Pastörize süt soğuk zincirde yani dolapta saklanması gereken süttür. Uzun ömürlü süt ise dolap dışında da belirli bir sıcaklıkta bekleyebilir. Uzun ömürlü süte uygulanan işlem sırasında 135 derece ve 150 derece sıcaklık uygulanırken; pastörize süt için bu derece 72 olarak belirlenir.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Pastörizasyonun ek amacı
Patojen olmayan, fakat sütün asitliğini geliştiren, protein stabilitesini bozan veya tadını değiştiren ve böylece bozulmasına yol açan mikroorganizmaların sayısında bir azalma sağlayarak kalitenin daha uzun süre korunmasıdır.
Yüksek sıcaklıkta pastörizasyon amacıyla süt; 85 °C' de 30 dakika, 90 °C'de 20 dakika ve/veya 140 °C'de 2 saniye ısıtılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Pastörize edilmiş sütler ise çiğ sütün daha içilebilir ve sağlığa zararlı olabilecek tüm organizmalardan arındırma işlemidir. Bu işlemde sütler, ortalama sıcaklıklarda ısıtılıp, hemen ardından soğutuluyor. Böylece yapısı bozulmuyor.
UHT çok yüksek sıcaklıkta, 100 derece üzerinde kısa sürede uygulanan ısıl işlemdir ve sütün içerisindeki tüm mikroorganizmaları yok eder, bu durum yararlı bakterilerin de yok olması anlamına gelir. Pastörize süte ise 100 derece altında ısıl işlem uygulanır ve sadece hastalık yapan mikroorganizmalar öldürülür.
Çiğ Süt Kaç Dakika Kaynatılır? Çiğ süt 90 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılmalıdır.
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün.
Pastörize süt, günlük süt olarak da bilinir. Pastörizasyon genel olarak gıda maddelerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları ve bozulmasına yol açacak faktörleri ortadan kaldıran ısıl bir yöntemdir.
En uygun sıcaklık 42-45 derecedir. Eğer süt ılıksa mayalanma olmaz, süt sıcaksa yoğurt ekşi olur. Termometre ile sütün sıcaklığı kolayca ölçülür. Termometre yoksa parmakla sıcaklık kontrol edilir.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Light sütler genelde normal sütlerden daha fazla kalsiyum içeririler. Light süt içerek hem yeterli miktarda kalsiyum almış olur hem de gereksiz kalori alımının önüne geçmiş olursunuz.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Pastörize sütten en sağlıklı koşullarda üretilmektedir. %100 doğal ve katkısızdır. Pınar Labne, tuz oranının uygunluğu, pütürsüz yapısı, mamaya kolay karışması ve nötr tadı sayesinde bebek tarafından kolayca kabul edilmekte ve anneye kolaylık sağlamaktadır.
Sıcakta ve açık ortamda kaldığında ise hem ambalajı açılmış uzun ömürlü sütte hem de kaynatılmış sütte bakteriler hızla çoğalarak sütün bozulmasına sebep oluyor. Bu yüzden ambalajı açılmış sütün ve kaynatılmış sütün buzdolabında saklanması ve en fazla 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor.
Bu malzemelerin hazır edilmesinden sonra yoğurdu evde şu şekilde yapabilirsiniz: - İlk olarak 1 litrelik pastörize süt kaynatılmalıdır. Süt kaynadıktan sonra 45 dereceye gelene kadar soğutulmaya bırakılmalıdır. - Sütün 45 derece olduğunu anlamak için elin sıcaklığa dayanabilmesi gerekir.
Tencereye 3 şişe Dost altın sütü koyup altını açın ve kaynatmaya başlayın.
Daha yağlı ve katı bir yoğurt isterseniz,3 kg inek sütüne 1 kg manda sütü karıştırın. Sütçünüzden aldığınız süt eğer soğuk olarak size ulaşmaz ise süt kaynatmadan önce veya kaynatma sırasında kesilebilir.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Yüksek basınçla yararlı bakteriler de öldürülüyor
Bu basınç altında sütün içindeki tüm yararlı ve yararsız bakteriler ölüyor. Ve sütün içindeki protein ve enzimler de tahrip oluyor. Bu yüzden de yoğun olarak sindirim sorunları yaşanıyor.
Sütlü tatlılar için gerek pastörize olsun, gerekse sterilize olsun mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine (raf ömrüne) dikkat edilmelidir. Kullanım süresi dolan sütler asla kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri