Profesyonel cihazlar eşliğinde gerçekleştirdiğimiz araç kaporta kontrolü ile de araçta bulunan mikron ölçüde boyalar bile tespit edilirken kaportada herhangi bir çizik, ya da hasarın olması durumunda da gerekli bilgilendirmeler yapılır.
Mikron Boya; diğer boya işlemlerinden farklı olarak hasarlı yada hasarsız aracınızın orijinalliğini bozmadan gerçekleştiren bir uygulamadır. Yapılan mikron ölçümlerinde aracınızın orijinal hali ile aynı neredeyse aynı sonuçları verir.
Genel olarak bilinmekte olan fabrikasyon boya kalınlığı 90 ile 120 mikron aralığında olmaktadır ancak bazı araç üreticileri bu değerleri satılacağı iklim yada müşteri isteğine göre fabrikasyon çift kat boya olarak bilinen 140-220 aralığında yüzeyin kıvrımına göre değişmekte olan değeri uygulamaktadırlar.
Bunun için sabit bir rakam vermek doğru olmaz. Genellikle mikron kalınlık değerleri; BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen, Opel gibi araçların mikron kalınlığı 250-250, Honda, Mazda, Toyota, Hyundai, Nissan gibi markalarda 90-140, Citroen, Peugeot, Fiat gibi markalarda 120-145 aralığında olabilmektedir.
150 mikron-180 mikron çıkıyorsa ince boya atıldığı anlaşılır. Buna sanayi tabiriyle mikronlama denilmektedir. Gözle ölçümlemek için; çok güçlü bir ışığa ihtiyacınız var.
İlgili 19 soru bulundu
Macunlu araçlarda mikron değerleri 500um-800um arasında çıkar bu o bölgede ki metalin ciddi anlamda yamulduğu ve astar yediğini gösterir. Bazı araçlarda bu değerin 1200um (mikron) olduğu görülebilir , macundan çamurluk yapılan araçlar var.
1 Mikron = 0.001 Milimetre. Bir mikron veya mikrometre, metrenin milyonda birine eşit bir uzunluk birimidir. Bir insan saçı yaklaşık 90 mikron çapındadır. Milimetre veya milimetre, bir metrenin binde birine eşit bir uzunluk birimidir.
Lokal Boya Ekspertizde Çıkar mı? Lokal boya işlemi araca boya kontrolü yapıldığında cihazla bakılacağı için ekspertizde lokal boyalı kısım anlaşılmaktadır.
Daha az sık kullanılan bir yöntemde mikrometre ölçümleridir, ki bu ölçümler doğası gereği tahribatlı olup, kesit-alma veya gravimetrik(kütle) yöntemlerine dayanır. Bir V-çentiği açarak 2-katlı bir boya sistemi uygun bir mikrokoplu (Tooke Gage) cihaz ile ölçüm yapılabilir.
Bu aşamada aracın fabrika çıkış mikronundan daha yüksek değerlerde boya ölçümü yapılan yerlerde lokal boyanın olduğu kesinleşir. Örneğin atacın tavan bölgesi 100-120 mikron geliyorsa ve aracın bazı bölgelerinde 150-160 mikron kalınlık ölçülüyorsa, bu durum 150-160 olan bölgelerde lokal boya var demektir.
İyi bir araç boyası ise aracın çürümesini önleyip ömrünü uzatacaktır. Bu sebeple boya işleminin aracın değerini düşürmediğini kolaylıkla söyleyebiliriz. Bilakis bu uygulamanın aracın maddi değerine önemli bir katkı yaptığını söyleyebiliriz.
Küçük kazalara bağlı olarak veya deforme olmuş boyanın yenilenmesi amacıyla boyanan arabaları almanın hiç bir mahsuru yoktur. Aracı satacak kişinin durumu açık ve net bir şekilde anlatması ve sizin yaptıracağınız kontrollerde söylenenlerden emin olmanız durumunda boyalı arabaları gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Ancak bu aşındırma ile gerçekleşen incelmenin boyutu mikron seviyelerindedir. Ortalamada en fazla 5-6 mikron seviyelerinde gerçekleşen bu incelme ekspertiz merkezlerinde kullanılan boya ölçüm cihazlarıyla tespit edilemez.
Boyaya girer elbette. Marşpiyel kısmı sac oluyor çoğu zaman, tampon gibi plastik olmuyor. Haliyle işlem-boya varsa ekspertizde çıkacaktır.
Nanopartikül teknolojili olan Matrix Micro Coatings en fazla 10 mikron kadar bir kalınlık oluşturacaktır. Boya ölçüm cihazlarında ise orijinal boya 65-85 mikron arası iken, tamirat ve tekrar boya işlemi görmüş bölgelerde boya 250-450 mikronlara kadar ulaşmaktadır.
Boya ölçümü için test edilen parlaklık ölçüsü, foto-elektrik cihazlar sayesinde yapılır. Boya ölçümü için kullanılan cihaz, parlaklığı ölçülmek istenen yüzeye farklı açılardan ışın düşürür. Duvarlarını boyarken satın aldığın boyalarda yazan “son kat dekoratif boya” gibi cümleler, bu ölçüm sayesinde belirlenir.
Boya ölçüm cihazları otomobil, araç gibi yüzeylerde bulunan boya ve boya kalıntılarının miktarını ölçen hassasiyetli bir alet olarak biliniyor. Söz konusu cihazlar özel olarak tasarlanıyor. Boyaların katman sayısını ölçmeye yarıyor. Bir nevi test cihazı olarak da kullanılıyor.
Manyetik indüksiyon yöntemi, manyetik bir alan kullanarak boya kalınlığını ölçer. Cihaz, manyetik bir probu kaplanmış yüzeye yerleştirerek boya tabakasının kalınlığını belirler. Manyetik indüksiyon yöntemi, manyetik özelliklere sahip metallerin kaplandığı yüzeylerde etkili bir şekilde çalışır.
Pasta cila oto ekspertizde genellikle belli olur. Ekspertiz sürecinde kullanılan modern ekipmanlar sayesinde aracın yüzeyinde yapılan tüm müdahaleler kolayca tespit edilebilir.
Lokal boyadansa çelik rötuş daha mantıklı macun olmadığı için experde boya çıkmıyor.
Cevap: Ekspertiz de Tampon boyalı mı yazar ? As. Rütüşta tampon boyalı çıkmaz rahat ol. Kapılarında gayet iyi duruyor.
Mikron değeri rakamsal olarak arttıkça film kalınlaşır. Kimlik ve ehliyet gibi belgeler 125 ya da 150 mikron kalınlığında film ile kaplanır.
Mikrometre (eski adıyla mikron; İngilizce: Micrometer, micrometre, micron), Milimetrenin binde birine (1/1000 mm, 10^-3 mm), metrenin milyonda birine (1/1000000 m, 10^-6 m) eşit uzunluk birimi. µm sembolü ile gösterilir.
Mikron diğer adıyla mikrometre, çok küçük boyutlara sahip olan nesneleri ölçmek için kullanılan alete verilen isimdir. Pratik bir ölçüm desteği sunan mikrometreler oldukça hassas bir yapıya sahip olan aletlerdir. En küçük nesnelerde ölçüm yaparken mikrometre sayesinde doğru sonuçlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri