Kontrast; Tasarıda kullanılan elemanların bütününde oluşturulan farklılıktır. bunlar renk, oran, ölçek, şekil, doku vb. tasarı elemanları ile elde edilebilir.
Yönleri birbirini kesen ve dik durumda olan çizgi ve biçimler zıt ve aykırı sayılır. Birbirine yakın uygunluk ve paralelde olanlar ise uygun durumda kabul edilir.
Tasarımınızın tüm öğelerinin birbirine uyması anlamındadır. Aynı temaya, estetik stile veya ruh haline uyabilirler. Önemli olan, her bir ayrı parçanın, başka hiçbir şeyle aynı olmasa bile, bir şekilde birbirine ait gibi görünmesidir.
Mimarlıkta tekrar, dönemsel olarak farklı anlayışlar içerisinde ele alınmıştır. Tekrar, düzenin bir belirtisi, işlevsellik açısından kolaylık, yapıda monotonluk veya tam tersi olan dinamiklik, farklılığın tekrarı, sonsuzluk gibi yaklaşımlarla düşünsel ve görsel olarak ifade bulmuştur.
Bir cismin kesildiği varsayılarak, görünmeyen iç kısımlarının görünür olarak ifade edildiği görünüşlere “Kesit” denir. Cismin görünmeyen bu detaylarının görünür hale getirilerek anlaşılır olması ve ölçülendirilebilmesi için kesit alma işlemi yapılır. Gösterilen cismi hayali olarak kesip ayırdığı varsayılan düzlemdir.
İlgili 33 soru bulundu
Hiyerarşi bir diğer adıyla koram, iki karşıt ucu uygun kademeler aracılığıyla birbirine bağlayan bir temel tasarım ilkesidir. Koram, bir tasarımda ya da sanat eserinde tasarım elemanlarının önem derecelerine göre sıralanmasıyla oluşmaktadır.
Kontrast, tasarımdaki farklı elemanların farklılıklarının vurgulanmasını sağlayan ve/veya bu elemanlarının aralarında denge oluşturan kombinasyonlardır. Bir tasarım prensibi olarak denge, tasarımı oluşturan parçaların tanımlı ve estetik bir biçimde yerleştirilmesidir.
Proposiyon,soyut olarak iki büyüklük arasındaki sayısal bağıntı ya da bütünle onu oluşturan parçalar arasındaki oransal ilişkiler anlamına gelmektedir. Proporsiyon, mimarlık teorisinin merkezi bir ilkesidir. Bu birbirlerine ve bütün bir yapıyı oluşturan çeşitli nesneler ve mekanların ilişkilerinin görsel etkisidir.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Ritim Nedir? Görsel sanatlarda ritim; bir kompozisyonda farklı ögelerin sıra ile ve belli aralıklarla birbirini izlemesidir. Görsel tasarımda ritmin ne olduğunu daha kavramak için parçadan bütüne doğru mantığı ile ilerlemek yararlı olacaktır. Ritim görsel elemanların tekrarıdır.
Biçim (Form) çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu olan, hacmi ve kütleyi tanımlayarak objeleri üç boyutlu incelememizi sağlayan ve şekilleri birbirlerine göre yerleşimleri ile ele alan bir terimdir.
Varyasyon; eTicaret sitelerinde, ürünlerin kendi içerisinde renk, boyut, çap, numara vb. değişiklikler göstermesi durumudur.
2B çizim, üretim ve mühendislik gereksinimleri için nesnelerin doğru gösterimlerinin oluşturulmasıdır. Bu gösterimler, ait oldukları kavram ve/veya ürünlerin üretilmesi için gerekli tüm bilgileri ve tanımlamaları içerirler. Bilgisayar destekli tasarım ve çizim iki (2B) veya üç (3B) boyutlu yapılabilir.
Ton, altı ana rengin birbirleriyle karışması sonucu ortaya çıkan yeni renklerdir.
Genel olarak tipografi, harf, sayı ve semboller kullanılarak ortaya çıkarılan bir yazı sanatıdır denilebilir. Eski Yunancada “typos” (form) ve “graphia” (yazmak) kelimelerinin kombinesi sonucu “Typhography” adını almıştır.
İki ya da üç boyutlu cisimler arasında ortak veya yaklaşık benzerliklerin bulunmasına uygunluk denir. Uygunluk biçim, ölçü, renk, değer, doku vb. yönlerden oluşur. Bunların biri ya da birkaçı bir arada olabilir.
Biçim İlkesi
Bu ilkeye göre resim ve anlatımın birlikte bulunduğu ortamlarda; resim ve yazının birlikte bulunduğu ortamlara göre öğrenme daha iyi gerçekleşir.
Tasarımda görsel hiyerarşi, görsel ögelerin önem sırasına göre derecelendirilmesidir. Görsel hiyerarşi ilkelerini şu şekilde sıralayabiliriz: Boyutlandırma, hizalama, tekrarlama, renk ve konumlama.
Kontrast, monitörün sağladığı görüntü içinde yer alan en parlak alan ile en karanlık bölüm arasındaki farktır. Ekrandaki siyah ile beyaz renk arasında yer alan kontrast aralığı genişledikçe bu iki renk arasında yer alan ton seviyesi de artar.
Kontrast günümüzde bilgisayar monitörleri ve televizyonlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Buradaki tanımı ise; ekran içerisinde yer alan renklerin birbirlerine karşı zıtlık durumlarının belirlenmesi için geliştirilen ayarlanma durumudur. Kontrast renkler birbirlerini tamamlayıcı renkler olarak bilinmektedir.
Kontrast maddeler acil serviste PO, PR, IV olarak kullanılmaktadır. Kullanım yolu endikasyona göre değişmektedir. Sıklıkla abdominopelvik işlemler sırasında kontrast opasifikasyonunu arttırmak ve barsak distansiyonu sağlamak amacıyla kullanılır.
Hiyerarşi, kademelenme ile yapılan düzenleme biçimidir. Merkezsel, Eksensel ve Çevresel Hiyerarşi olmak üzere üç tür hiyerarşi vardır.
Form. Görsel tasarımda form, tasarımcının bir kompozisyonun bütününde elemanları düzenleme şekli olarak tanımlanır. Herhangi bir üç boyutlu nesne olarak da tarif edilebilir. Form yükseklik, genişlik ve derinlik ile ölçülebilir.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri