Sağlıklı bir miksiyonun oluşmasında otonom ve somatik sinirler rol oynarlar. – Somatik sinirler: • Çizgili adaleleri innerve ederler ve istemli kontrol altındadırlar. Hem otonom hem de somatik sinirlerin afferent (duyusal) ve efferent (motor) lifleri vardır.
Erişkin bir erkekte ortalama 300cc hacme sahip olan mesanede yaklaşık 150-200cc idrar toplandığı zaman duvarının gerilmesine bağlı olarak miksiyon (idrar yapma) hissi başlar. Gerektiği zaman yaklaşık 500cc hacme kadar genişleyebilmektedir. Dolduğunda, düz kaslarının kontraksiyonu ile idrarı dışarı atar.
Gece idrar kaçırma (enuresis nokturna) tek başına görülüyor ise, ciddi bir sorun değildir. Gece idrar kaçırmadan bahsedebilmek için çocuk en az 5 yaşında ya da daha büyük olmalıdır. Kendi kendine düzelebilen bir durumdur (Her yıl %20 düzelir).
Pudendal Sinir Fizyolojisi:
Ayrıca idrar yolunun dış kısmından ve mesaneden his uyarılarını alır ve uyarılar gönderir. Resim -3: Pudendal Sinir ve Levator Ani Siniri leğen kemiği taban kaslarını uyaran iki önemli sinirdir. Pudendal sinir uretra denilen idrar kanalını uyarmaktadır. Buradaki duyuları almaktadır.
Beyinde, beyin sapında ve sakrumda (kuyruk sokumunda) işemeyi kontrol eden merkezler bulunmaktadır. Bu merkezler sempatik ve parasempatik sinir sisteminden gelen uyarılarla mesaneyi kontrol ederler. Sempatik sinir sistemi yardımıyla idrar depolanır.
İlgili 34 soru bulundu
Durumsal senkop, nöronal aracı- lı senkobun belirli aktivitelerle ilişkili formları anlamına gelir (miksiyon/defekasyon/öksürük) (6). MS, daha çok sağlıklı erkeklerde sırt üstü yatma veya uyku sonrası olan geçici bilinç kaybı şeklinde tanımlan- mıştır (7,8).
Sempatik sinir sistemi
Örneğin sempatik sinirler kalbin çalışma hızını ve atardamarlardaki kan basıncını artırır. Sempatik sistem aynı zamanda organizmanın korku, öfke, dehşet, heyecan ve şiddetli ağrı gibi stres yaratan durumlarda tepki oluşturmasını sağlar.
Aciliyet hissi ile beraber veya hemen sonrası ortaya çıkan istemsiz idrar kaçırmadır.
Mesanenizdeki kapatıcı kaslar ile mesane çeperindeki kaslar birlikte uyumlu çalışmıyor. Bu durumda idrara çıkma sıklıkla kesintiye uğrar. Çoğu zaman, idrara çıkmaya başlamada da sorunlar görülür.
Çok sayıda sinir omurilikten ve beyinden organlara, cilde ve vücut kaslarına uzanır. Sinirler, beyin veya omurilik hasar gördüğünde; mesane kapatıcı kasları artık düzgün çalışamaz. Sinirler, beyin ve omurilik, örneğin başka hastalıklardan dolayı veya ameliyattan sonra zarar görebilir.
(Diospyros ebenum), tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Çok sert bir yapıda olup iyi cila tutar. İç odunu siyah, dış odunu külrengi olup, özgül ağırlığı 1,08 gr/cm3 olan değerli bir ağaçtır.
Mesane üretra (idrar yolu) ile dışarı açılır. Mesanenin tabanında “ters üçgen” şeklinde olan farklı bir kas yapısı vardı ki bu mesane boynuna doğru uzanır. Buna “trigon” denilmektedir. Üreterlerin trigonda detrüsör kası içerisinden oblik ilerleyişi idrar reflüsünü (idrarın üreterlere ve böbreklere geri kaçışı) önler.
-detrusör kasına inhibitör sinyaller göndererek kasılmasını engellemek, -istenen miksiyon zamanına kadar idrar depolanmasını sağlamak. Mesane sfinkter koordinasyonunu sağlar. Sağlıklı bir miksiyonun oluşmasında otonom ve somatik sinirler rol oynarlar.
Normalde idrarın depolanması için mesane kasının gevşemesi, eksternal sfinkterin kasılması gerekir. İdrar yapma sırasında ise mesane kasının kasılması ve eksternal sfinkterin gevşemesi gerekir. Bu sinirlerde hasar gelişirse bu mekanizmalar sağlıklı şekilde işlemez ve miksiyon (idrar yapma) problemleri ortaya çıkar.
Yan üst kısımlarına ureter ler açılıp idrarı mesaneye getirir.
İdrar retansiyonu veya glob: Hastaların aniden idrar yapamaması durumudur. Daha önceden prostat şikayetleri olan hastalar aniden idrar yapamazlar. Özellikle aşırı sıvı tüketimi, soğuk hava ve aşırı alkol alımı ve bazı ilaçlar bu duruma zemin hazırlar.
Tıbbi terminolojide sistit, kelime anlamıyla mesane enflamasyonu, yani mesane enfeksiyonudur. Sistit belitilerini ise idrarda yanma, sık sık idrara çıkma, çok idrar varmış gibi hissedip idrar yapamama, tam boşalamama hissi şeklinde tarif edebiliriz. Halk arasında sık sık idrara çıkma durumuna “sistit” deniyor.
Bu, zayıf mesane kaslarından veya üretradaki bir tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Mesane kas zayıflığı, örneğin diyabet gibi hastalıkların neden olduğu sinir hasarından kaynaklanabilir. Üretranın tıkanmasına veya daralmasına tümörler, idrar taşları veya iyi huylu prostat büyümesi neden olabilir.
İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.
Pollaküri: Az miktarda, sık idrar yapma olarak tanımlanan pollaküri görülebilir. Sıkışma tipi idrar kaçırma: Kişi, aniden idrar yapma ihtiyacı hissederek tuvalete gitmek isteyebilir veya bu esnada idrar kaçırabilir.
İşeme, idrarın idrar kesesinden üretra yoluyla vücudun dışına salınmasıdır. Üriner sistemin boşaltım şeklidir. Tıbben ürinasyon, miktürisyon veya idrar çıkması, halk dilinde ise çiş yapma adı altında da bilinmektedir.
İdrar, sidik veya çiş, insanda ve diğer pek çok hayvanda böbreklerde kanın filtrelenmesiyle oluşan sıvıdır. Böbreklerden üreter yoluyla idrar kesesine taşınan sıvı daha sonra üretra vasıtasıyla boşaltılır. İdrar oluşumu, vücutta mineral ve diğer maddelerin dengesinin sağlanmasında etkilidir.
Tükürük ve bağırsak salgıları ile bağırsak hareketlerini artırır .
Özetle, sempatik sistem "savaş veya kaç"tır. Parasempatik sistem ise "dinlen ve sindir"dir. Tehlikeli bir durumda sempatik sistem devreye girer, vücudu alarm haline sokar ve kendini korumaya aldırır. Bu, gerçek bir tehlike karşısında bizi hayatta tutan yegane durumdur.
Vagus Siniri Nedir? Sinir sisteminin bir parçası olan vagus siniri, etimolojik olarak Latincede gezgin anlamına gelmektedir. Asıl olarak beyin ve kalp arasındaki iletişimi sağlayan bu sinirin bağırsak, böbrek, safra kesesi, akciğer, karaciğer, pankreas, boyun, dil ve kulaklarla da bağlantısı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri