Değişiklikle, 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılması sağlanacak.
(3) (Değişik:RG-25/3/2021-31434) Otopark sayısı, açık tesislerde parsel alanı üzerinden, meskenlerde bağımsız bölüm brüt alanı üzerinden, diğer yapılarda ise emsal hesabına konu alan üzerinden belirlenir. (4) Hesaplama sonunda bulunan sayının kesirli olması halinde bir üst değer esas alınır.
Dükkanlarda her 40 metrekare için 1 otopark
Dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 olacak şekilde revize edildi.
Binek Araçlar İçin Otopark Ölçüleri
Bu yönetmeliğe göre her bir araç için manevra alanı dahil minimum otopark metrajı 20 metrekaredir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre ise; binek araçlar için park yeri uzunluğu 5 metreden, genişliği ise 2.5 metreden kısa olamaz.
d) Bütün cepheleri tamamen gömülü olmak ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla; otopark alanları ve 22 nci maddede belirtilen tamamen gömülü ortak alanlar, bu hesaba dâhil edilmeksizin emsal haricidir.”
İlgili 16 soru bulundu
22 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (h) bendinde ise 5 inci maddenin 8 inci fıkrasında belirtilen esaslar dâhilinde; otopark alanlarının katlar alanına dâhil edilmeyeceği açıklanmıştır.
Örneğin 1000 m2 yüzölçümlü parselin TAKS oranı 0,30 ise yapılacak yapı en fazla 300 (1000×0,30) m2 alanı kapsayabilir. KAKS/TAKS oranı binanın kat adedini verir. Ya da bunu tersinden söylersek TAKS oranını binanın kat adeti ile çarparsak KAKS oranını buluruz. Yani KAKS= Kat Adedi x TAKS.
Otopark bedelleri kamu bankalarından herhangi birinde açılacak otopark hesabına yatırılır. Bu hesapta toplanan meblağa yasaların öngördüğü faiz oranı uygulanır. 3030 sayılı Kanun kapsamında kalan belediyelerde, büyük şehir belediyesince ilçe belediyeleri adına otopark hesabı açtırılır.
8) Otoparkların tefrişinde manevra alanı hariç, binek otoları için en az 2,40x4,90 metre, kamyonet ve panelvan için 3,00x6,00 metre, kamyon ve otobüsler için en az 4,00x12,00 metre ölçüsü esas alınır.
Brüt metrekare hesabında kullanımda olmayan alanlarında toplam alana eklendiğini vurgulayan Atalay, “Brüt alanda; alınan alanın dıştan dışa ölçüsü, asansör ve merdiven boşlukları, kömürlük, garaj, koridorlar, bina girişi, kapalı otopark, sosyal tesisler hepsi hesaplamaya dahil ediliyor.
Ancak, projede yapıdan arta kalan arsa boşluğu "bahçe" olarak öngörülüyorsa, otapark yapılması için tüm kat maliklerinin rızası yani(oybirliği) aranıyor. Bu konuda ikinci koşul ise yapılacak "Yenilik ve eklemenin" yani otoparkın maliklerden herhangi birini "sürekli rahatsız edici bir nitelikte" olmaması.
yapılan değişiklikler ile ilçe belediyelerine de bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapma, işletme ve bunlara ruhsat düzenleme yetkisi verildiği, Belediyeniz sınırları içerisinde açılmak istenen otopark faaliyeti ile ilgili işyeri açma ve çalışma ruhsat müracaatlarının, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun “Otoparklar” ...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının otopark yönetmeliğinde yaptığı değişiklik resmi gazete yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre, otopark yeri için 1000 metre kuralı izdüşümü olarak 1500 metreye, yürüme mesafesi olarak ise 2000 metreye çıkarıldı, bölge otoparkı bedeli ödemesi 18 aydan 36 aya kadar uzatıldı.
b) Çekme Mesafesine Otopark Yapılır Mı? Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre ön bahçe mesafesi 7.00 metreye çıkarılmak kaydıyla, bina cephesinden itibaren 2.00 metre dışında kalan kısım ön bahçede açık otopark yapılabilir.
Binaya ait otoparkların ne şekilde kullanılacağı da yönetim planında belirlenebilmektedir. Binada, daire sayısı ile eşit sayıda otopark alanı bulunuyorsa ve hangi alanı hangi sakinin kullanacağı özel olarak belirlendiyse her sakin, yönetim planı ile kendisine tahsis edilen otopark alanını kullanmak zorundadır.
Otopark rampa genişliği 2,75 metreden az olamaz. Rampalar dönüş kısımlarında asgari 2.75 metre iç yarıçapında düzenlenir. Umumi otoparklarda yapılacak 90 derecelik dönüş verilen yollarda, küçük araçlar için gidiş ve dönüş yolu genişlikleri toplamı 6,50 metreden az olamaz.
Bir yaya yarım metrekare alan kaplarken, bir otomobil yaklaşık 12 metrekare yer kaplıyor. 50 kişiyi taşıyan otobüs için sadece 30 metrekare yer gerekirken, aynı 50 kişiyi otomobille taşımak istersek 460 metrekare alana ihtiyacımız var. (Normalde bir otobüs gün içinde 1000-1250 yolcu taşır).
OTOPARK ALANLARINDA EPOKSİ ZEMİN PERFORMANSI NASILDIR
Yoğun trafiğe maruz kalan zeminlerde Portakal desen epoksi zemin kaplama en uygun zemin kaplama çeşididir. Bu performansı etkileyen en büyük unsurların başında tabiki alt beton kalitesi geliyor. Uygulama yapılacak zemin en az C25 beton olmalıdır.
Araç park yeri çizgilerinin uzunluğu en az 450cm ve en fazla 500 cm aralığında, genişliği ise en az 230cm ve en fazla 250 cm aralığında olmalıdır.
7) Yapı yüksekliği hakkında;
Yapı yüksekliğinin tanımı, Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (tttt) bendinde; “Bodrum katlar, asma katlar ve çatı arası piyesler dâhil olmak üzere, yapının inşa edilen bütün katlarının toplam yüksekliğini ifade eder.” ifadesi ile yapılmıştır.
ticaretin yapılabildiği konut alanlarında, binanın ihtiyacı olan otoparkını parsel veya bina bünyesinde karşılamak, otopark dışında hiçbir kullanım getirmemek, bahçe mesafelerini korumak şartıyla bağımsız bölüm olarak bodrum katlarında ve girişi zemin kattan da olabilen ticari amaçlı otoparklar yapılabilir.
Otoparklar katlı otopark, açık alan, kapalı alan ve mekanik otoparklar olarak ayrılırlar.
Tüm katlar alanı toplamının, net parsel alanına bölünmesi ile elde edilir. Örneğin 1.200 m2 emsal inşaat alanınız varsa 1.000 m2 net parselde KAKS değeriniz, 1200/1000=1,20 olarak bulunur.
Yani diyor ki balkonları, kat bahçelerini, yangın koridorunu, bina hollerini, sahanlıklar, merdivenler emsale dahil değildir ve bu alanlar maksimum (3042,9*0,20) m² kadar olabilir.
7- " %30 hesabı dahilinde emsal harici olan alanlar" başlıklı 22.c.23 maddesinde "Mimari projesinde belirlenen kullanım alanları katlar alanına dâhil edilmez." hükmünde yer alan "Mimari projesinde belirlenen kullanım alanları" ifadesi ortak alan olan ya da olmayan / bağımsız bölüm içinde ya da dışında tüm alanları ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri