ÇOĞALTAN (Çarpan) ➢Otonom harcamalardaki bir birim artışın denge gelir düzeyinde yol açtığı artışa çoğaltan ya da çarpan denir.
Çarpan/çoğaltan katsayısı k= yada 1-c=s olduğundan k= formülüyle hesaplanır. Çarpan/çoğaltan katsayısının büyüklüğü marjinal tüketim eğilimi (c) tarafından belirlenir. Aralarında doğru yönlü ilişki vardır. Marjinal tüketim eğilimi ne kadar yüksekse çarpan/çoğaltan katsayısının değeri de o derece yüksek olur.
Otonom harcamalarındaki bir birimlik artışın kendisinden daha büyük milli gelir artışına yol açmasına çarpan (çoğaltan) mekanizması denir.
Çarpan mekanizması en temel düzeyde, harcamalarda meydana gelen bir birimlik değişimin milli gelirde oluşturduğu etkiyi gösteren katsayı olarak ifade edilebilir.
Keynesyen model, fiyatların katı olduğu varsayımı altında, toplam harcamaların milli geliri (reel GSYH) nasıl belirleyeceğini açıklar. Bu unsurlardan herhangi birinin ya da birilerinin artması Toplam Planlanan Harcamayı (AE) artırır.
İlgili 34 soru bulundu
ÇOĞALTAN (Çarpan)
➢Otonom harcamalardaki bir birim artış, denge gelir ve üretim düzeyini bir birimden fazla artırır. Bu artışın ne kadar olacağı ise marjinal tüketim eğilimine bağlıdır. ➢Otonom harcamalardaki bir birim artışın denge gelir düzeyinde yol açtığı artışa çoğaltan ya da çarpan denir.
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
Nüfus yoğunluğu yüksek çevre ile oluşan etki psikolojik gerilim olarak kendini gösterir. Ruh sağlığını olumsuz olarak etkiler, karmaşık görevlerde düşük performansa yol açar, psikolojik ve fizyolojik stresi artırır.
Bir ülke ekonomisinde yapılması planlanan yeni yatırım harcamalarını, tüketim harcamalarında meydana gelen artış/azalış şeklindeki değişmelere bağlayan mekanizmaya hızlandıran denir.
Çarpan etkisi, sermayenin enjeksiyonu veya çekilmesinden kaynaklanan nihai gelirdeki orantılı artış veya azalma miktarını ifade eden ekonomik bir terimdir. Çarpan etkisi, yatırım veya harcama gibi ekonomik bir etkinliğin bir şeyin total ekonomik çıktısı üzerindeki etkisini ölçer.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
(Paradox of thrift) Milli gelir düzeyindeki değişimlerin yatırım kararlarını etkilediği bir ekonomide bireylerin aynı gelir düzeylerinde daha fazla tasarruf etmek istemeleri tam aksi yönde sonuç verir ve toplam tasarrufların azalmasına yol açar.
Basit bir ekonomideki toplam harcamalar, tüketim, yatırım ve kamu harcamalarından oluşmaktadır. Tüketim harcamaları kullanılabilir gelire bağlıdır. Kullanılabilir gelir arttıkça tüketim harcamaları artar. Vergi şimdilik analiz dışında tutulduğu için Kullanılabilir (Harcanabilir) Gelir = Kişisel Gelir (Y) olmaktadır.
➢Eşitlikteki m katsayısı marjinal ithalat eğilimi olup gelirdeki bir birimlik artışın ne kadarının ithalata gittiğini gösterir.
Marjinal tüketim eğilimi (c= ∆* ∆** ); Gelirde meydana gelen bir birimlik artışın ne kadarının tüketim harcamalarına gittiğini gösterir.
Vergilerin ülkelerin gelirinde katlamalı şekilde değişikliğe sebep olmasına ise 'vergi çarpanı' ismi verilir. Vergi çarpanı kısa süreler içerisinde değişkenlik gösterebilme özelliğine sahiptir.
Marksist kapitalist modelde büyümeyi belirlemeyen unsur kapital (sermaye) birikimidir. Sermaye birikimi artık değerin kapitale dönüĢümüdür. Yani artık değer elde etmek için kullanılan sermayenin büyümesi, artık değerin büyümesi ile birikimli olarak büyümektedir.
Hızlandıran etkisi, tüketim seviyesindeki değişikliğin uyarılmış yatırımlar üzerinde yarattığı etkiyi; çarpan etkisi ise otonom yatırımların tüketim harcamaları üzerindeki etkisini açıklamaktadır.
Resesyon ya da durgunluk, ekonomik faaliyetlerde genel bir düşüş olduğunda ortaya çıkan bir iş döngüsü daralmasıdır. Durgunluklar genellikle harcamalarda yaygın bir düşüş (olumsuz bir talep şoku) olduğunda ortaya çıkar.
Kamu harcamalarındaki artış sonucu, para piyasasında yaşanan para talep artışıyla ortaya çıkan faizlerdeki artışın özel sektör yatırımlarını gerileterek maliye politikasının etkisini azaltmasına dışlama (engelleme, crowding out) etkisi denir.
devletin ve özel sektörün yatırım yapacakları alanları paylaşmaları. mesela türkiye de 80 den sonra özel sektör; kar marjı yüksek olan, inşaat, nihai tüketim malları üretimi... vs gibi alanlara yönelirken, devlet; enerji, ulaşım gibi büyük miktarlarda sermaye isteyen yatırımlara yönelmiştir.
İşte, artan kamu yatırımları nedeniyle özel sektörün bir kısım yatırımlarından vazgeçmesine, kamunun, özel sektörü dışlaması adı verilmektedir.
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Smith'in teorisi genellikle kabul edildiği gibi üç temel ilkeye dayanır. 1)Doğal düzenin yararlı işleyişi yani görünmez el kavramı. 2)Doğal özgürlük ▪ 3)Devletin yetersizliği ilkesi'dir.
Adam Smith klasik politik ekonominin kurucusu olarak kabul edilmektedir. “Ulusların Zenginliğinin Do- ğası ve Sebepleri Üzerine Bir İnceleme” adlı eseri politik ekonominin baş yapıtlarındandır. Adam Smith aynı zamanda bir ahlak filozofudur. Klasik liberal düşünürlerin en önemlilerinden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri