Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gumushukukburosu.com

Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir?

Miras bırakanın sağ iken yapılan paylaştırma işleminin hukuka aykırı olduğunu düşünen mirasçılar; somut durum özelinde muvazaa sebebiyle iptal, denkleştirme (iade), tenkis vs. davaları açabilir. Söz konusu hukuki yollara başvurulması için miras bırakanın ölümü ön şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Paylaşılan mirasa itiraz edilebilir mi?

Bu suretle paylaşımın saklı paylarını ihlal ettiği ölçüde iptalini talep edebilirler. Paylaşılan mirasa itiraz süresi mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinden itibaren 10 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Baba ölmeden mirasını istediği Evladina verebilir mi?

BABA MALINI İSTEDİĞİ EVLADINA VEREBİLİR Mİ? Kişiler edinmiş oldukları malvarlığını dilediği gibi kullanabilir veya devredebilir. Buna engel herhangi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla anne/baba sağ iken saklı paylı mirasçıların saklı payını ihlal etmemek şartıyla malını istediği evladına devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgurgungor.av.tr

Miras mal kaçirma nasıl ispatlanır?

Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Anne Baba Sağ İken Miras Paylaşımı

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Babanın oğluna verdiği tapu bozulur mu?

Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kocakhukuk.com

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?

Kardeşlerden Biri Mal Paylaşımına İtiraz Ederse Ne Olur? Günümüzde mal paylaşımı genellikle kardeşler arasında yapılır. Kardeşler arasında yapılan paylaşımda uyuşmazlık yaşanması halinde, kardeşlerden biri mahkeme yoluna başvurabilir. Bu durumda mirasa konu olan taşınır ya da taşınmazın satılmasına karar verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Dinimize göre anne baba malını istediği evladına verebilir mi?

Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Islama göre baba malını istediği evladına verebilir mi?

Bir babanın mallarının tamamını veya bir kısmını, diğerlerinin rızası olmadan, kız olsun erkek olsun çocuklarından bazılarına vererek aralarında ayrım yapması dinen uygun değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?

Murisin alt soyu mirası reddeder ise terekenin tamamı sağ kalan eşe kalır. Ancak murisin birden fazla alt soyu bulunması durumunda şu soru akla gelir: Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur? Bu durumda mirası reddeden alt soyun miras payı oranında diğer alt soyların miras payı eşitlik ilkesine göre artar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Mirasçı kendi payını satabilir mi?

Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir. Bunun için miras payına sahip olan kişi ile üçüncü kişinin yazılı bir sözleşme yapması ve bu sözleşmeyi noterde onaylatması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı?

Mirasçıların biri imza vermezse satış gerçekleşmez. Miras kalan mülk, mirasçılar arasında ortak mülkiyet olarak kabul edilir. Mirasçılar, mülk üzerinde tasarrufta bulunmak için ortak hareket etmek zorundadır. Bu nedenle, tüm mirasçıların satışa onay vermemesi durumunda, mülk satılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Miras verilen mal geri alınır mı?

Miras sözleşmelerinin tek taraflı içeriklerinde geri almanın mümkün olduğu kabul edilmektedir. Feragat işlemi de zorunlu olarak iki taraflı işlem olan feragat sözleşmesi içinde yapılmasına rağmen tek taraflı maddi anlamda ölüme bağlı işlem olduğuna göre tek taraflı olarak miras bırakanın geri alması mümkün olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hatemihukukburosu.com

Miras ne zamana kadar paylaşılmak zorunda?

Miras bırakanın ölümünün ardından mirasçılar anlaşmak suretiyle kural olarak istedikleri bir tarihte mirasa konu malları paylaşabilir. Bu konuda hukukumuzda istisnai haller dışında bir sınırlama söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Miras taksim sözleşmesi ile tapuda işlem yapılır mı?

Anlaşma sağlanması halinde mirasçılar tarafından paylaşım sözleşmesine dayanarak miras tapu işlemleri gerçekleştirilebilir. Tüm mirasçıların veya belirledikleri ortak bir temsilcinin tapuya gitmesi ile işlemler yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Miras taksim sözleşmesi kaç yıl geçerli?

Bu müteselsilen sorumlulukları mirasçıların miras taksim sözleşmesi uyarınca paylaşımın gerçekleştiği tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Aynı zamanda müeccel borçlarda da muacceliyet tarihinden itibaren yine 5 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Baba mirasını sadece bir çocuğa bırakabilir mi?

Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Miras paylaşımında kadın erkek eşit midir?

Din İşleri Yüksek Kurulu

İslâm miras hukukunda mülkiyeti, mûrise (miras bırakan kişiye) ait malların tamamında, erkek ile kız evlatlar mirası ikili birli paylaşırlar (en-Nisâ, 4/11). Bu konuda miras olarak kalan malın taşınır olması ile taşınmaz olması arasında fark yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Geriye dönük miras hakkı nasıl alınır?

Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikhukukburosu.av.tr

Dinimize göre kardeşler arasında mal mirası nasıl paylaşımı?

7 — Kardeşler. Kardeşler, murisin anası ile birlikte mirasçı iseler, ana tere kenin altıda birini alır. Ölenin erkek ve kız kardeşleri varsa, ana, terekenin altıda birini alır 20. 8 — Hayatta kalan eşin mirası. A) Ölen zevcenin (karının) çocukları yoksa, koca, hayatta kalan eş olarak terekenin yarısına varis olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mirastan mal kaçırma cezası ne kadar?

Mirastan mal kaçırma cezası hapis veya para cezası değildir. Dava sonucunda muvazaalı olan işlem ispat olunmuşsa tapu iptali ve taşınmazın yasal mirasçılara payları oranında tescili yapılacaktır. Dolayısıyla muvazaalı işlem taraflarına verilecek mirastan mal kaçırma cezası tapuda yapılan işlemin iptalinden ibarettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Mirasın eşit paylaşılması günah mı?

Şu kadar var ki varisler, miras ile ilgili âyetleri inkâr etmemek ve miras hükümlerini adaletsiz bulmamak kaydıyla mirası kendi aralarında rızaya dayalı olarak diledikleri gibi paylaşma hakkına da sahiptirler. Bu durumda, Allah'ın mirasla ilgili olarak koymuş olduğu hükümlere muhalif davranmış olmazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Mirasçılardan biri mahkemeye verirse ne olur?

Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasarozturk.av.tr

Kardeşlerin miras hakkı var mı?

Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Miras hakkı zaman aşımına uğrar mı?

Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT