Bazı mikroorganizmalar 70-80 oC 'da bir kaç dakikada ölürken bazıları kaynama sıcaklığının çok üzerinde (121 oC 'da 15 dakikada) ancak ölürler. Tüm canlı türleri gibi mikroorganizmaların beslenmeleri için suya ihtiyaçları vardır.
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
En iyi çoğaldıkları sıcaklık 20-45°C arasındadır. Ölü materyal üzerinde hayatlarını sürdüren birçok saprofit mezofilik bakteriler en iyi 30°C'de gelişirler.
SOĞUKTA MUHAFAZA
Mezofilik bakteriler genellikle 4–5ºC'nin altındaki sıcaklıklarda gelişemez. Gıda zehirlenmesine neden olan bazı bakterilerin gelişmesi ve toksin üretmesi +4ºC'nin altındaki sıcaklıklarda etkin bir şekilde durdurulabilir. Salmonella 5ºC'nin altında gıdalarda gelişemez.
2.1.
Bazı bakterilerin 30 yıldan fazla canlı kaldığı görülmüştür. Dondurarak kurutma işlemi basit olarak, donmuş materyalden suyun süblimasyon ile uçurulması şeklindedir. Süspansiyon katı hale getirilip, su buhar halinde alındığından, mikroorganizmalar yapıları bozulmadan muhafaza edilmiş olur.
İlgili 40 soru bulundu
Sterilizasyon bir öldürme işlemidir. Sterilizasyon ile cansız maddelerde barınan mikroorganizmalar ve sporlar öldürülür. Sterilizasyon kimyasal yada fiziksel yöntemlerle yapılabilir. Dezenfeksiyon, cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen mikroorganizmaların yok edilmesidir.
Pastörizasyon: Pastörizasyon genellikle m.o'ların çoğunu öldüren 100°C'nin altında uygulanan bir ısısal işlemdir. Sterilizasyon: Sterilizasyon ise 100°C'nin üstündeki ısısal işlemdir. Pastörizasyonda→ ●çoğu vejatatif hücre ölür, ●bazıları ısısal şoka uğrar, ●bakteri sporları ve termofiller de canlılıklarını korur.
EV AKARLARI VE BAKTERİLER 60 DERECEDE YOK OLUYOR
Proteinden oluşan bu canlıları yok etmenin en etkili yolu ise, yüksek ısı uygulamak. LG “Steam” özelliğine sahip çamaşır makineleri, tamburun tamamına, ev akarlarını yok etmek için optimal ısı olan 60 derecede buhar veriyor.
Patojen mikroorganizmaların çoğu +4 °C altında çoğalamazlar. Gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmaların faaliyetleri 0 °C'nin altında tam olarak durmaktadır. Mikroorganizmaların ölüm oranını ve gıdanın kalitesini donma hızı önemli ölçüde etkiler. Donma hızı arttıkça ölüm oranı artar.
Besinler dondurulduğunda içeriğindeki bakteriler de dondurulmuş olur. Yani ölmezler. Çözdürme işlemi başladığı andan itibaren de o bakteriler tekrar aktifleşmeye başlar. Bu nedenle besinlerin dondurucuda ne kadar kaldığı çok önemlidir.
Normalde bir nesnedeki canlı ya da cansız tüm mikroorganizmalardan kurtulma yöntemi sterilizasyondur. Tindalizasyon ya da dezenfeksiyon ise mikroorganizma sayısını düşürmeye yarayan yöntemlerdir. Bir ürünü 100 dereceye kadar ısıtırsak bir çok mikroorganizma ölür ancak sporlar kalabilir.
100 derecede bir dakika boyunca su kaynatmak sudaki mikropları ve patojenleri öldürür, ancak sıcak suyla yıkamak ciddi yanıklara neden olabileceğinden cilt için güvenli değildir.
Mikroorganizmalar bitkiler ve hayvanlara göre çok hızlı şekilde ve 2 'ye bölünerek çoğalır. Genel olarak küfler bakteri ve mayalara göre daha geç çoğalırlar. Bakteriler arasında 8 dakikada bir sayısını 2 'ye katlayanlar vardır.
Bunun yanı sıra, 0ºC'nin altındaki sıcaklıklarda oluşan buz kristalleri, keskin uçlarıyla, mikroorganizmaların hücre zarlarını parçalayıp ölmelerine neden olabilir.
Kaynar su, bakteriler, virüsler ve parazitler dahil olmak üzere çoğu zararlı mikroorganizmayı etkisiz hale getirir. Ancak, kaynar suyun kimyasal kirleticileri veya kirleticileri ortadan kaldırmadığını anlamak önemlidir.
Özellikle alışveriş merkezi, sinema, gösteri salonları gibi yeterince havalandırılmayan ve mikropların kolaylıkla çoğaldığı kapalı ve sıcak yerlerde çok vakit geçirmek hastalıkların çoğalmasına neden oluyor.
Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler. Diğer yandan kar yağdıkça havadaki kirliliği de beraberinde yeryüzüne indirerek daha temiz bir havanın oluşmasını sağlar.
Sıcak bir ortamda et hızla bozulur ve bakteri üretir. Dondurulmuş gıdalarda da bu durum aslında aynı. Bir kere dondurucudan çıkardığımızda o gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür.
Mikroorganizmalar- Mikroorganizmalar dondurucu sıcaklıklarında çoğalamazlar. Fakat donma veya depolama sırasında hepsi ölmez ve canlı kalabilir. Özellikle oda sıcaklığında çözme işlemi sırasında hızla çoğalarak gıdayı bozabilirler.
Parmak aralarında gezdirerek temizliyoruz. Bunun amacı dışındaki yağ tabakasını su ve sabunla parçalayıp virüsü etkisiz hale getirmek. Çamaşır makinasında ovuşturma veya bastırma olmadığından 30-40 derecelik su virüsü öldürmeye yeterli olmaz. Ancak 60 derecenin üstü etkili olur.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Makinenizdeki bakterilere karşı önlemler. Çamaşır makinenizde bakteri oluşumuna neden olan en önemli etken içinde yıkadığınız kirli çamaşırlar. Bu çamaşırlardan makinenize bulaşan bakteriler, zamanla kendilerini çoğaltabiliyor.
✓ Bakteriler her türlü sıcaklık şartlarını severler. Piskofilik, mezofilik veya termofilik şartlarda hayatlarını idame ettirebilen bakteri türleri pek çoktur. Bakteri türlerinin dayandığı maksimum sıcaklık, > 99 oC dir. ✓ Gelişmiş hücrelerde 60 oC nin üstündeki sıcaklığa dayanma özellikleri yoktur.
Sterilizasyon, bir ürünün içindeki ya da bir cismin üzerindeki bütün mikropları kesin bir şekilde öldürmek anlamına gelir. Bunun için de alkol, oksijenli su, merkürokrom gibi dezenfekte edici özelliği bulunan maddelerden yararlanılır.
Mikroorganizmalar balgam, tükürük, dışkı, idrar, kan vb. ile vücut dışına çıkar ve çevreye çeşitli taşıyıcılar ile yayılır. Bu tür çıkışların olduğu yerlerden veya vektörlerden (bit, pire, kan emici sinekler, kene) alınan örneklerden mikrobiyolojik kültürler ve epidemiyolojik analizler yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri