- Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Akdeniz iklimi özelliklerinin görüldüğü bölgede muz, portakal, mandalina, limon ve
'Kızıltepe'de çilek yetişmez' algısını kırdıklarını, bunun diğer çiftçilere de örnek olmasını istediklerini belirten Çam, şunları kaydetti: "Burası verimli topraklar, mısır, buğday yetişiyor.
Kızıltepe Ovasında yetiştirilen Coğrfi İşaret Tescilli buğday cinsi durum buğdaydır. Durum buğdayı; Türkiye'de ve dünya genelinde makarnanın hammaddesi olarak üretilen değerli bir buğday türüdür.
Mardin'de mercimekle birlikte önemli miktarda dane burçak ve nohut üretilir. Batman, bölgemizde Mardin'den sonra en fazla baklagiller üretiminin olduğu ilimizdir.
Kızıltepe ilçesi Ovacık köyünde ekilen muz, greyfurt, portakal gibi ürünler üreticinin yüzünü güldürdü. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde çiftçi Tahir Erkan, 5 dekar arazide kurduğu koleksiyon bahçesinde daha çok Akdeniz ikliminde yetişen muz ve turunçgil yetiştiriyor.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. İlçede bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. Mardin'in Yeşilli ilçesinde, bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir. Bu yemeklerin bazıları için Mardin ilimize coğrafi işaret verilmiştir.
İlçe merkezi ve köylerini Kürtler oluşturur.
Kızıltepe İlçesi Mardin İlinin güneybatısında yer alır. Doğusunda Mardin ve Nusaybin batısında Derik ve Ceylanpınar İlçeleri kuzeyinde Mazıdağı ilçesi ile güneyinde Suriye Arap CumhuriyetiDevleti sınırları ile çevrili olup, Kızıltepe Suriye sınırı 52 km' dir.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Kızıltepe ilçemiz nüfus itibarıyla 44 İlden ve 49 devletten büyüktür. Bu devletlerin isimleri aşağıdadır. İl merkezine uzaklık mesafesine gelince, Mardin Cumhuriyet Meydanı ve Kızıltepe Cumhuriyet meydanı baz alındığı taktirde mesafenin 30 kilometreden daha fazla olduğu görülecektir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre Nüfusu 267 bin 151 kişiyi bulan Kızıltepe ilçesi bu şekli ile TÜİK verilerine göre 15 ilin toplam nüfusundan, (köy ve ilçe nüfusları da dahil) ile 44 ilin nüfusunu geçmiş oldu.
Mardin İlçeleri
Mardin'in belli başlı ilçeleri; Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli olarak sıralanabilir.
Halk arasında hayalet şeker olarak bilinen badem şekeri, cevizli sucuk, anasonlu şeker ve üzüm pestili de iyi birer hediye seçeneğidir. Bakır cezveler, bakır bardaklar, çaydanlıklar ve diğer bakır eşyalar da burada oldukça ünlüdür.
SEONLAND Badem Şekeri Mardin Yöresinden GÜNLÜK TAZE ÜRÜNLER Mardin ve çevresinden elde edilen ve özellikle iri olan badem tercih edilmektedir.
Yerel lezzetlere meraklı olanların tadına bakınca almadan dönemeyeceği Süryani Şarabı, badem şekeri, cevizli sucuk, peksimet, dağlı leblebi, dibek kahvesi gibi "Mardin'e özgü hediyelikler" kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz yöresel ürünlerin en etkileyici olanlarıdır.
Lezzet Durakları
Mardin, gastronomi turizmi ile ön plana çıkan bir şehir ve İpek Yolu'nun geçtiği bir bölgede bulunması, mutfağında zencefil, tarçın, mahlep, yenibahar ve pul biber gibi birçok farklı baharatın kullanılmasına yol açıyor. Mardin mutfağı, yemeklerinde ve tatlılarında bolca baharat kullanmasıyla ünlüdür.
Muzun anavatanı, Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır.
Dünya muz ihracatında önemli üretici ülkeler olan Ekvator ve Filipinler ilk sırada yer alırken bu ülkeleri sırasıyla Kostarika, Guatemala, Kolombia ve diğer önemli bir muz üreticisi olan Belçika takip etmektedir.
Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçesinde yaşayan Aziz Kulan, deneme amaçlı tarlasına ektiği muz fidelerinden ürün almayı başardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri