türkçesi "dinle neyden, zirâ o bir şeyler anlatmada" olan cümle; uzun seneler boyunca yetiştirmiş, mevlana yı şems-i tebrizi.
Bişnev (Farsça) Anlamı: Dinle Hazreti Mevlana'nın Mesnevi adlı eserinin ilk kelimesidir. Bişnev in ney çün hikâyet mîküned Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned Dinle, bu ney neler hikâyet eder, Ayrılıklardan nasıl şikâyet eder.
Dinle neyden, zîra o, bir şeyler anlatmada, ayrılıklardan şikâyet etmededir. Ney der ki: “Beni kamışlıktan kopardıklarından beri iniltim, kadın ve erkek herkesi ağlattı.” “Ayrılık, bağrımı parça parça eylesin tâ ki aşk derdini anlatabileyim.”
Dinle Neyden, dinlemeyi bilene, Mesnevi'nin gizemli hikayeleri üstündeki perdeleri aralıyor, tasavvufun inceliklerine dair yol haritaları sunuyor, yolun erkanı ve edebini anlatıyor.
Mevlânâ'nın “Mesnevî”sini Türkçeleştiren Nahifî'den dinleyelim devamını: Der kamışlıkdan kopardılar beni Nâlişim zâr eyledi merd ü zeni (Beni kamışlıktan kopardılar; feryatlarım erkek ve kadın herkesi ağlattı.)
İlgili 21 soru bulundu
Yani “Dinle!” Tesadüf mü dersin ismi “Suskun” olan bir şairin en kıymetli yapıtına “Dinle!” diye başlaması.
"Bişnev inney çün şikâyet mî küned/Ez cüdâyîhâ hikâyet mî küned." Yani; "Şu neyin nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun feryadı ayrılıkların destanı, hikâyesidir" diyerek başlar Mesnevi. "Hz. Mevlana 2 bin küsur beyitlik eserini neden bu beyitlerle başlatır?
Mesnevinin ilk kelimesi "Bişrev! " dir. Yani "Dinle!" Tesadüf mü dersin ismi "Suskun " olan şairin en kıymetli yapıtına " Dinle" diye başlaması.
Dilimize Farsça'dan geçmiş olan bu kelimenin anlamı şu şekildedir: "dilsiz ve "suskun, sessiz, sakit ve sakit". Hamuş kişiler; sakin, suskun ve sessiz kişilerdir. Hamuş da bu tarz daha sakin olan kişiler için kullanılan bir sıfat olarak karşımıza çıkar.
Hamuş; suskun, sessiz, çok az konuşan, sakin.bi anlamlara gelir.
Mesnevî sözlükte “ikişer ikişer” anlamına gelir. Edebiyat terimi olarak, aynı vezinde ve her bir beyti diğer beyitlerden müstakil olarak kendi arasında kafiyeli olan nazım şeklinin adıdır. Arap edebiyatında müzdevic veya urcûze adıyla anılan şiirler mesnevinin ilk biçimi olarak kabul edilmiştir.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) sohbetlerinden derlenen eseri.
Konya'da Mevlâna'nın türbesi haricinde ve kıble cihetindeki büyük kabristana verilen isimdir. Sessizler, susmuş olanlar, uykuda olanlar.
خاموش Arapça ve farsça anlamları
(ص) (اِ) ساکت. صامت.
Hamuş; suskun, sessiz, çok az konuşan, sakin.bi anlamlara gelir. Hamuş ve bişrev = Sus ve dinle!.. Ey benim yüreğimin içi! Ah aşkın gözyaşlarını akıtan can dost!
Muhammed Celâleddîn-i Rumi kısaca bilinen adıyla Mevlânâ ( 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış Fars, Sünni Müslüman şair, fâkih, âlim, ilahiyatçı ve Sufi mutasavvıf.Kendisinin etkisi yalnızca bir ulusla veya etnik kimlikle sınırlı kalmayarak pek çok farklı millete ulaştı; manevi mirası İranlılar, ...
Mevlana'ya verilen Rumi ismi Anadolu demektir. Mevlana'nın, Rumi diye tanınması, geçmiş yüzyıllarda Diyar-i Rum denilen Anadolu ülkesinin vilayeti olan Konya'da yaşaması, ömrünün büyük bir kısmının orada geçmesi ve türbesinin de orada olmasındandır.
Şekil Özellikleri Başta da belirttiğimiz gibi, mesnevî, kendi arasında kafiyeli beyitlerden oluşmuş bir nazım şeklidir (aa/bb/cc...). Beyit sayısı bakımından hiçbir kısıtlayıcı kurala bağlı değildir. İki ile on binlerce beyit arasında değişen bir genişliktedir.
Türk edebiyatına mesnevi İran edebiyatı sayesinde girmiş ve kalıcı bir hale gelmiştir. Türk edebiyatında mesnevi o kadar sevilmiştir ki Türk edebiyatında ki mesneviler de İran edebiyatındakiler kadar güzeldir.
Mesnevî‟nin kaynakları arasında başlıca Kur‟an-ı Kerim, Hz. Peygamber‟in hadisleri, İslâm tasavvuf geleneği, Yunan, Hint, Arap, Fars ve Türk hikâye gelenekleri bulunmaktadır. Mevlânâ‟nın kendisi hikâye ederken bu kaynakların bazılarını doğrudan dile getirmektedir.
Mevlânâ'nın ünlü tasavvufi mesnevisi 25.700 beyitten oluşmuştur. Mevlana eserine ayrı bir isim koymamıştır; eser, nazım türü olan mesnevi adı ile bilinir. Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır.
Mevlâna Mesnevi'yi Hüsameddin Çelebi'nin isteği üzerine yazmıştır. Kâtibi Hüsameddin Çelebi'nin söylediğine göre, Mevlâna, Mesnevi beyitlerini Meram'da gezerken, oturuken, yürürken, hatta semâ ederken söylermiş. Çelebi Hüsameddin de yazarmış. Mesnevi'nin dili Farsça'dır.
Mesnevî, aynı vezinde ve her beyti kendi arasında müstakılen kafiyeli olan nazım şekline verilen isimdir. Mesnevinin kökeni Arap şiirinin recez nevine dayanmaktadır. Arap edebiyatından İran edebiyatına, İran edebiyatından ise Türk edebiyatına geçmiştir.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri