İşletme açısından motivasyon, hem işletmenin hem de personelin isteklerine yanıt veren bir iş ortamı oluşturup, kişinin istenilen davranışa geçmesi için isteklendirilmesi süreci olarak ifade edilebilir.
Motivasyon nedir; belirli bir hedefe yönelik bizi harekete geçiren ve bu hareketi yönlendiren ve sürekliliğini sağlayan sürece verilen isimdir. Bireylerin hedeflerine yaklaşabilmek, onları gerçekleştirebilmek için bu hedeflere doğru ilerleme kaydetmesi gerekir.
Motivasyon işgöreni, beklenen nitelikte ve nicelikte görevini yapması için etkilemek anlamındadır(Başaran, 1984). Genel bir ifade ile bir veya birden çok insanı, belirli bir yöne (gaye ve amaca) doğru devamlı şekilde harekete geçirmek için yapılan çabaların toplamıdır.
Kurum içi motivasyon, firmada çalışanların mutlu bir şekilde çalışmalarını sağlayan birden çok etkinliği bir arada getirmektedir. Personellerin moral ve motivasyonunu yükseltmek amacıyla kurumsal danışmanlık hizmetleri alınmalıdır. Bu sayede organize edilen etkinlikler, firmaya maddi anlamda kazanç sunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Çalışanlara kendilerine ait bir alan vermek, çoğu zaman maddi motivasyonlarından daha etkili olabilir. Bu, çalışanlara işyerinde bir aidiyet hissi sağlar ve onları değerli ve önemli hissettirir. Önemli günlerde hatırlanmak veya küçük hediyelerle takdir edilmek işyerinde motivasyonu da artırabilir.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Çalışan motivasyonu, başarılı bir çalışma ortamını sürdürmenin anahtarıdır. Motivasyon, bir görevi veya bir dizi görevi tamamlama isteğine sahip olmak olarak tanımlanmaktadır. Nihai hedef, bunları başarıyla tamamlamaktır. Çalışanlar motive olduğunda, daha verimli ve işlerine karşı ilgili bir şekilde çalışmaktadır.
☆ Motivasyon, çalışma ortamında performans ve potansiyelin gelişimini sağlar. Yaratıcılığı, takım çalışmasını ve işbirliğini olumlu yönde etkiler. Çalışma hayatında takdir, teşekkür, ödüllendirme, terfi, gelişim olanakları, mentor ve koçluk, delegasyon ve inisiyatif faktörlerinin hepsi birer motivasyon öğesidir.
Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmak için çaba göstermesi ve tutkulu olmasını sağlar. Motivasyon, kişinin daha yüksek performans göstermesine yardımcı olurken, başarıyı da arttırır. Olumlu motivasyon, kişinin daha yüksek hedeflere ulaşmasına yardımcı olurken, olumsuz motivasyon ise kişinin başarısını düşürür.
ÇALIŞANLARI NELERİN MOTİVE ETTİĞİNİ ÖĞRENİN
Ayrıca özerklik, tanınmak, başarı fırsatları yakalamak, kariyer gelişimi gibi fırsatlar da çalışanları motive eder. Çalışanları motive etmenin bir diğer harika yolu ise, eğitim almalarına imkân tanıyarak sürekli gelişim göstermeleri için onlara fırsatlar sunmaktır.
Çalışanları motive eden şeylerden biri olan takdirin en önemli noktası, dozunda ve yerinde olmasıdır. Eğer çalışan az takdir görüyorsa, boşa çabaladığını düşünüp işlerini aksatabilir. Öte yandan, gereğinden çok takdir gören çalışan da rehavete kapılabilir veya takdiri daha da artırmak için kaygı duyabilir.
Tüm bu tanımlardan da yola çıkarak motivasyonun üç temel unsurundan söz etmek mümkündür. Bunlar; hedef, istek ve istikrardır.
Motivasyonun asıl kaynağı bireyin kendisidir ve herkesin motivasyon kaynağı aynı değildir. Başarıya ulaşmak için gerekli olan güç ise motivasyondan doğar. Motivasyon eksikliği başarısızlığın ölçütlerinden kabul edilir, çünkü yaşamda başarmak istediğimiz hedeflere ulaşabilmenin ilk adımı motivasyondur.
Motivasyonun amacı, Çalışanları işe ve işletmeye bağlama yolları ile birlikte özendirme olanaklarını araştırmak, uygulamak ve verimliliği arttırmaktır. Motivasyon konusunda çeşitli teoriler ve modeller geliştirilmiştir.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir.
Her ne kadar Türkçe'de güdülenme, harekete geçirici olarak tanımlansa da motivasyon insanları belirli bir amaca doğru devamlı sekilde harekete geçirmek için gösterilen çabaların toplamı olarak da tarif edilebilir[1].
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
Motivasyon eksikliği, bir işi yapmak için bireyde yeterli ilgi ve isteğin uyanmamasıdır. Bireyde yeterli olarak ilgi, istek ve tutumun oluşmaması; bireyin o işi eksik veya yetersiz yapacağı anlamına gelir. Bir işi yapmak için gerekli olan motivasyon tamamlanmazsa, bireyler üretken olamazlar ve başarıları da engellenir.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri