Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
BAL TUTAN PARMAĞINI YALAR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İmkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır. Paran Çoksa (Borcun Yoksa) Kefil Ol, İşin Yoksa Şahit Ol atasözünün anlamı demek?
”Bal tutan parmağını yalar.” atasözü günümüzde birine fayda sağlayacak bir işte etkisi olan birinin kendi çıkarı için de bu işten faydalanabileceği anlamına gelir.
Bal olan yerde sinek de olur. Bal tutan parmağını yalar.
İlgili 23 soru bulundu
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Bir bölgenin çok temiz olduğunu ve pırıl pırıl hale getirildiğini gösteren deyim bal dök yala deyimidir. Özellikle zeminin temizlenmesi üzerinden ele alınan ve kullanılan bir deyim olduğunu ifade etmek mümkün.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
“Bal tutan parmağını yalar” atasözünden anlamamız gereken; imkanları geniş bir işin başında bulunan kimsenin bu imkanlardan az da olsa yararlandığı gerçeğidir. Yani bir kişi, yaptığı iş gereği bir çok imkana sahip ise, büyük ihtimal bu imkanlardan işi dışında kendisi için de faydalanacaktır.
Atasözü [1] "Güzel sözler söylemekle güzel şeyler her zaman gerçekleşmez" anlamında bir söz.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
[1] Abanın kadri yağmurda bilinir atasözü "Daha önce kıymetsiz gibi görünen bir çok şeyin,kullanım zamanı gelince değerinin artması demektir. [2] Bir şeyin gerçek değeri, ancak ona çok gerekseme duyulduğu zaman iyi anlaşılır.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Ağzından bal damlamak deyimi çok tatlı, çok güzel ve insanın içine okşayan cümleler kurmak anlamına gelir. Bu durum aynı zamanda karşılıklı olarak da gerçekleştirilebilir. Karşı tarafı etkileyecek kadar güzel cümleler kurmak ağzından bal damlamak deyimi ile beraber kullanılır.
Ecel teri dökmek tehlikeli bir durum karşısında aşırı korkmak ve büyük bir sıkıntıya girmek olarak biliniyor. Korkunun şiddetini belirtmek için genellikle bu deyim tercih ediliyor. Ecel teri dökmek deyimi genellikle mecaz anlamı ile cümlelere şekil veriyor.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri