'Miraz', Zazacada hamurun kıvama gelmesi için kullanılan öz, maya demek; 'miracle' yani mucize kelimesiyle paydaş. 'Murat' ve 'sır' da, mirazın karşılıklarından.
kürtçe; murat demek.
Mirza, Farsça kökenli bir isim olup, tarih boyunca "prens", "soylu" veya "edebiyatçı" anlamında kullanılmıştır.
Tutuksuz sanıklar "Ez li virim" (buradayım), "Ez Kurdim" (Kürdüm) yanıtı verirken Nuriye Avşar, Arapça "Muti" (buradayım) cevabını verdi. Bunun üzerine duruşma tutanağına "Kürtçe konuştukları görüldü" ifadesi geçildi.
Mirza TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Bazı Türk topluluklarında ve İran'da kullanılan bir soyluluk sanı
İlgili 27 soru bulundu
Farsça kökenli bir isim olan Mirza, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasında yer alır. Mirza ismi ülkemizde pek çok farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla sıkça kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı ise, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kişilerdir.
İran'da Seyyid kökenli aileler Alevî, Hüseynî, Mir veya Mirza olarak da anılır.
muti ve münkad olmayan. itaatkâr olmayan.
Kadim, başlangıcı geçmişin derinliklerinde bulunan ve çok eskilere uzanan; "öncesiz" anlamlarında kullanılan bir sıfattır.
İnşai Hak kısaca; bir hukuki durumun ortadan kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir hukuki durumun yaratılması için kişinin kullandığı hak olarak tanımlanmaktadır.
Aren ismi, hem kız hem de erkek çocuklarında kullanılmaktadır. Bu sözcüğün kökeni oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Sözcüğün kökeni Farsçadır. Ancak eski Hititçede ve Arnavutçada da mevcuttur.
Mirza, Arapça "emir" kelimesiyle Farsça "zade" ekinin birleşmesiyle oluşmuş soyluluk içeren bir unvan.
Mirza, özellikle Doğu Türk Devletleri ve İran tarafından bir soyluluk unvanı olarak kullanılmaktadır. Kelime manası “soylu kişi, soylu kimse” anlamına gelen Mirza, asaletin de simgesi olarak kabul edilmektedir.
Farsça kökenli olan bu isim, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasındadır. Mirza ismi ülkemizde farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kimsedir. Yani bir Emiroğlu beyi anlamında kullanılır.
Mira ismi birçok dilde kullanılan bir sözcüktür. Sanskritçede, Farsçada, Rusçada, İspanyolcada ve İbranicede kullanılmaktadır. İspanyolcada "bakmak" anlamına gelir. Sanskritçede "okyanus" anlamını taşır.
Mihra ismi iyiliksever, muhabbeti iyi, nazik ve hoşgörülü anlamlarında kullanılan bir isimdir. Bir diğer anlamı ise tutulan manasına gelmektedir. Farsça kökenli olan Mihra isminin bir diğer anlamı da böğürtlen olarak bilinmektedir.
Kadim kelimesini daha çok kadim dost olarak duymuşsunuzdur. İnsanlar birbirlerine kadim dostum derler ve bunu dediklerinde her zaman dostum olan ya da eski dostum anlamı bulunur. Çok eskiye dayanan dostluklar için kadim dost ya da kadim dostluk tabiri kullanılabilir.
Kadim Türkler Şamanizm, Zerdüştlük, Budizm, Manihaizm vb. dini öğretileri benimsediler. Fars, Bizans, Arap, Çin, Moğol, Hint gibi milletlerin dini öğretilerinden Türkler tarih boyunca etkilenmiştir. Bu inançlar Türkler içinde benimsenmişler ve faydalı bir halde kullanmışlardır.
Kadim şehir Mardin'de, tarihi sokakların üzerine, altta geçit bırakılarak yapılan ve 'abbara' diye tabir edilen odalar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Arapçada kifa kelimesi hem ceza hem de ödül vermek anlamına gelir. Bu kelimeden türetilmiş olan mükafat sözcüğü ise, bir kişiye davranışlarından ötürü verilen ödül demektir.
(ﻣﺘﻜﺎﻣﻞ) sıf. (Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
Inkıyat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Boyun eğme, uyma.
Taylan, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, "uzun boylu ve yapılı" anlamına gelir. Ayrıca, "tay" kelimesinden türetilmiş olabileceği için, genç ve dinamik bir imaj da taşıyabilir.
Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevi denilmiştir.” (Ocak, 1989, s.368).
Kayra ismi, Kuran'da geçen bir isim değildir. Fakat, İslami değerlere uygun olduğu ve olumsuz bir anlam taşımadığı için İslam kültüründe kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri