Migren tanısında bilgisayarlı tomografi taraması, yoğun baş ağrılarının nedeninin tespitinde kullanılabilmektedir.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir.
Stresli birçok insanda migren olmadığını düşünürsek, migrenin nedeninin stres olmadığı sonucuna da varabiliriz. ·Migrenim var, başım çok ağrıyor, beynimde bir şey olmasından korkuyorum: Migrenin beyinle ilişkisi yoktur. Migrenli hastalarda beyin filmleri de (MR, Tomografi) normal çıkmaktadır.
Migren, göz kararması yapabilir. Bununla birlikte gözde zikzak görme, görme bulanıklığı, görme bozuklukları oluşması, gözde şimşek çakması, ışık çizgisi görülmesi mümkündür. Göz migreni sırasında görme kaybı da yaşanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Migrende gözün etkilenmesi sık rastlanan bir durumdur. Genelde tek taraflı olan migren atakları şakak ve gözü birlikte etkiler. Göz ve çevresi damarlar genişlediği için ödem oluşur. Genişlemiş damarlar zonklamaya neden olur.
Migren baş ağrılarının nedeni karmaşıktır ve tam olarak anlaşılamamıştır. Baş ağrınız olduğunda bunun nedeni kan damarlarınızdaki belirli sinirlerin beyninize ağrı sinyalleri göndermesidir. Bunun sonucunda, kafa bölgesindeki sinirlere ve kan damarlarına inflamatuar maddeler bırakılır ve bunun sonucunda ağrı oluşur.
Migren ataklar halinde olur. O nedenle karıştırılması zordur. Beyin tümörüne bağlı baş ağrısı, çoğunlukla gerilim tip baş ağrısı ile karışabilir. Ancak gerilim baş ağrısı bile arada geçer, tümör baş ağrısı hiç geçmez.
Elektrik dalgaları yayılıyor ve bunların sonucunda beynin damarları iltihaplanıyor. Hastaların bir kısmında daha sonra beyin daha da duyarlılaşıyor. O zaman durum katlanılması daha zor bir hal alıyor. Bu tip migren hastaları saçını ellemek, hatta taramak istemiyor.
Migrende baş ağrısı sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında yerleşir. Alın, başın arka tarafı ve kulağın hemen arkası migren baş ağrısının en çok görüldüğü yerlerdir.
Migren, ağrılı bir baş ağrısı türüdür ve genellikle bir nörolog doktoru tarafından tedavi edilir. Bu nedenle, migreniniz için doktorunuza başvurarak bir nörolog doktoruna gidebilirsiniz.
Migren statusu: Migren atağı tedavi edilmezse veya yetersiz tedavi edildiği durumda 4 ila 72 saat sürebilir. Üç günden uzun süren şiddetli migren atakları “migren statusu” denilir. İnfarkt (damar tıkanıklığı) olmadan inatçı aura: Genellikle aura denilen geçici nörolojik bozukluklar baş ağrısı başladıktan sonra geçer.
Bol bol su içilerek Migren ataklarının önüne geçilebilir. Aynı zamanda baş bölgesine soğuk uygulamalar da yapılmalıdır. Bunun yanı sıra baş ve şakak bölgelerine lavanta yağı da sürülebilir. Bu şekilde migren ağrıları hafifletilir.
Teşhis için fiziksel ve nörolojik muayene ile birlikte zaman zaman kan testleri, MR ya da bilgisayarlı tomografi istenebilir. Bunun nedeni, migrende teşhisin doğru şekilde konabilmesi için semptomlara neden olan diğer sağlık sorunlarını elemektir.
Migren tehlikeli bir hastalık mıdır? Hemen söylemek gerekir ki migren tehlikeli bir hastalık değildir. Kişiyi sakat bırakabilen veya ölüme yol açan bir hastalık hiç değildir. Migren baş ağrısının bir diğer ismide vasküler yani damarsal baş ağrısıdır.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Kronikleşen migren beyinde bazı değişikliklere neden olabiliyor. Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor.
Migren ağrısı tipik olarak tek taraflı, zonklayıcı, hareket veya rutin fiziksel hareketlerden etkilenen, orta şiddette veya şiddetli özellikte, bulantı, ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi semptomların eşlik ettiği ağrıdır. Genetik bir yapıya sahiptir.
Migren tedavisine yönelik bilinirlik oranı ise yüzde 14 olarak ölçülüyor.
Migren ağrıları, genellikle auralı migren ve aurasız migren olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılır.
Beyin tümörünün tanısı, tıbbi öykü, fizik muayene ve görüntüleme testleri ile konur. Görüntüleme testleri arasında bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) sayılabilir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Stres migrenin en önemli nedenidir
Migren, ani bir stres olduğunda hemen başın ağrıması ya da ağrı sıklığının artması şeklinde gelişmektedir. Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır. Adet dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı ağrılarda artış gözlenmektedir.
Migren atakları stresle tetiklenir; ancak bu özünde psikolojik diye tanımlanan bir ağrı türü değildir.
Ayda 1-2 veya daha seyrek başlayıp, otuzlu yaşlarda daha sıklaşır ve aylık ilaç kullanımı artar. Kırklı yaşlara gelindiğinde günaşırı veya neredeyse her gün olan baş ağrıları başlamıştır. Bu aşama kronik migren ya da sürekli baş ağrısı olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri