Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
Binanın ana taşıyıcısı kolonlar. Bu iskeletin binanın temelinden çatısına kadar kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde durması gerekiyor. Adeta bir insanın iskeleti insanı nasıl ayakta tutuyorsa kolonlar da binayı ayakta tutar.
Başta geniş alanlar oluşturmak gibi amaçlar olmak üzere kolonlar kirişlerden daha zayıf yapılmaktadır. Yatay yükler altında yapıda deformasyona uğrayacak elemanlar arasında kirişlerin kolonlardan önce gelmesi istenir.
Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar. Kolonlarda oluşabilecek bir hasar, yapının göçmesine varabilecek kadar ağır hasarlara neden olabilir.
Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altında bulunan kolonlar riskli gruba giriyor. Bir binayı uzun süre taşıyan ve ayakta tutan kolonlardır. İnşaat işlemine geçilmeden önce yapılan zemin incelemeleri ile depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında ihmal edilmemesi gereken önemli konulardan birisidir.
İlgili 28 soru bulundu
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Yapılar; kiriş, kolon, duvar, döşeme gibi yapısal elemanlarının kütlesinden kaynaklanan kalıcı düşey yükler altındadır. Ayrıca yapılara içindeki insanlar, eşyalar ile yapının üzerinde biriken kar gibi büyüklüğü sabit olmayan düşey yükler de etki eder.
Binaların ayakta durabilmesi için ayaklara ihtiyacı vardır. İnsanları barındırabilmesi ve mekân oluşturabilmek için üstünün örtülmesine (plaklara) ve deprem gibi yatay gelen darbelere dayanabilmesi için de yatayda taşıyıcılara (kirişlere) ihtiyacı vardır.
Kiriş, yapılarda döşeme ve kullanım alanı yüklerini düşey taşıyıcılara (kolon) aktaran, mekanik olarak çubuk kabul edilen yapı elemanıdır. Betonarme yapılarda döşeme yüklerinin öncelikle kirişlere aktarıldığı ve kesme kuvveti ile moment tesirleri taşıyan kirişlerin bu kuvvetleri kolonlara aktardığı kabul edilir.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Kolonlar, yükün binanın alt kısımlarından üst kısımlarına taşınmasını sağlayarak binanın yüksekliğine bağlı olarak boyutlandırılır. Kirişler ise, kolonlar arasında yer alan yatay yapısal elemanlardır. Kirişler, genellikle betonarme veya çelik malzemeden yapılır ve kolonların üzerinde durur.
Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Kolonlar, binaların yüklerini taşıyan ve yerçekimine karşı dayanıklılık sağlayan yapı elemanlarıdır. Binalarda genellikle bodrum katlardan çatıya kadar dikey olarak konumlandırılırlar ve çatı veya kirişlere yatay olarak bağlanırlar. Ayrıca, kolonlar, yükleri doğrudan zemine aktaran temel sistemine de bağlıdır.
Yük Taşıma Kapasitesi: Kolonlar, binaya gelen yükleri zemin veya temel üzerine aktararak binanın stabil olmasını sağlarlar. Binanın üst katlarından gelen yükler, kolonlar aracılığıyla aşağı doğru iletilir ve zemine aktarılır. Bu sayede bina, üzerine binen yükleri taşıyabilir ve güvenli bir şekilde durabilir.
Uygulama esnasında kolona eklemeler yapılmasının yanı sıra, kolonun bir kafes içerisine alınarak güçlendirilmesi yani eski kolonun yeni kolon içerisinde kalacak şekilde yapılması da mümkündür.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Kolon keserek binanın taşıyıcı unsurlarının zayıflatılmasına sebebiyet veren kişi olası bir doğal afette binanın yıkılarak insanların ölümüne sebebiyet verebileceği öngörülebilir olduğundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Kolonlarda en az 14 mm. çapa sahip demir kullanılmalıdır. Kolonlarda kullanılacak demir miktarı deprem yönetmeliğine uygun olmalıdır. Betonarme taşıyıcı elemanlarda demir miktarı çok olduğunda “gevrek kırılma” meydana gelir. Demire bir şey olmazken beton gevrek olduğu için aniden çatlayarak kırılır ve göçer.
Hem kolon ve hem de kiriş, binayı ayakta tutan ve taşıyan unsurlardır.
Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır. Yani yapıldığı dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilip inşa edilen ve doğru denetlenen her yapı sağlamdır.
Kolonlar belirli aks üzerinde ilerlemelidir. Yani çerçeve oluşturmalıdır. Kolonlar çerçeveleri oluştururken mekanların dizilimine engel olmamalıdır. Binanın kısa yönünde deprem kuvvetini karşılayacak kenar, ataleti daha fazla olan kenar olmalıdır.
Kendi dairenizde kolonun nerde olduğunu biliyorsanız alt katlara indiğinizde o kolonu görmüyorsanız kesilme işleminin gerçekleştiği anlaşılabilir. Çünkü kolonun temele kadar sürekli olması gerekli.”
TV için kolona deleceğin deliğin kolona bir zararı olmaz. Demire denk getirme yoksa ter atar durursun, mıknatıs yada bu işi yapan elektronik aletlerden faydalanabilirsin. Ayrıca farklı bir görüş, maddiyat sıkıntı değilse duvara asmak yerine tavana askı aparatı alıp tavana da bağlayabilirsin.
Binanın taşıyıcı kolonlarını kesmek ölümleri beraberinde getiriyor. Özellikle bina altlarındaki bazı iş yerleri daha fazla alan açabilmek için o kolonları kesiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri