Senkromeç Tamir Edilmezse Ne Olur? Senkromeç tamir edilmezse araçta sürekli viteslere geçişte problem olur. Geçişlerde hem sürücü hem de araç zorlanır. Vites sistemi düzgün çalışmazsa sürücünün dikkati dağılabilir ve sürüş güvenliği tehlikeye düşebilir.
Bu yüzden vites geçişinin sorunsuz ve yumuşak olması için iki dişlinin devrinin eşitlenmesi gerekir. İki vites dişlisinin devrini eşitleyen bilezik benzeri yapıya senkromeç diyoruz. Senkromeçler dişliler arası sürtünmeyi azaltır ve dişli devirlerini eşitler.
Araç Vitese Geçmiyor veya Araç Vitese Zor Geçiyor
*Aracın vitese zor geçmesine, vites geçişlerinde metalik sürtünme sesi gelmesi, birkaç denemede vitese geçmesi, geçirilen vitesten çıkmaması ( o viteste takılı kalması); kavramanın (debriyajın) tam olarak ayırmaması sebep olabilmektedir.
uygun baskı balata takıldığını kabul ederek,şanzumanda 2.ci ve 3 vites senkromeçlerini ve şanzıman yağının eksik olup olmadığını kontrol ettirin. Arkadaşlar özellikle devir yüksek olduğunda 2. ve 3. viteslere atarken baya cartlama sesi geliyor. Baskı balata 20 bin km önce değişti.
Senkromeç, vites kutusunda bulunan, vites değiştirmeyi kolaylaştıran, iki dişlinin hareketini ayarlayan parçadır. Şanzıman içinde yer alan bu parça, vites değişiminde çalışan dişli çarkların güç akışını sağlar. Kısacası 1. vitesten 2. vitese geçiş yaparken çarkların birbiri arasında geçiş yapmasını senkromeç sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Senkromeç tamir edilmezse araçta sürekli viteslere geçişte problem olur. Geçişlerde hem sürücü hem de araç zorlanır. Vites sistemi düzgün çalışmazsa sürücünün dikkati dağılabilir ve sürüş güvenliği tehlikeye düşebilir.
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir.
Eğer 3. Vitesle çıkılması gereken bir yokuşu, manuel araba hızını almadan 5.viteste çıkmaya kalkarsanız bu motoru strese sokar ve arabanın şanzımanının yıpranmasına neden olur.
Şanzıman parçalarındaki mekanik arızalar, vites takılmasının ana nedenidir. Araç, vitese geçmiyor ya da araç, vitese zor geçiyorsa şanzıman arızası akla gelir. Şanzıman kutusunun bakımı ya da şanzıman kutusu kontrolü ile sorun kolayca anlaşılabilir.
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzıman tamiri ne kadara mal olur? Cevap gerçekten hasarın ciddiyetine bağlıdır. Tek ihtiyacı olan bir değişiklikse, 750-4000 ₺ arasında bir maliyete bakıyorsunuz. Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin.
Ancak aracınız tüm viteslerde “cırtlama” yapıyorsa sorunun kaynağı büyük ihtimalle debriyaj setinden çıkacaktır. Debriyaj setinde bulunan ve baskı adı verilen parça, siz debriyaja bastığınızda şanzımanı boşa çıkartır. Ancak zamanla baskının yayları da aşınır. Ayırma işlemini tam anlamıyla yapamaz.
Şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi vites geçişlerini, motor ısısının yükselmesine, aracın fazla yakmasına neden olur.
Araçta baskı balata azaldığında ya da bittiğinde vites geçişleri zorlaşır. Şanzıman yağı eksikse vites geçişleri zorlaşır. -Debriyaj çatalı arızalı ise baskı balata ayrılması olmayacağı için viteste zor geçiş ya da vites geçmeme söz konusu olur. Senkromeç arızası varsa tek vitese geçme zorluğu yaşatır.
Vites değiştirirken gaza, o vitesteki deviri yakalamak için basmanız gerekir zaten. Ayrıca frene her basışınızda debriyaja basmanız gerekmez. Araç stop etmeyecek kadar küçük miktardaki yavaşlamalarda ve yokuş aşşağı hızı sabit tutmak için felan "debriyajsız" fren yapmak daha iyidir.
Araba Park Halinde Hangi Viteste Bırakılır? Eğer yokuş yukarı bir yere aracınızı park etmişseniz 1.viteste bırakmanız, yokuş aşağı yerlerde ise geri viteste bırakmanız el freninin yetersiz gelebilme ihtimaline karşı aracınızın sabit kalmasını sağlayacaktır.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
Yani boşa alındığında beklenen aracın az yakması olurken, vitesteyken kendi halinde yokuş aşağı bırakmak aracın daha az yakmasını sağlayacaktır. Ayrıca boşta araba kullanmak yani gaza basmadan en yüksek viteste kullanmak daha az yakıt tüketimini sağlayacaktır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
4H modundaki sürüş mod seçimi düğmesinin döndürülmesiyle ya da bozuk zeminde yolculuk ederken düşük hızlarda daha düşük vites oranları ve daha yüksek tork sağlayan 4L modunu girerek torku dört tekerleğe birden dağıtabilirsiniz.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri