M.Ö 6. yüzyılda Persler tarafından kurularak Soğdiana bölgesinin merkezi haline gelen şehir, antik dönem boyunca Soğd kültürünün merkezi konumundaydı. M.Ö 329'da Büyük İskender tarafından ele geçirilen şehir, Helenistik dönemde gelişmeye devam etti.
Mâtürîdî ya da tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî, (Arapça: الماتريدي; d. 863, Maturid, Semerkand - ö. 944, Semerkand), İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Mâtürîdîlik mezhebinin kurucusu ve Hanefîlik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.
Cemaate ait olan Semerkand Vakfı 16 Mart 2023 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti ve MHP'nin içinde bulunduğu Cumhur İttifakını destekleyeceklerini bildirmiştir. Cemaatinin lideri Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir.
329'da Büyük İskender tarafından alınmştır. Şehrin yaşadığı 3 trajediden ilki bu sırada yaşanmış, şehir tamamen yıkılmış ve şehir halkı yok edilmiş. Daha sonra şehir Doğu ve Yunan tarzı yapılarla tekrar kurulmuş. Semerkant, 712'de Müslüman Araplar tarafından fethedilir.
1868 yılında Ruslar tarafından Türkistan Genel Yönetim Bölgesi'ne katılır; 1924 1930 yılları arasında da Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti olur6.
İlgili 18 soru bulundu
1930 yılında Taşkent başkent olana kadar Özbekistan SSC'nin başkenti olmaya devam etti. 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsız olan Özbekistan Cumhuriyeti'nin, Semerkant İli'nin yönetim merkezi oldu.
Semerkant (Özgün adı: La Samarcande), Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf'un yazdığı tarih ve dram türündeki bir romandır. Yapıt, İranlı şair ve gök bilimci Ömer Hayyam'ın Rubaiyat adlı elyazması eserinin 1072 yılında Semerkant'ta başlayan ve 1912'de Titanik'te biten hikâyesini ele almaktadır.
İpek Yolu'nun önemli bir kavşağında kurulan kent, tarih boyunca gezginlerin uğrak noktası olmuştur. 14-15. yüzyıllar Semerkand'ın altın dönemi olarak kabul edilir. Ayrıca bir çok İslam devletini de bünyesinde bulundurmuş büyük kentlerden olan Semerkant'da İslam kültürüne ait bir çok tarihi ve mimari yapı bulunmaktadır.
Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Azerbaycan'ın Sultaniye kentinde doğan Uluğ Bey'in doğum tarihi 22 Mart 1394 ölüm tarihi de 27 Ekim 1449'tur. Asıl adı Mīrzā Muhammed Ṭaragay bin Şāh Ruh olan Uluğ Bey, Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı olmasının yanı sıra Türk matematikçi, astronomi bilgini ve hükümdardır.
İslam aleminde önemli yere sahip Maturidi fıkhının kurucusu İmam Maturidi ve Buhara şehrinde doğan fakat Semerkant'ta vefat eden hadis alimi İmam Buhari'nin kabri bu şehirde bulunuyor.
Bugün Özbekistan'da bulanan Buhara şehri, Zerefşan ırmağı havzası üzerinde konumlanmıştır. Şiddetli karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuktur. Ortalama yıllık sıcaklığın 15°C olduğu Buhara'da, yıllık yağış miktarı 156 mm dir.
Yapıtın Kısa Özeti
Bu kez anlatıcı İran kökenli şair, astrolog ve matematikçi Ömer Hayyam‟dır. Nasır Han‟ın hüküm sürdüğü Semerkant kentine gelen Hayyam, sokakta kendisini simyacılıkla suçlayan bir grubun saldırısına uğrar. Şehrin kadısı huzuruna çıkarılan Hayyam‟ı Kadı Ebu Tahir Efendi sorgular.
Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehri ŞİÖ ülkeleri liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Tarihi Büyük İpek Yolu güzergahında yerleşen Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan köklü tarihini yansıtan binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.
Semerkant, (Özbekçe: Samarqand viloyati), Özbekistan'da bir vilayettir. 16.400 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 3.651.700 nüfusa sahiptir.
Ali Kuşçu, 1450 yılında Semerkand Rasathanesi'ni kurmuş olan Uluğ Bey'in öğrencisiydi. Semerkand Rasathanesi'nin müdürü olan Kadızade-i Rumi'nin ölümü üzerine gözlemevinin başına geçmiş, Zic-i Uluğ Bey'in (Uluğ Bey Zici) tamamlanmasına yardımcı olmuştur.
Özbek ulusu ilk olarak Cengiz Han'ın torunu Şiban'ın soyundan gelen Ebü'l-Hayr Han'ın önderliğinde Deşt-i Kıpçak'taki çeşitli Türk boyları ve kabilelerinin Özbek/Şeybani Hanlığı etrafında örgütlenmesiyle oluşmuştur.
Özbeklerin Tarihi
Özbek ulusu ilk olarak Cengiz Han'ın torunu Şiban'ın soyundan gelen Ebü'l-Hayr Han'ın önderliğinde Deşt-i Kıpçak'taki çeşitli Türk boyları ve kabilelerinin Özbek/Şeybani Hanlığı etrafında örgütlenmesiyle oluşmuştur.
1924 yılında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş, daha sonra 1936'da Karakalpakistan Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içine alınmıştır.
Özbek dili, Türk dilleri ailesine mensuptur ve kendisine en yakın dil olan Uygurca ile birlikte Karluk grubunda yer almaktadır. Özbek dili, ülkenin tek resmi devlet dilidir ve 1992'den beri resmi olarak Latin alfabesiyle yazılmıştır.
ozbekistan'in orta kesiminde yonetim birimi. doğu medeniyeti dendiğinde akla ilk gelen ortaçağın en gözde ilim ve sanat merkezi.
Elbette kurgu. Nizamülmülk, Hassan Sabbah ve Ömer Hayyam aynı devirde yaşadıkları söylenir ama farklı rivayetler vardır.
Muhammed el-İdrîsî, Alâeddin es-Semerkandî, Çehâr Maḳāle müellifi Nizâmî-i Arûzî, Rükneddin el-Âmidî, Nakşibendî şeyhi Nizâmeddin Hâmûş, Uluğ Bey, Şehâbeddin İbn Arabşah ve Ali Kuşçu çeşitli dönemlerde Semerkant'ta yaşamış meşhurlardan bazılarıdır. Semerkant'ta nüfusun çoğunluğunu Doğu İranlı Soğdlular oluşturuyordu.
Semerkand; güzel iklimi ve çevresini saran verimli toprakları ile adından söz ettirirken, Buhara; medrese ve camileri ile ünlenerek İslam dinin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Özbekistan Hakkında
Bir zamanlar İpek Yolu'nun kavşak noktası olan tarihi Semerkand kenti, uzun süredir 'İslam'ın Mücevheri' olarak anılıyor. Büyük Üç olarak adlandırılan kentin şehir manzarasına, parlak turkuaz kubbeler ve karmaşık mozaiklerle süslenmiş yüksek minareler hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri