MİNİ Mini küresel vana, bir boru tesisatında kapatma uygulaması için kullanılan çeyrek dönüşlü tip küresel vanadır. 16 - 17 Dişli bir vanadır. Mini tip vanalar, daha büyük vanaların gerekli olmadığı küçük, sınırlı alanlarda kullanım için idealdir.
Mini vana, sıvı veya gaz akışını kontrol etmek için kullanılan küçük boyutlu bir vanadır. Çeşitli sektörlerde ve uygulamalarda kullanılan bu vanalar, farklı amaçlar için ideal bir çözümdür.
Vanaların Kullanım Alanları Vana, su ve benzeri sıvıların boru içerisinde akışını durdurmak, akış yönünü değiştirmek veya serbest bırakmak için iki boru arasında hareket eden kapak veya alet olarak tanımlanabilir.
Sürgülü vanalar nerede kullanılır? Sürgülü vanalar genellikle minimum basınç kaybı ve tam geçiş alanı gerektiğinde kullanılır. Sürgülü vana tamamen açık olduğunda, tam geçiş alanı sunar ve dolayısıyla basınç kaybı çok düşüktür. Bu tasarım sayesinde boru içi temizleme ekipmanları kullanılmasına izin verir.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Küresel vananın hangi yöne doğru açıldığını, hangi yönün doğru olduğunu merak ediyorsanız küresel vanalar saat yönüne doğru döndüklerinde açılırlar.
Kelebek vana; sıvı , gaz veya partiküllü, viskoz akışkanları kontrol amaçlı kullanılan basit, kompakt yapılı, az yer kaplayan, %100 sızdırmazlık sağlayan, akışkanların kontrolünde daha ekonomik çözümler üretmek için geliştirilmiş bir vana çeşididir.
Teleskobik Vanalar, çökeltme tanklarının çamur alma yapılarında debiyi kontrol etmek amacıyla kullanılırlar. Hidrolik seviye farkı prensibine göre çalışan Teleskobik Vanalarda, istenilen debi ayarı volanla kontrol edilen teleskobik boru sayesinde yapılır.
Gate vanalar genellikle tamamen açık veya tamamen kapalı konumlarda kullanılan kesme vanalarıdır. Akış kontrolü amacıyla kullanılmazlar. Gate vanalar tamamen açık olduğunda minimum basınç düşüşünü sağlar, tamamen kapalı olduğu konumda ise tam sızdırmazlık sağlar.
Elastomer Sitli Sürgülü vanalar, akışkan geçişini, iki sızdırmazlık halkası arasında, geçiş yönüne dik olarak kayan bir diskle (sürgü ile) kapatıp açarak görevlerini yerine getirirler. Vana düz bir yüzey, disk veya sürgü ile kapanır ve akışı keser. Sürgü tek parça olabileceği gibi, çok parçalı da olabilir.
Mini küresel vana, bir boru tesisatında kapatma uygulaması için kullanılan çeyrek dönüşlü tip küresel vanadır.
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Dizel motorlu yangın pompalarında ve elektrik motorlu yüksek (12 bar ve üzeri) basınçlı yangın pompalarında fazla basıncın sistem ekipmanlarına zarar vermesini engellemek maksadıyla relief (Basınç rahatlatma) vana kullanılır.
Sürgülü Vanalar; Sürgü adı verilen klapenin düşey düzlemde sonsuz vidalı mil sayesinde hareket etmesi ile akışkana yol verip, akışı durduran vanadır. Tam açık veya tam kapalı olarak çalışmaları sürgülü vana kullanımı tercih edilir.
Termostatik Vana Ne İşe Yarar? Termostatik vana, su akışını sıcaklık değişimlerine göre ayarlayarak, oda sıcaklığını kontrol eder. Bu sayede evlerdeki konfor seviyesi artar, ev halkı günün her saati rahat edebilir. Bununla birlikte oda sıcaklığının kontrol edilmesi enerji tasarrufu da sağlar ve ev bütçesini dengeler.
Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
Plug vana, küresel vananın performans sağlayamadığı uygulamalarda çözüm olarak kullanılmaktadır. Plug vanaların çeyrek dönüşlü çalışma prensibi vardır. Plug vanalar, küresel vanalar ile benzerlik göstermektedir. Aralarındaki en önemli fark, plug vanalarda açma-kapama mekanizmasının konik yapıdaki bir plug olmasıdır.
İğne vanalar; bazen plunger vana olarak da adlandırılıyor; mühendislerin basıncı ve debiyi hassas bir şekilde kontrol edip yönetebilmesini sağlamaktadır. İğne vanalar debi veya basınç düzenlemesinin gerekli olduğu birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır.
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Yüzen anlamındadır. Yüzen Küre , sızdırmazlık elamanları/yataklar arasında (PTFE ) kalarak basınca göre pozisyon almaktadır. Özellikle düşük basınçlarda sızdırmazlığı garanti altına almaktadır. PTFE'nin dayanım sınırından dolayı , Floating vanalar DN200 çapa kadar üretilir.
Damper Vanalar genellikle kelebek veya Bıçak sürgülü vana tasarımı gibi çalışan ve özellikle çok yüksek sıcaklık ve çok düşük basınçta (max 500 mbar) çalışmak üzere tasarlanmış vanalardır. Damper valfleri, hava-gaz-toz gibi akiskanlarin akış kontrolü ve yönlendirme uygulamaları için kullanılır.
Flanşlı kelebek vanalar da, flanşsızlarda olduğu gibi kapama elemanının gövde içerisinde 90º döndürülmesi ile akışkanı durduran veya akışkana yol veren vanalardır. Bu vanalarda flanşlar üretim sırasında gövdede olacak şekilde dizayn edilerek üretilmektedir.
Redüktörlü Küresel vana; akışı durdurmak veya başlatmak için küresel şekilli bir disk kullanan çeyrek turlu bir dönme hareketi yapan valfidir. Valfin ortasında bir açıklığı olan bir kürenin açılması yoluyla çeşitli tipteki sıvıların akışını yönlendiren ve modüle eden mekanik bir cihaz olarak tanımlanır.
Küresel vana, yuvarlak bir disk sayesinde akışkanın yönlendirilmesini sağlayan endüstriyel bir çözümdür. Bu vana türü, genellikle yüksek basınç ve sıcaklık uygulamalarında etkin şekilde kullanılır. Petrol, gaz, kimyasal maddeler ve endüstriyel sıvılar gibi çeşitli akışkanların yönetiminde kritik bir rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri