Mirasçılar yani yeni malikler adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmazın tapu harcı bulunmaz. Tapu Müdürlüğü tarafından yalnız 2023 yılı için belirlenmiş olan 1.298,5 TL döner sermeye ücreti talep edilir.
Zira, intikal işlemlerini tüm mirasçılar yapması gerekmez, herhangi bir mirasçı tarafından gerçekleştirilebilir. Başvuru tamamlandığında tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri yapılır ve yeni malik olan mirasçılar adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmaz, tapu harcından muaf tutulur.
Gerekli Belgeler :
İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportları veya avukat kimliği ile T.C. Kimlik Numarası. Veraset belgesinin aslı yada mahkeme veya noter onaylı örneği. İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
Miras İntikal Yapılmazsa Ne Olur ? Miras intikali murisin ölümünden itibaren 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecek.
İlgili 37 soru bulundu
Veraset İlamı Süresi
Mirasçılık belgesi süresi: Veraset ilamı çıkarmak için kanuni bir süre bulunmuyor. Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor.
kanuni süresinin bitmesini takip eden günden başlayarak 15 gün içinde verenlere 25 liradan az 250 liradan çok olmamak şartıyla verginin % 2'si, daha sonra verilenlere 100 liradan az 2.000 liradan çok olmamak şartıyla % 5'i tutarında usulsüzlük cezası kesilir' denilmektedir.
Başvurucunun sistemde kayıtlı cep telefonuna gelecek mesajlarda tapu harçlarının ödeneceği hesap bilgileri paylaşılmaktadır. Harçlar ödendikten sonra Tapu Müdürlüğü yeni malik olan mirasçılara yeni bir Tapu Belgesi düzenleyerek aynı gün teslim edecektir. Veraset ve intikal işlemleri bir süreye tabii değildir.
İnternet tarayıcınızdan webtapu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapın. Sağ üst köşede “Bireysel” sekmesine tıklayın “e-Devlet ile giriş” seçeneğiyle birlikte karşınıza gelen şifre bölümüne şifrenizi girin. Artık sistemin içerisindesiniz. Sol taraftaki listeden “Başvuru İşlemleri”ni seçtikten sonra “Başvuru Yap”ı tıklayın.
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 19/2 fıkrası gereği, intikal işlemleri tescil tarihinden en fazla iki hafta içerisinde yapılmaktadır.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etmek için herhangi bir süre öngörülmez. Murisin ölümünün ardından veraset ilamının her zaman alınması mümkündür. Dolayısıyla ölümden sonra veraset ilamı süresi sınırı yoktur.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Tapu Kadastro Merkezlerine gitmeden önce kişilerin randevu almaları gerekiyor.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Miras intikali murisin ölümü itibariyle 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak ve müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecektir.
MİRAS YOLUYLA İNTİKAL TAPU HARCI 2021
Muristen intikal olarak alınan tapudan tapu harcı alınmamakta, sadece döner sermaye ücreti olarak bir meblağ alınmaktadır. 2021 yılı için tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli olarak 428,13 TL alınmaktadır.
Mirasçıların biri imza vermezse satış gerçekleşmez. Miras kalan mülk, mirasçılar arasında ortak mülkiyet olarak kabul edilir. Mirasçılar, mülk üzerinde tasarrufta bulunmak için ortak hareket etmek zorundadır. Bu nedenle, tüm mirasçıların satışa onay vermemesi durumunda, mülk satılamaz.
- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 1.015.747,- TL (2022'de bu tutar 455.635,- TL idi), füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 2.032.742,- TL (2022'de bu tutar 911.830,- TL idi) kısmı 2023 yılında vergiden istisna olacaktır.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 4'üncü maddesinin 2/b fıkrası gereği her bir mirasçıya kendilerine mirastan düşen payın vefat yılı (2022) itibariyle 455.635 TL'si istisna kapsamındadır.
Miras bırakan vefat ettiği takdirde yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçılar da bu vergiyi ödemek zorundadır.
Mirasçılar Mahkemeden Nasıl Bir Talepte Bulunabilir? Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.
Bu noktada herhangi bir veraset ilamı süresi bulunmaz. Yasalar da veraset ilamı çıkarmayan yasal mirasçılara herhangi bir cezai yaptırım uygulamaz. Lakin kişilere taşınmaz bir mülk kalmış üzere bunların vergisinin ödenebilmesi için üç ay süre içinde bu işlemin yapılması gerekir.
1- Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm tarihinden itibaren 4-8 ay (1) içinde verilmesi gerekir. Varisler böyle bir beyanname verileceğini bilmediklerinden bu sürede beyanname verilmediği için varisler usulsüzlük cezasına muhatap olmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri