Esasında migren çeşitleri arasında göz migreni gibi bir alt tür yoktur ama genelde hastalar göz ağrısını göz migreni olarak tanımlamaktadır. Tek taraflı migren, gözü ve şakak kısmını da etkilemektedir. Göz migreninde gözde kızarma, sulanma, şişme de olur. Tek göz etkilenir, görme de buna bağlı etkilenir.
Migren atakları nedeniyle auralı göz migreni ya da auralı migrenin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bir diğer teori ise damarların daralmasından dolayı göze geçici bir süreyle kan akışının azalmasından kaynaklandığıdır.
'Auralı migren' cisimlerin etrafında kırılmalara, yansımalara, ışık saçılmalarına ve geçici görme kaybına yol açabiliyor.
Migrenin ana belirtisi başın bir tarafında ortaya çıkan şiddetli bir baş ağrısıdır. Bazı ataklarda ağrı başın er iki yanında da ortaya çıkabilir hatta yüz ve boyunu etkileyebilir. Ağrı genellikle orta veya şiddetli bir zonklama hissini içerir.
Göz migreni, göz ağrısı ile ortaya çıkar ve genellikle yarım saat ile bir saat arasında sürer. Geçici görme sorunları oluşturan bir rahatsızlıktır.
İlgili 34 soru bulundu
Migrenin göze etkisi şeklinde de tabir edilebilir. Auralı migrenden kaynaklı auralı göz migreni belirtileri; görme bozuklukları ve görme kaybı, gözde ışıklanmaların görülmesi, mide bulantısı ve kusma, ışığa ve sese duyarlılık, tek taraflı görme kaybı ve gözde şiddetli ağrı ile kendisini belli eder.
Migren hastalarının %20'sinde ağrı hep aynı tarafta görülse de çoğunlukla enseden başlayarak tüm başa yayıldığı da görülür. Ağrıya, iştahsızlık, bulantı, kusma, ışık ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler eşlik eder ve bazı hastalarda bu semptomlar ağrıdan daha fazla yakınmaya yol açar.
Migren hastalarına ağrı kesici olarak ibuprofen, parasetamol içeren ilaçlar verilebilir. Triptan grubu tabletler ve dihidroergotamin enjeksiyonları da migren atağı tedavisinde kullanılabilir.''
Migren ağrısını hafifletmek için alın veya şakaklara soğuk kompres uygulamak etkili olabilir. Soğuk, kan damarlarını daraltarak ağrıyı hafifletebilir. Derin nefes alma, meditasyon veya yoga gibi sakinleştirici teknikler stresi azaltabilir ve migren ağrısını hafifletebilir.
Ancak tanı için hastanın tıbbi öyküsü, semptomları, ailede bu hastalığın görülüp görülmediği öğrenilip muayene edilerek konabilir. Teşhis için fiziksel ve nörolojik muayene ile birlikte zaman zaman kan testleri, MR ya da bilgisayarlı tomografi istenebilir.
Sinüzit baş ağrısı genellikle alın, yanaklar ve gözlerde hissedilir. Göze vuran ağrı, sinüzit nedeniyle sinüslerin şişmesinden kaynaklanabilir. Göz yorgunluğu: Uzun süreli bilgisayar kullanımı, okuma veya yoğun görsel aktiviteler göz yorgunluğuna yol açabilir.
Migren rahatsızlığının görülme riskinin kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğü bilinmektedir. Migren oldukça sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Auralı ve aurasız olarak iki çeşite ayrılmış olan migren ataklarından 100'de 10'u auralı olarak gerçekleşmektedir.
Migren tedavi edilmezse ağrıların arttığı algısı yanlıştır, insanın migreni varsa her an ortaya çıkabilir. Ama migreni olan kişilerin hayatlarının farklı dönemlerinde ağrıları farklılık gösterebilir. Migren tedavileri genellikle ağrıyı azaltmaya yöneliktir, oysa migrenin sebebi ortadan kaldırılmalıdır.
Baş ağrısı, kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan rahatsızlıklardan biridir. Pek çok farklı sağlık sorununun belirtisi olarak kişide baş ağrısı görülebilir. Bu yüzden şiddetli baş ağrısı varlığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak nöroloji doktoruna muayene olunması önerilir.
Tekrarlayan göz ağrıları varsa, gözümüzde bunun yanında kızarıklık, yanma, batma, görme bulanıklığı, çapaklanma gibi belirtilerde eşlik ediyorsa herhangi bir tedavi başlamadan önce muhakkak göz doktoruna muayene olmak gereklidir. Bu muayenenin sonucunda görme kaybı yaratabilecek ciddi hastalıklara ekarte edilmektedir.
Zencefil ve zerdeçal migren tedavisinde etkili bitkiler arasında yer alır. Zencefil doğal bir ağrı kesici olup, migrene eşlik eden kusma ve bulantı gibi rahatsızlıkları da ortadan kaldırır. Migren ağrısını hafifleten bitkisel tedavi yöntemleri arasında veba otu kürü yani diğer adıyla kel otu önemli bir yer tutar.
Migren ataklarından kurtulmak mümkün mü? Kesinlikle. Bugün migren, ilaçsız da tedavi edilebilir, ataklarla baş edilebilir. Tetikleyen faktörler kontrol altına alınırsa yüzde 50, hatta daha fazla oranda hastanın ataklarını ve ağrılarını azaltması mümkün.
Triptan ilaçları burada sizin de çok iyi bildikleriniz olduğu için markaları ile kullanacağım: Maxalt, Migrex, Replax, İmigran, Zomig gibi ilaçlar.
Parasetamol akut migren için etkilidir: kontrol grubundaki %20'lik orana kıyasla, bir saat içinde insanların %39'u ağrıda rahatlama yaşamaktadır. Aspirin/parasetamol/kafein kombinasyonu da "güçlü etkinlik kanıtlarına sahiptir ve migren için ilk basamak tedavi olarak kullanılabilir".
Kahve: Başağrısını mı tetikler yoksa ağrıyı mı azaltır? Aslında az miktarda kafeinin migren semptomlarından sizi kurtarabileceği bilinmektedir. Hatta kafein migren tedavisine ek olarak da kullanılabilir. Eğer kafein miktarı abartılırsa bir süre sonra sizi rahatsız edecek başağrılarının sebebi olacaktır.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Baş ağrısı: Baş ağrısı 4 saatten 72 saate kadar sürebilir. Ağrı bazen hafiftir, ancak genellikle zonklama şeklinde tanımlanır. Tipik olarak başınızın bir tarafında başlar ve ardından diğer tarafa yayılır.
Bu yazımızda migren hastalığından ve neden olduğu şiddetli baş ağrısından kurtulmak için hangi doktora gidilmesi gerektiği ve tedavinin nasıl planlandığı ele alınmaktadır. Migren tedavisi için Nöroloji bölümüne başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri