYE BİR YUMUŞAKÇADIRve diğer yumuşakçalar gibi (ahtapot, kalamar, karides, solucan vb.) KANI YOKTUR. Yapısında kan bulunmayan midye eşeyli üreyen bir yumuşakçadır veadet olma özelliğine sahip değildir.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Midyenin yanında alınan ayran, yoğurt türü bir besin ise eğer bozuk değilse, kesinlikle koruyucu önleyici etkilidir... Yoğurt kendi proteinlerini feda ederek, kanımızdaki proteinlere bu ağır metallerin tutunması ve zarar vermesini engeller. Böylece zehirlenmenin şiddeti azalır.
3. Güneşte kalmadıysa, aldığınızda tazeyse 2 gün buzdolabında duracak şekilde yenir.
Bunun için çocukların yemesinde herhangi bir engel yoktur. Temiz ve sağlık kurallarına uygun bir şekilde yapıldıktan sonra her yaştan insanın zevkle tükettiği bir besin maddesi olduğu unutulmamalıdır. Midye içeriği diyetler ile de oldukça uyumlu bir besindir.
Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
Renk olarak genelde birbirine benzeyen bir istiridye türüdür. Denizlerde kayalıkların arasında yaşamlarını sürdürürler.
Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Figen Esin Kayhan, midyelerin beslenmek amacıyla suyu filtre ederken, suda bulunan kadmiyum, kurşun, civa gibi ağır metalleri, kimyasal maddeleri, endüstriyel atıkları ve bazı patojen organizmaları da bünyelerine aldıklarını belirtti.
ÜRÜN BOYUTLARI 2,5 CM VE 9 CM ARASINDADIR. 1 KG DA 50-60 ADET BULUNMAKTADIR.
Midyeler ayrı eşeyli olup, olgun erkeklerde gonadlar krem-beyaz, dişilerde ise portakal sarısı tonlarındadır. Kabuklar kapalı iken cinsiyet ayrımı yapılamaz. Ancak midye kabuğunu su içinde hafif açtığında renklenme fark edilebilirse cinsiyetleri hakkında konuşulabilir.
Dünyamızdaki her canlının bir görevi olduğu gibi, midyenin de bir görevi vardır. Derin denizlerde, “maalesef” bizlerin de miktarını arttırdığımız ağır metaller başta olmak üzere, deniz suyunu; endüstriyel atıklardan, tarımsal atıklardan ve bunun gibi birçok atıktan süzerek arındırmaktadır.
Yenmesi caiz olmayan bir şeyi Müslümanlara yedirmek haramdır. Bu açıdan Hanefi mezhebine göre midye satmak caiz olmaz. Ancak cumhura (diğer üç mezhebe) göre midye dahil bütün deniz / su hayvanlarının yenmesi caizidir.
Dr. Nihat Hatipoğlu, midye, yengeç ve ıstakoz gibi deniz ürünlerinin haram olduğuna ilişkin Kur'an ve hadislerde bir ifade olmadığını belirterek, “Haramlığı net olarak belirtilen bir ürünle karşılaştırılması sakıncalı” dedi.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen 'deniz hayvanları' ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri