Mit Türleri Birçok farklı mit türü vardır, ancak temelde üçe ayrılabilirler: Etiyolojik mitler. Tarihsel Mitler. Psikolojik Mitler.
2.HAFTA-MİTLERİN ÖZELLİKLERİ
"Mitoloji bir bölge ya da insan topluluğunun mitoslar toplamına, hem de mitosların incelenmesine gönderme yapmaktadır. Mitoslar ritüel mitleri, yaratılış mitleri, kült mitleri, prestij mitleri ve eskatalogya mitleri olarak sınıflandırılabilir.
Mitoslar, içinden çıktığı kültürde etkili ne varsa, onun kökenini açıklamak gibi bir işleve de sahiptir. Bu nedenle bu türden açıklamalara köken veya açıklayıcı mitler denir.
Bunlar; teogonik, kozmogonik ve antropogonik mitler olarak karşımıza çıkar. Teogonik mitler tanrıyı merkez alarak evren ile tanrı arasında bağ kurarken, kozmogonik mitler “evren doğumla ilgili mitik anlatılar veya öğretilerdir” (Taş, 2002: 10). Antropogonik mitler ise insanın yaratılışını anlatır.
İlgili 23 soru bulundu
Kozmogonik mitler evrenin ve dünyanın başlangıcını anlatır ve hemen hemen her din ve geleneksel top- lulukta vardır. İnsanın ve diğer canlı veya cansız varlıkların ortaya çıkışlarını anlatan öykülere ise köken mit- leri denmektedir. Bu nedenle, köken mitleri de kozmogonik mitler arasında sayılmaktadır.
Türeyiş Mitleri
mahiyette olup kutsal ataların ve onların boylarının ortaya çıkmasını izah eder.
Eski Nors dilinde Freyja hanımefendi, kadın yönetici veya efendi anlamına gelir. Bereket getirmesi için çağrıldığına dair delil bulunmasa da aşk, cinsellik, savaş, güzellik ve çekicilik tanrıçasıdır.
Mitlerde kahramanlar insanî özellikler gösteren tanrı ve tanrısal olağanüstü varlıklardır. Mitler toplumca kutsal ve gerçek sayılır ve bu mitler takip edilmesi gereken bir model kabul edilir. Böylece sosyal bir ferman (social charter) niteliğinde olup insanı düşünüş ve davranış yönünden etkiler.
Bununla birlikte dünyanın sonunu ifade etmek için de tanrı ya da tanrıların, yaratılışlarında kendilerine sunulan dünyayı bozdukları için insanı cezalandırmasını anlatan Eskatoloji mitleri ile Teogoni mitleri de çoğu zaman birbirleriyle iç içe girmektedir (Çınaroğlu, 2008: 37-38).
Genellikle kutsal ve çoklukla ayin ve törenlerle ilişkilidirler. Ana karakterleri insanoğlu değildir, ama mit içindeki karakterler insan tavır ve davranışlarını sergilerler. Mitler dünyanın, insanın, diğer varlıkların, coğrafi koşulların, vb. oluşumunu, kaynağını, niteliklerini açıklar.
Mit (söylen) sözcüğü gerçekte doğru olmayan bir hikâye veya anlatı için tercih edilir ve çoğunlukla bir yanlışlık, doğru olmayan unsur vurgusu barındırır.
Mitler; anlam arayışları ve soruları arasında sıkışan insanın benliğine, kâinata ve yaşama dair ilk yapısal açıklamalarını yorumlamak amacıyla yarattığı hikâyelerdir.
“Mitos (mythos), Yunancada söz öykü anlamına gelir. Mitoslar, ilkel insan topluluklarının evreni, dünyayı ve tabiat olaylarını kişileştirerek yorumlamak, henüz sırrını çözemedikleri hayatın ve evrenin çeşitli görüntülerini bir anlam kolaylığına bağlamak ihtiyacından doğmuş öykülerdir.
Theogonía (Yunanca: Θεογονία, Theogonía, Yunanca telaffuz: [tʰeoɡoníaː], diğer bir deyişle "tanrıların şeceresi ya da doğuşu"), Hesiodos tarafından yazılan ve Yunan tanrılarının kökenleriyle şecerelerini tanımladığı bir şiirdir.
Tyr, Tek eli ve gözünün olmadığı belirtilen, İskandinav Mitolojisi'nde zafer ve adalet tanrısıdır. Simgesi yukarı doğru ok şeklindedir. Güney Cermenlerinde "Ziu" olarak bilinir.
Hörn ve Mardroll adıyla da bilinen Freya, İskandinav mitolojisindeki en güçlü ve en önemli tanrıçalardan biridir. Freya'nın Mısır mitolojisindeki karşılığı Bastet, Alman mitolojisindeki karşılığı ise Frigg'dir.
Kuzey Cermenleri'nin teleffuzu ile Thor, diğer Cermen halklarının teleffuzları ile Donar, Donner, Dunor, Thunraz, Thunor; çeşitli Cermen mitolojilerinde yer alan gök gürültüsü tanrısı. Thor hakkındaki bilgilerin çoğu Cermen mitolojilerinde çok önemli bir yeri olan İskandinav mitolojisinde geçmektedir.
Türk Mitolojisine göre yaratılış efsaneleri üçe ayrılıyor. Bunlar; Evrenin yaratılışı, insanın yaratılışı, kavimlerin oluşumudur. Dünyanın ve evrenin yaratılışına ilişkin tespit edilmiş olan mitler, genellikle 18. Yüzyıldan sonra bilim insanlarının yapmış oldukları değerlendirmelere dayanmaktadır.
Dizi içerisinde yer alan ölümsüzler ve sadık olanlar, kahraman olan muhafızın etrafında yer alan kişileri oluştururken, tılsımlı gömlek, erdem yüzüğü ve hançeronun kahramanlık yolculuğunda kullandığı araçları ifade etmektedir.
Yunan Tanrıları dünyayı Olympos Dağının tepesindeki bulutların üzerinden idare ederler. Toplamda 12 Tanrı bulunur. Bu 12 sayısı hiç bozulmaz, bir tanrı eklenirse bir başkası bu listeden çıkar. Örneğin Dionysos pantheona dahil olduğunda Hestia Olimpos'tan ayrılmıştır.
Odin (Eski Norça: Óðinn), Cermen mitolojisinde yer alan önemli bir tanrı. Odin ile ilgili günümüze ulaşan çoğu bilginin kaynağı olan İskandinav mitolojisi; Odin'i bilgelik, şifa, ölüm, kraliyet, bilgi, savaş, zafer, büyücülük, şiir, çılgınlık, şamanlık, ilham, şairlik, hava, rüzgar ile ilişkilendirir.
Aslında mitoloji insanın kendini arayışı, keşfidir; mitoloji aracılığıyla insan, edebiyatı ve sanatı yaratır. Mitolojideki soyut olan her kavram edebiyat ve sanat ile somutlaşır, görsel hale gelir. Bu bağlamda makalede Antik Yunan edebiyatının ve sanatının temeli olan Yunan mitleri çalışılmıştır.
Felsefî bir açıdan evreni inceleyen metafiziksel kozmoloji ise çok eski bir disiplin olup evrenin, insanın, tanrının veya onların ilişkilerinin doğasını aklî ve ruhânî deneyimler veya gözlemler sonucu açıklamaya, sezgisel çıkarımlar bulmaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri