Ülkemiz denizlerinden çıkarılan kum midyeleri işlendikten sonra Avrupa'ya ihraç edilmektedir. Kum midyesinden enfes lezzetler yapılır. Tek başına pişirilebildiği gibi makarna ve benzeri yemeklere sos olarak ilave edilir.
İzmir'de yaklaşık 70 yıldır kum midyesi toplayan işçiler tarih olmaya başladı. Kum midyesini toplama sezonu eski yıllarda tüm yıl boyunca sürerken yeni çıkan kanunlarla 15- Eylül'de başlayıp 15 Mayıs'a kadar sürüyor.
Buna göre 100 gram midye 86 kcal kalori vardır ve 3,6 gram karbonhidrat içerir. Bunun yanı sıra 100 gram yani bir porsiyonluk midye 14,7 gram protein, 1,0 gram yağ, 65,0 miligram kolesterol, 54,0 IU A vitamini, 204,0 miligram potasyum, 44,0 miligram kalsiyum ve 3,3 miligram demir içerir.
1) Temizleme Yöntemi
Kabuğun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır bu sakallı kısmı çekin ve temizleyin. Tüm midyeleri bolca suyun içinde yıkayın ve kabukta oluşan kum gibi maddeleri atın. Midye nasıl temizlenir sorusunun en önemli yanıtı, midyenin iyice yıkanmış olmasıdır.
Ağır metaller kirli sularda birikir. Midye içine çektiği parçacıklardan sindiremediklerini tekrar dışarıya atar, denizden çıkarıldıktan sonra kısa sürede ölür ve çok çabuk bozulur.
İlgili 17 soru bulundu
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
İslam hukukçuları bu hususta farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir.
iki parçalı kabuğu olan yumuşakçadır. omurgasızlardandır. midye ve istiridye olarak adlandırılırlar. sindirim yapmazlar. omurgasız denildiğine göre böcek değil hayvanlar grubuna girerler. midyeler hayvanlar aleminin yumuşakçalar şubesine ait bir sınıftır.
Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda hijyen olduğuna güvenmediğiniz yerlerde, dış kabuğu pis olan midyeler asla tüketilmemelidir.
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
İstanbul'da iskele demirleri, köprü kolonları ve teknelerin altları gibi denizin içerisinde bulunan metallerin üzerine yapışmış haldeyken toplanan midyeler, sağlığı tehdit ediyor. İstanbul'da midye avcılığı yasak. Bakanlığın belirlediği yerlerde ruhsatlı tekne ve kişiler tarafından midyelerin toplanması gerekiyor.
Oldukça lezzetli olan bu midye tüm ülkemizde yeni yeni bilinmeye başlamıştır. Ülkemiz denizlerinden çıkarılan kum midyeleri işlendikten sonra Avrupa'ya ihraç edilmektedir. Kum midyesinden enfes lezzetler yapılır. Tek başına pişirilebildiği gibi makarna ve benzeri yemeklere sos olarak ilave edilir.
Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır.
Kaya midyelerini bol suda pişirin. Mümkünse, deniz suyu kullanın, böylece çok daha lezzetli olurlar. 8 ila 10 dakika kaynatın. Kabuklarını burarak, pişip pişmediklerine bakın. Kolayca çıkıyorsa, hazır demektir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
midye kabuğunda gördüğümüz beyaz tüpler kurt yuvalarıdır. evet ayıla bayıla yediğiniz midyenin üzerindeki kireçimsi (kalsiyum karbonat) tüp şeklindeki çizgilerden bahsediyorum. bu çizgiler bir kurt türünün yuvasıdır. bu çizgilerin varlığı midyenin kirli veya zehirli olduğunu göstermez.
Aşırı bir şekilde midye tüketiminde ise biriken zararlı metallerden olan cıva yüzünden metal zehirlenmesi yaşanabilir. Midye konusunda Hijyene büyük önem verilmelidir.
Midyeyi temizlerken midyenin canlı olması gerekir. Alınan ya da toplanan midyenin kapalı olması da tazeliği açısından önemlidir. Kabuğun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır bu sakallı kısmı çekin ve temizleyin. Tüm midyeleri bolca suyun içinde yıkayın ve kabukta oluşan kum gibi maddeleri atın.
Eşeyli üreyen midye nasıl bir canlıdır? Dişi midyeler ortalama 45000- 50000 yumurta yapabilirler. Su içinde dölleme yaparlar.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Midyeler bulundukları ortamda suyu sürekli filtre ederler. Bu nedenle kirli sularda büyüyen midyelerde bakteri ve enterik virüsler Page 4 69 Marmara Fen Bilimleri Dergisi 2016, 2: 66-69 Midye Bakteri Florası gibi patojenler sıklıkla bulunur.
Bir istiridye türü olan midyenin tadı ise, hafif tuzlu bir lezzete sahiptir.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetvada "Balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal değildir" dedi.
Balık dışındaki denizde yaşayan canlılar, Hanefî âlimleri tarafından helal kabul edilmemiştir. Mezhep alimleri ise Mâide Suresinin 96. ayetindeki "deniz avı" ifadesinin geniş kapsamlı olduğunu ve bu hadisi şerife dayanarak, ahtapot gibi deniz ürünlerinin yenilmesi konusunda hem fikir olmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri