D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ MİGRENİN ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR En önemli tedavisi de en az 2 ay süre ile ağrı kesicilere ara verdirmektir.
Migren hastaları için en önemlileri; Magnezyum, B2 vitamini (riboflavin), B1 vitamini (tiamin), B6 vitamini (piridoksin), B12 vitamini, folik asit, B5 vitamini (pantotenik asit), demirdir. Magnezyum migren hastalarının en önemli silahı, yardımcısı, vazgeçilmezi.
Dr. Derya Uludüz migren baş ağrısı olan kişilerde vitamin eksikliğine sıkça rastlanıldığını belirterek “Özellikle B vitaminlerinin eksikliği anamnezde mutlaka sorgulanmalıdır.
B12 eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere yol açabilir. Özellikle migren olgularında B12 düşüklüğü migren ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle eğer migren tanınız varsa B 12 vitamini düzeyleriniz bakılmalı ve eksikliği tedavi edilmelidir.
Araştırmada migrenli hastaların kanındaki D vitamini, riboflavin, CoQ10 ve folik asit seviyelerinin düşük olduğu tespit edildi. Bu maddelerin migrenin ortaya çıkmasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.
İlgili 15 soru bulundu
Kandaki magnezyum seviyelerinden bağımsız olarak verilen magnezyum takviyesi migren ve fibromiyalji ağrılarının hem sıklığını, hem de şiddetini azaltır.
Magnezyumun vücutta düşük olmasının belirtileri yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kas krampları, karıncalanma ve kas kasılmalarını içerir. Düşük magnezyum değerleri ayrıca baş ağrısı ve migrenlerle de bağlantılıdır.
Kansızlık migren baş ağrılarını tetikleyebilir. Özellikle adet dönemlerinde baş ağrılarının tetiklemesine yol açar. Adet dönemlerinde kanamanız fazla is eve baş ağrılarınız daha şiddetli oluyorsa mutlaka demir ve ferritin düzeylerinin bakılmasında fayda var.
Östrojen seviyelerindeki değişiklikler (artışlar veya azalmalar) migren dahil baş ağrılarını tetikleyebilir.
Sigara kullanımı, aşırı stres, yorgunluk, uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında bulunmak migren hastaları için atakları tetikleyici nedenlerdir.
B6 vitamini (piridoksin), çeşitli nedenlerden dolayı migren tedavi programının önemli bir parçasıdır.
Magnezyum Glisinat: Uyku problemlerinde, anksiyeteyi azaltmada, ağrının azalmasında, adet dönemi ağrılarında, migren baş ağrılarında etkilidir. Magnezyum taurat: Kan şekeri düzenlenmesi, kan basıncının dengelenmesi, kardiyak problemlerde kalbin korunmasında faydalı olabilir.
Bol bol su içilerek Migren ataklarının önüne geçilebilir. Aynı zamanda baş bölgesine soğuk uygulamalar da yapılmalıdır. Bunun yanı sıra baş ve şakak bölgelerine lavanta yağı da sürülebilir. Bu şekilde migren ağrıları hafifletilir.
Ihlamur, papatya, rezene, zencefil ya da ısırgan otu çayı rahatlamaya ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilecek bitki çaylarındandır. Ayrıca nane yağı, lavanta yağı ve papatya yağı da migren ağrılarına karşı tercih edilebilir. Bu yağlar masaj yapılarak uygulanabilir.
Düzenli yaşam, beslenme, uyku, aerobik egzersiz, masaj, yoga, kafein, omega-3, B2 vitamini ve magnezyum baş ağrılarına iyi gelir.
Migrene iyi gelen yiyecekler; haşlanmış yumurta, susam, ıspanak, zencefil gibi besinlerdir. Auralı migrene ve migren atağına iyi gelen yiyeceklerden bazıları ise; sebze çorbası, yoğurt, ıspanak, badem, kivi, kereviz, elma, armut, nane, badem gibi besinler sıralanabilir.
Migrenli bireylerde ataklara duyarlı olan bir sinir sistemi mevcuttur ve ataklar, dış çevredeki bazı faktörler ile tetiklenebilir. Bir atak tetiklendiğinde beyindeki migren oluşturucusu denen yer harekete geçer.
Baş ve şakak bölgesine masaj uygulama yapılabilir. Baş ve şakak bölgesine soğuk uygulama migren atağını hafifletebilir. Cildi tahriş etme olasılığına karşı kontrollü bir şekilde; nane yağı ve mentol kullanılabilir. Nane ve mentol içeren kremler, ağrı bantları alın bölgesinde rahatlama sağladığı için önerilir.
D Vitamini
Araştırmacılar D vitaminin migrendeki rolünü incelemeye yeni başlıyor. Ve görülen D vitamini takviyesinin migren ataklarının sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceği yönünde.
Akut migren nöbetinde öncelikle asprin , parasetamol gibi basit analjezikler veya serotonin agonistleri kullanılabilir.
Magnezyum glisinat sinir, beyin ilişkili hatta mikrobiyota ilişkili durumlarda daha iyi çalışır. SIBO veya geçirgen bağırsak gibi mikrobiyotayla ilgili durumlarda glisinat etkilidir. Anksiyete (kaygı) için glisinat tavsiye edilmektedir. Kan beyin bariyerini glisinat daha çok geçer.
Uyku düzeni de migren için önemlidir. Az ya da faza uyumak, yoğun egzersiz yapmak ve uzun süreli yolculuklar da migren ağrısına neden olabilir. Çevresel etkenler de migren ağrılarınızı tetikleyebilir. Çok parlak ve yanıp sönen ışıklar, keskin kokular ve iklim değişiklikleri migren ağrılarınızı etkiler.
"Gazlı içecekler de migreni tetikliyor"
Migren rahatsızlığı olanların şeker, kakao ya da çikolata gibi birleşiminde kafein bulunan yiyeceklerin tüketiminden kaçmaları gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Aysun Yurdakul, "Ayrıca çay ve kahve kadar gazlı içecekler de migreni tetikliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri