İç Mimarların, mimari iç mekan düzenleme hizmetleri kapsamında imza yetkisi vardır.
BASIN AÇIKLAMASI: MİMAR VE MÜHENDİSLERİN YAPI RUHSATLARINDA İMZALARININ ARANMASI UYGULAMASI KALDIRILDI. 02.05.2018 tarih ve 30409 (mükerrer) Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğ ile, TS 8737 no.lu yeni Yapı Ruhsatı Formu Standardı yürürlüğe girmiştir.
Proje müellifi, yapıların projelerinin tasarımında görev almış mühendis ve mimarlardan oluşan kişilerdir. Mühendisin ve mimarların, tasarım yapabilmek için işyeri tescil belgelerinin ve serbest mühendislik belgelerinin olması gerekir.
Yıllardır farklı kurum ya da mimarlık ofislerinin bünyesinde çalışarak uzmanlaşan ancak yüksek maliyetlerden ötürü kendi işini kurma cesaretini gösteremeyenler, sanal ofisler aracılığıyla kendi markalarını yaratabiliyor.
Yeni mezun bir mimarın kendi bağımsız mimarlık ofisini açması mümkün olsa da, bu genellikle zorlayıcı olabilir ve bazı zorluklarla karşılaşabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu işler haricinde avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekâr, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilmektedir.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Yukarıda bahsettiğimiz işler haricinde avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilirler.
Mimarlar, hem özel sektörde hem de kamuda çeşitli alanlarda çalışabilirler. Mimarlık ofislerinde, inşaat şirketlerinde, belediyelerde ve havacılık şirketlerinde görev alabilirler. Yeni yöntemler geliştirmek, tasarım yapmak, projeyi kontrol etmek ve ihalelere katılmak, mimarın görevleri arasındadır.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun hükümleri doğrultusunda; her türlü mimarlık hizmetlerinden doğan kazançların vergiye tabi olduğu ve serbest meslek makbuzu ya da fatura kesme zorunluluktur.
Daha sonra mimari proje müellifi, 3194 sayılı İmar Kanunu, imar plan notları ve planlı alanlar tip imar yönetmeliği, yangın yönetmeliği, otopark yönetmeliği, sığınak yönetmeliği vb. yönetmelikler ışığında projesini çizebilir.
c) Projelerin ilgili idarece onaylanmasından sonra, yapı ruhsatının yapı denetim kuruluşu ile ilgili bölümünün, kuruluşu temsilen, ortakları veya kuruluşça yetkili kılınmış inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi veya mimar olan personeli tarafından imzalanmasını sağlar.
İşçi olmayan büro sahibi mimarların ise büyük çoğunluğu tek başına çalışan bir patron emekçi zaten. Bu iki kitle mimarlık yapanların çok ağırlıklı bir kesimini oluşturuyor. Buna da serbest mimarlık faaliyeti diyoruz.
İnşaat izni alırken yapı ruhsatı formuna; denetim firması, proje mimarı, inşaat-elektrik-tesisat için mühendisler, müteahhit, belediyede şef, daire başkanı gibi ayrı ayrı kişilerin imzası gerekiyordu. Artık sadece belediyenin bir imzası ile inşaata başlanabilecek.
İç mimarların böyle bir yetkisi yoktur. Fakat çeşitli belediyelerce bazı bölgelerde belli bir kata kadar imza atma yetkisi tanınmıştır. İmza yetkisi kavramı meslek odalarının baskısı ile anayasal hak olarak tanımlanmaktan ibarettir. Yurt dışında meslekler arasında bu tür imza hakkı sıkıntıları bulunmamaktadır.
avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır.
Mimar eserlerinin orijinallerini 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca, yaşamı boyunca ve ölümünden 70 yıl sonrasına kadar korunacağını bilerek hareket eder. g) (Değişik:RG-6/2/2010-27485) Mimar, eser sahibi mimarın oluru olmadan tadilat yapamaz, projesini kullanamaz, değişiklik ya da ilaveler yapamaz.
Bir mimarın maaşı, genellikle ortalama 17.000 TL ile 77.000 TL arasında değişebilir. Ancak, mimarların aldığı prim, ek ödeme ve diğer yan haklar, özellikle de büyük şehirlerde çalışan mimarlar için bu rakamlar daha da artabilir.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir.
Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Mezun Olunan Alanların Yıllara Göre İşsizlik Oranları (%)
Bu iki alanın ardından %18,3 ile “gazetecilik ve enformasyon”, %16,5 ile “iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri”, %15,9 ile “mimarlık ve inşaat” ve %15,8 ile “kişisel hizmetler” geldi.
1. Mimarların çalışma alanları
Konut projelerinden iş merkezlerine, fabrika, otogarlar, hava limanı, okul, özel ya da devlet kurumlarına, aklınıza gelebilecek her yapı türünün sıfırdan inşasını yaparlar. Mimarlar hem tasarım hem de uygulama alanlarında etkindirler.
Mimarlık bölümünden mezun olan öğrenciler için pek çok farklı iş olanakları bulunmaktadır. Özellikle inşaat şirketlerinde, mimarlık ofislerinde, mimari danışmanlık firmalarında ve yapı denetim firmalarında mimarlar için istihdam olanakları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri