Mimar Sinan'ın kafatası Antropoloji Müzesi'nde muhafaza edilecektir.”
Bugünkü adıyla Türk Tarih Kurumu olan Türk Tarihi Tetkiki Kurumu adına Hasan Cemil Çambel, Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan ve Şevket Aziz Kansu Mimar Sinan'ın mezarını açarak kafatasını çıkarmıştı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında dünyadaki ırkçılık akımı Türkiye'ye de tesir etmiş, kafatasları incelenmişti. Büyük mimarımızın etnik kökeninin tartışılması üzerine 1 Ağustos 1935'te Mimar Sinan'ın mezarı açılarak kafatası çıkarılmıştı. 5 Ağustos 1935 tarihli Akşam gazetesinde çıkan haber şöyledir.
Tarihin en büyük dahilerinden Mimar Sinan'ın kafatası 87 yıldır kayıp. Böylesine önemli bir değer, mezarında başsız bir şekilde yatıyor. 1930'lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan'ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı.
Kafatası, omurgalılarda başı oluşturan kemik bir yapıdır. Yüzün yapılarını destekler ve beyin için koruyucu bir boşluk sağlar. Kafatası iki bölümden oluşur: kranyum ve mandibula. İnsanlarda bu iki kısım, nörokranyum ve en büyük kemiği olarak mandibulayı içeren viscerocranium'dur (yüz iskeleti).
İlgili 27 soru bulundu
Başınız ortalama olarak 5,4 kg kadar olabilir. Omurganızın üstünde dengelenmiştir ve öne doğru eğildiği her kötü duruş başın ağırlığını artırır. Başınız biraz öne eğildiğinde ağırlığı 5,5 kilodan 14 kiloya, biraz daha öne eğildiğinde 20 kiloya kadar çıkabilir.
Bu tip kafatasları dolikosefal olarak adlandırılır ve tipik Avustralya yerlileri Aborjinler ve Güney Afrika yerlileri bu sınıfa girer. Endeks 75 ile 80 arasında ise kafatası neredeyse ovaldir (yuvarlak).
Yazısındaki ayrıntılar şu cümlelerle devam ediyor: “Türk Tarih Kurumu nâmına 1936 yaz mevsiminde, bana, Atatürk'ümüz Sinan'ın mezarını açtırmıştı. Emri ifa ettim… parçaları, idare heyeti huzurunda dostum Şevket Aziz Kansu'ya vermiştim[9] ”.
Mimar Sinan Türbesi, İstanbul Müftülüğü'nün sütunlu kapısından çıkınca hemen solda, iki caddenin kesiştiği noktada Fetva Yokuşu başında sağda, Süleymaniye Camii'nin Haliç duvarının önünde, beyaz taşlı sade bir türbedir.
Bu suları da İstanbul'a değişik yerlere çeşmeler yaparak götürür. Dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman bu hizmeti için Süleyman'a getirilen suyu evine de bağlamasını söyler. Kanuni ölür yerine Selim geçer. Selim, Mimar Sinan'ın evinde su olduğunu öğrenince Divan'ı toplar yaşlı Mimar Sinan'ı susuzluğa mahkum eder.
Ancak Fatih'in cami için gönderdiği büyük sütunlardan birini uzun olduğu için kestirir. Fatih buna çok kızar. Mimar, “Burası DEPREM bölgesidir, bu sütunu taşımaz” deyince Fatih'in kızgınlığı öfkeye dönüşür. Ve bu öfkeyle Atik Sinan'ın ellerini bileklerinden kestirir.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde yeniçeri olan Mimar Sinan, Moldovya (Kara Buğdan) seferinde Prut nehri üzerine 13 günde kurduğu köprü ile Kanuni Sultan Süleyman'ın takdirini kazandı ve başmimarlığa yükseldi.
Mimar Sinan'ın da iki lakabı vardı. Bunlardan birisi 'El-Fakir-ül-Hakir' dir, yani insanların manevi olarak en fakiri ve hakiri anlamına gelmektedir. Bir diğer lakabı ise 'Mur-i Natüvan'dır.
Mimar Sinan'ın Eseleri
81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 375 eser inşa etmiştir. Edirne'de yaptığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.
Ünlü mimarın Mihrimah Sultan'a karşı içten içe hayranlık ve büyük bir aşk beslediği kimse tarafından bilinmemektedir. Mimar Sinan evli olduğu için, Mihrimah Sultan Rüstem Paşa ile evlendirilir.
Kentin sembol eseri Selimiye Camisi'nin mimarı Sinan'ın anısının yaşatılması amacıyla Vali Ekrem Canalp'in talimatıyla Edirne Çevre Koruma Vakfınca Mimar Koca Sinan heykeli yaptırıldı. Heykel, Sinan'ın Edirne'deki bir diğer eseri olan Saraçlar Caddesi'ndeki Semiz Ali Paşa Çarşısı'nın orta kapı girişine yerleştirildi.
Şehzade Camii ve Süleymaniye Camii'ne atfedilen bu şehir efsanesine konu “Mimar Sinan'dan mektup” bulunmamıştır. Aslı astarı olmayan mektup hikâyesinin uydurulduğu, mektubun kaynağı tarafından kabul edilmektedir.
Rivayete göre Koca Sinan derin bir tutkuyla âşık olduğu Mihrimah Sultan'a kavuşamamıştır ama ona olan aşkını olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.
Bu muazzam işler için emri altında, şu ünlü mimarların çalıştığı bilinmektedir: Meh met Ağa, Davut A^a, Dalgıç Ahmet Çavuş, İsa. Yusuf, Süleyman, Ramazan, Husam, Mustafa, Hayreddin, Muslihiddin, Hüseyin Aga, İbra him, Hasan Ağa, Kara Şaban Ağa v.b^.
Deformasyonel Brakisefali (Düz Kafa) kafanın arkasının tamamının düz (merkezi düzlük) ve aşırı geniş olmasıdır. Alın genellikle şişik ya da iki yöndende ileri doğru çıkık ve kafanın yüksekliği aşırı derecede yukarı doğrudur.
Günümüzde bazı sistemlerde 200 kadar ırk tespit edilmiştir. Ancak ırklar arasında kesin bir sınır olmadığı için ayrım yapmak güçtür. Bunun nedeni de zamanla ırkların birbirleriyle olan iletişimleri ve ilişkileridir. çalışmalarda yararlanılan en önemli kriterdir.
Annenin amniyotik kesesi yeterince sıvı içermediğinde, rahimde de daha az baskılama olur. Ek olarak, rahimde ikizler gibi birden fazla bebek varsa, bu durum rahimde 'kalabalık' oluşmasına neden olur. Bu doğum öncesi ortam bebeğin kafatasına aşırı baskı uygulayabilir ve brakisefalik kafa şekline neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri